Ir vasarą naujienų netrūksta. 3 mėn. prenumerata vos už 1,49 Eur!
Išbandyti
2022 02 15 /2022 02 16

Joe Bidenas: Rusijos įsiveržimas į Ukrainą vis dar įmanomas

Nora Rusija antradienį skelbė, kad pradeda atitraukti ginkluotę iš Ukrainos pasienio, JAV prezidentas Joe Bidenas išlieka atsargus. Kaip rašo BBC, JAV prezidentas tikina, kad Rusija vis dar gali surengti invaziją į Ukrainą. Be to, informacija, kad iš pasienio su Ukraina atitraukiama ginkluotė, dar nėra patvirtinta.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Vėlų antradienio vakarą Lietuvos laiku per nacionalinę JAV televiziją transliuotame pareiškime J.Bidenas kalbėjo, kad JAV yra pasirengusi ryžtingai reaguoti, jei Rusija užpultų Ukrainą.

„Išlieka labai įmanoma“, – taip galimą Rusijos ataką prieš Ukrainą apibūdina J.Bidenas.

„Jungtinės Valstijos yra pasirengusios, kad ir kas nutiktų. Esame pasiruošę diplomatinėmis priemonėmis, diplomatiškai bendradarbiauti su Rusija ir mūsų sąjungininkais bei partneriais, kad padidintume stabilumą ir saugumą visoje Europoje“, – kalbėjo J.Bidenas.

Vis dar tikėtina ataka

BBC rašo, kad JAV prezidentas siūlo atsargiai vertinti antradienį Rusijos išplatintą medžiagą, kurioje galima išvysti, kaip ginkluotė atitraukiama iš pasienio su Ukraina.

„Rusijos gynybos ministras šiandien (antradienį, – red. past.) pranešė, kad kai kurie kariniai daliniai palieka savo pozicijas netoli Ukrainos. Mes dar nepatvirtinome, kad Rusijos kariniai daliniai grįžta į savo bazes. Mūsų analitikai sako, kad Rusijos kariai tebėra labai grėsmingose pozicijose. Šiuo metu Rusija turi daugiau kaip 150 tūkst. karių aplink Ukrainą, Baltarusiją ir prie Ukrainos sienos. Invazija išlieka įmanoma“, – kalbėjo J.Bidenas.

Rusija antradienį pranešė, kad dalis netoli Ukrainos dislokuotų pajėgų pradeda grįžti į savo bazes, Maskvai prie Ukrainos sienų sutelkus dešimtis tūkstančių karių išprovokavus būgštavimus dėl galimos invazijos.

J.Bidenas savo kalboje dar kartą pakartojo, kad jei Rusija artimiausiu metu įsiverš į Ukrainą, sulauks didelio tarptautinio pasmerkimo.

„Pasaulis nepamirš, kad Rusija pasirinko nereikalingą mirtį ir destrukciją“, – pareiškė JAV prezidentas.

Pasak jo, toks Rusijos įsiveržimas taptų žaizda, kurią Maskva būtų pati sau pasidariusi.

„Jungtinės Valstijos ir sąjungininkai į tai atsakytų ryžtingai. Vakarai yra vieningi ir sutelkti. Šiandien NATO aljansas ir sąjungininkai yra vieningi ir ryžtingi kaip niekada anksčiau“, – J.Bideną cituoja CNN.

Priešais nevadina

J.Bidenas savo kalboje, kurią sakė iš Baltųjų rūmų, kartojo, kad JAV nesiekia didinti įtampos.

„Leiskite man pasakyti, ko mes nedarome – JAV ir NATO nekelia grėsmės Rusijai“, – sakė J.Bidenas.

„Ukraina nekelia grėsmės Rusijai. Nei JAV, nei NATO neturi raketų Ukrainoje. Mes taip pat neplanuojame jų ten dislokuoti. Mes nesame nusistatę prieš Rusijos žmones – jūs nesate mūsų priešai. Mes nenorime destabilizuoti situacijos Rusijoje. Nemanau, kad norite kruvino, destruktyvaus karo prieš Ukrainą“, – toliau kalbėjo JAV prezidentas.

„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas
„Scanpix“/AP nuotr./Vladimiras Putinas

Jis taip pat, kaip rašo CNN, priminė, kad JAV ir Rusija suvienijo jėgas Antrajame pasauliniame kare, kurį JAV prezidentas pavadino „karu dėl būtinybės“.

Pajustų ir JAV

J.Bidenas kalbėjo, kad galima Rusijos invazija į Ukrainą turėtų pasekmių ir Jungtinėse Valstijose.

„Jei Rusija nuspręs įsiveržti į Ukrainą, tai turės pasekmių mums čia, namuose. Amerikos žmonės supranta, kad demokratijos ir laisvės gynimas turi savo kainą“, – sakė JAV prezidentas.

Pasak jo, tiek demokratus, tiek ir respublikonus vienija noras ginti amerikietiškus principus.

„Neapsimetinėsiu, kad tai būtų neskausminga“, – pripažino J.Bidenas ir pridūrė, kad dėl galimo karo galėtų didėti energijos kainos.

„Mes nesiekiame tiesioginės konfrontacijos su Rusija, nors aiškiai pasakiau, kad jei Rusija taikysis į amerikiečius Ukrainoje, mes atsakysime ryžtingai. Jei Rusija puola Jungtines Valstijas arba sąjungininkus, pavyzdžiui, kibernetinėmis atakomis mūsų bendroves ir svarbią infrastruktūrą, esme pasirengę atsakyti“, – kalbėjo JAV prezidentas.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./JAV kariai

Laikysis NATO sutarties

J.Bidenas taip pat pabrėžė, kad JAV laikosi ir laikysis NATO sutarties penktojo punkto.

„Jungtinės Valstijos gins kiekvieną NATO teritorijos centimetrą visa Amerikos galia. Išpuolis prieš vieną NATO šalį yra išpuolis prieš mus visus. Jungtinių Valstijų įsipareigojimas laikytis penktojo straipsnio yra neliečiamas“, – kalbėjo J.Bidenas.

NATO penktasis sutarties punktas numato kolektyvinės gynybos principus. Šiuo punktu užtikrinama, kad viso aljanso ištekliai gali būti naudojami bet kuriai vienai narei apsaugoti.

Šis punktas, kaip rašo CNN, kilus įtampai prie Ukrainos ir Rusijos pasienio, tapo svarbiu šalių lyderių diskusijų objektu.

Kremlius sako teigiamai vertinantis J.Bideno norą tęsti derybas

Kremlius trečiadienį pareiškė teigiamai vertinantis JAV prezidento J.Bideno norą tęsti derybas dėl Ukrainos krizės, Maskvai paskelbus, kad atitraukia dalį karių nuo savo kaimynės sienų.

„Pozityviai [vertintina], kad JAV prezidentas taip pat pažymi savo pasirengimą pradėti rimtas derybas“, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

„Galime pasidžiaugti, kad JAV, vienos galingiausių šalių, prezidentas galvoja apie rusų tautą“, – sakė D.Peskovas.

„Žinoma, verčiau negirdėtume grasinimų, kas bus su mumis, jei ką nors padarysime ar nepadarysime“, – pridūrė jis.

„Pavargome nuo tų grasinimų“, – tvirtino jis.

Kremliaus atstovas sakė, kad derybos bus „labai sudėtingos ir pareikalaus abiejų pusių lankstumo“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Playtime 2024“ – jau rugsėjį Kauną sudrebins didžiausias Lietuvoje kompiuterinių žaidimų festivalis
Reklama
Kaip sutaupyti įsirengiant automatinę laistymo sistemą?
Reklama
Testas apie vėjo elektrines: ką žinote apie elektros gamybą iš vėjo?
Reklama
Dantų atkūrimas per parą – implantacijos laimėjimas, leidžiantis akimirksniu susigrąžinti šypseną
Užsisakykite 15min naujienlaiškius