-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joe Bideną jau smaigsto kritikos strėlės: ar veteranas atlaikys puolimą?

Jis pamiršta buvusio JAV prezidento Baracko Obamos pavardę. Jis reikalauja, kad JAV televizijos nebekviestų pagrindinio jo kritiko, asmeninio Donaldo Trumpo advokato Rudy Giuliani. Jis turi kovoti su įtarimų dėl jo sūnaus veiklos Ukrainoje lavina. Trumpiau tariant, blaškymosi daug. Tad dalis Joe Bideno, siekiančio kovoti su D.Trumpu 2020 metų rinkimais, rėmėjų jau būgštauja, ar jam pavyks atsilaikyti, rašo „The Washington Post“.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Skelbiama, kad kai kurie J.Bideno, vis dar laikomo vienu pagrindinių Demokratų partijos pirminių rinkimų favoritų, rėmėjai linkę daryti išvadą, jog buvęs JAV viceprezidentas palūš – juk jį puola ir D.Trumpo rėmėjų armija, ir konkuruojantys demokratai.

Esą viena stovykla, kurioje – ir turtingi rėmėjai, svarsto galimybę įkurti galingą „Politinio veiksmo komitetą („super PAC“). Šis gintų J.Bideną ir agresyviai pultų D.Trumpą, kaltinantį varžovą korupcija.

Kiti J.Bideno šalininkai vis dėlto įspėja, kad agresyvesni veiksmai sutrupintų J.Bideno kaip kandidato, galinčio pritraukti balsus iš plataus visuomenės spektro, įvaizdį.

Tai tik padėtų kitai kandidatei Elizabeth Warren, kuri pastarosiomis savaitėmis tik populiarėja.

„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren
„Scanpix“/AP nuotr./Elizabeth Warren

Kaip elgsis J.Bidenas?

„Išties manau, kad situacija pasikeitė. Reikia persigrupuoti, nes faktas toks, kad Trumpo puolimas figūruos šiuose apkaltos procedūros klausymuose“, – sako Larry Rasky, ilgametis J.Bideno sąjungininkas.

L.Rasky mano, kad kandidato komanda „naiviai“ neskiria pakankamai išteklių kovai su D.Trumpo kariaunos kuriamais naratyvais.

J.Bidenas rinkimų kampaniją ir taip pradėjo vėliau nei kiti demokratai, o situacija, kad vienu metu gali tekti kovoti ir su D.Trumpu, ir su pajėgiais varžovais kairiųjų stovykloje, jo komandai gali tapti pernelyg varginanti.

Atrodo, kad J.Bideno komanda šiuo metu bando taikyti taktiką, kurią demokratai jau naudojo 2018-aisiais per vidurio kadencijos rinkimus – D.Trumpą stengtasi ignoruoti ir kalbėti apie problemas, strategų manymu, aktualesnes rinkėjams.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Tokiai pozicijai, tiesa, pakenkė žinia, kad J.Bideno patarėjai sekmadienį kreipėsi į didžiausias JAV televizijas ir pareikalavo, jog jos nebekviestų R.Giuliani į laidas, nes D.Trumpo advokatas klaidina visuomenę savo komentarais apie Bidenų šeimą ir Ukrainą.

Nors tokie manevrai kandidatui turėtų padaryti meškos paslaugą, J.Bideno strategai nenusileidžia ir stengiasi pabrėžti, kad buvęs JAV viceprezidentas nori „grąžinti šalį į normalų kursą“.

Kampanijos komanda kasdien siunčia pranešimus apie sveikatos apsaugą ir kitus aktualius klausimus, norėdama parodyti, kad J.Bidenas šiais nenuspėjamais laikais elgtųsi nuspėjamai ir racionaliai.

O kaip reaguos demokratų rinkėjai?

Apie D.Trumpo ir jo smogikų puolimą jo ir jo sūnaus atžvilgiu J.Bidenas kalba nedaug. Tarkime, šeštadienį per vieną kampanijos renginį Jutos valstijoje jo vedėjas pavadino D.Trumpą „meluojančiu narcizu, išdaviku, apgaviku“.

Tačiau pats J.Bidenas, nors ir kalbėjo maždaug 20 minučių, neužsiminė nei apie demokratų inicijuojamą apkaltą D.Trumpui, nei apie JAV prezidento spaudimą Ukrainai.

„Reiktų kalbėti ne apie mane. Šis prezidentas naudoja tokią taktiką bandydamas užgožti rinkimus taip, kad mes neskirtume dėmesio problemoms, kurios rūpi amerikiečiams“, – pareiškė demokratų pirminių rinkimų favoritas.

J.Bideno komanda, tiesa, dabar aktyviau siunčia laiškus su prašymais paremti kampaniją finansiškai, bet jau nemažai ilgamečių jo kolegų paragino kandidatą nesivelti į žodžių mūšius su D.Trumpu – esą JAV politikoje jau labai nemažai asmenų, kuriuos JAV prezidentas kone sunaikino.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Donaldas Trumpas

„Joe Bidenas neturėtų pulti į purvą su šiuo vyruku – smarvė persiduos ir Joe, – mano įtakingas svyruojančios Pietų Karolinos valstijos demokratas Dickas Harpootlianas. – Bidenas elgiasi taip, kaip ir turėtų, – susiturėdamas, ko aš turbūt nesugebėčiau. Juk Trumpas puola jo šeimą.“

„Trumpas jį provokuoja. Bet jei norite demokrato Trumpo, kuris šaukia, klykia ir meluoja, tuomet balsuokite už ką nors kita. Nes Joe Bidenas – ne toks“, – pridūrė D.Harpootlianas.

Analitikų teigimu, D.Trumpo puolimas jau paveikė demokratų kovą – J.Bidenui ir kitiems sunku bandyti atkreipti rinkėjų dėmesį į esą nepamatuotus E.Warren pažadus.

Trumpas jį provokuoja. Bet jei norite demokrato Trumpo, kuris šaukia, klykia ir meluoja, tuomet balsuokite už ką nors kita. Nes Joe Bidenas – ne toks.

Kita vertus, kai kurie J.Bideno patarėjai įžvelgia galimybę, kad demokratų rinkėjai įvertins brandžią kandidato reakciją į D.Trumpo antpuolius ir kaip tik dar ryžtingiau gins savąjį favoritą – ypač jei manys, kad jis atakuojamas nesąžiningai.

E.Warren atsitiesė: ar dėl to ramiau?

Buvęs Pensilvanijos valstijos gubernatorius Edas Rendellas, aktyviai remiantis J.Bideną, teigia manantis, kad kol kas pastarasis į skandalą reaguoja „tiesiog tobulai“.

Tiesa, jis priduria, kad dar anksti sakyti, ar kaltinimai tikrai nepakenks J.Bideno kampanijai.

J.Bideno komanda viešai teigia nenorinti jokios išorinės finansinės pagalbos, nes tokie manevrai leistų tiek E.Warren, tiek Bernie Sandersui apkaltinti varžovą tarnavimu turčių interesams.

„Nemanau, kad demokratai patikės (J.Bidenui metamais, – red.) kaltinimais. Tačiau kai kurie būgštauja, kad respublikonai – Bidenui laimėjus rinkimus – pradės inicijuoti visokiausius tyrimus“, – teigė E.Rendellas.

J.Bidenui reikia elgtis kuo atsargiau – ypač dėl siūlymų įsteigti vadinamąjį „super PAC“, kurio pagalba būtų galima agresyviau kovoti su trumpistų propaganda.

Kol kas J.Bideno komanda viešai teigia nenorinti jokios išorinės finansinės pagalbos, nes tokie manevrai leistų tiek E.Warren, tiek Bernie Sandersui apkaltinti varžovą tarnavimu turčių interesams.

Aišku, D.Trumpas tuo tarpu nesnaudžia. Prezidento komanda jau penktadienį paskelbė surinkusi 10 mln. JAV dolerių politinėms reklamoms, kurių tikslas – pulti J.Bideną ir jo sūnaus Hunterio veiklą Ukrainoje.

„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu
„Scanpix“/AP nuotr./Joe Bidenas su sūnumi Hunteriu

Demokratai vis dėlto tikisi, kad atakas pavyks atremti. Pavyzdžiui, D.Trumpas anksčiau jau buvo užsipuolęs E.Warren, kuri buvo nurodžiusi, kad turi indėnų kraujo, bet vėliau, pernai spalį, paaiškėjo, jog tai netiesa.

Tada E.Warren reitingai staigiai smuko, bet per pastaruosius šešis mėnesius stabiliai augo, o dabar panašu, kad ji gali nugalėti keliose JAV valstijose, kur per pirminius rinkimus bus balsuojama anksčiausiai. Todėl daroma prielaida, kad atsitiesti laiko dar turės ir J.Bidenas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius