Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2016 08 23 /18:39

Joe Bidenas Rygoje: „NATO kolektyvinės gynybos principai yra tvirti lyg akmuo“

JAV viceprezidentas Joe Bidenas, atvykęs į Rygą, pasistengė, kad Baltijos šalių politikai ir visuomenė pamirštų neatsargius respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo žodžius, esą NATO valstybės neturėtų tikėtis automatiško amerikiečių atskubėjimo į pagalbą, jei būtų užpultos.
Joe Bidenas Latvijoje
Joe Bidenas Latvijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Joe Bidenas, kuriam demokratės Hillary Clinton rinkimų kampanijoje tenka svarbus ir viešas vaidmuo, jau anksčiau antradienį pareiškė, kad Baltijos šalys neturi pagrindo abejoti JAV įsipareigojimais NATO, ir paragino nesureikšminti respublikonų kandidato į JAV prezidentus Donaldo Trumpo pastabų.

Tačiau po pietų JAV viceprezidentas dar pasakė ir specialią kalbą Latvijos nacionalinėje bibliotekoje, kurios pavadinimas skambus – „Baltijos žmonėms“.

„Nedažnai kalbu su trimis prezidentais dukart per dieną“, – pradėdamas savo pasisakymą pajuokavo J.Bidenas.

Plepumu už Atlanto garsėjantis J.Bidenas kalbą „Baltijos žmonėms“ pradėjo taip, kaip ir daugelis kitų Baltijos šalyse anksčiau viešėjusių aukštų JAV pareigūnų, – kalbėdamas apie šių trijų valstybių istoriją.

„Molotovo-Ribbentropo paktas prieš 77 metus bandė atimti Dievo duotą laisvę iš Baltijos žmonių. Bet jūs atsilaikėte. Todėl ši diena yra ne tik išdavystės, bet ir Baltijos kelio diena.

Pats tądien mačiau du milijonus į vieną eilę susibūrusių žmonių. Pasaulis pamatė nepalaužiamą Baltijos šalių dvasią“, – kalbėjo J.Bidenas, nepažeisdamas tradicijos priminti, kad JAV principingai niekada nepripažino sovietinės Lietuvos, Latvijos ir Estijos okupacijos.

„Tikiu jumis ir sėkmingu jūsų pavyzdžiu kitoms šalims. Šiandien galime švęsti Baltijos kelią ir patikinti, kad kolektyvinio saugumo principai yra nejudinami. Jie yra tvirti kaip akmuo. Mes visada įvykdome savo įsipareigojimus“, – patikino J.Bidenas.

D.Trumpo JAV viceprezidentas vardu neminėjo. Jis tiesiog patarė „neklausyti vieno tokio žmogaus“, kuris anksčiau svarstė apie NATO paskirtį.

D.Trumpo JAV viceprezidentas vardu neminėjo. Jis tiesiog patarė „neklausyti vieno tokio žmogaus“, kuris anksčiau svarstė apie NATO paskirtį.

„Noriu, kad jūs žinotumėte, kad Maskva žinotų, kad mes elgsimės taip, kaip žadėjome. Prieš mėnesį Varšuvoje NATO nusprendė sustiprinti pozicijas šiame regione, tad taip ir bus“, – tęsė J.Bidenas.

Dėmesio jis skyrė ir Rusijos karinę agresiją kenčiančiai Ukrainai, kuriai, pasak J.Bideno, Baltijos valstybės yra įkvėpimas: „Regioninis bendradarbiavimas yra labai svarbus.“ JAV viceprezidentas taip pat užsiminė apie Rytų Europos regioną vis dar kamuojančias bėdas dėl korupcijos.

„Korupcija – didžiausias blogis, o demokratija – įrankis užtikrinti, kad valdžia būtų atsakinga prieš žmones. Kai žmonės šaukia, reikia klausyti. Baltijos kelyje stovėję žmonės irgi šaukė“, – priminė J.Bidenas.

Prieš J.Bideną kalbėjęs Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius priminė, kad būtent rugpjūčio 23 dieną 1939-aisiais buvo pasirašytas Rytų Europą padalinęs Molotovo-Ribentroppo paktas, ir padėkojo JAV viceprezidentui už Vašingtono pagalbą demokratijai Baltijos šalyse.

„Buvo daug tokių žmonių, kurie garsiai aiškino, kad NATO plėtra yra per greita, kad į NATO nereikia priimti Baltijos šalių. Bet mes džiaugiamės, kad JAV palaikė mūsų norą prisijungti prie Aljanso, – pabrėžė E.Rinkevičius. – Juolab dabar, kai net XXI amžiuje laisva Europa negali gyventi ramiai.“

„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius
„Scanpix“/„Xinhua“/„Sipa USA“ nuotr./Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius

„Jungtinėse Valstijose tarp abiejų politinių partijų yra tvirtas sutarimas išlaikyti įsipareigojimus NATO“, – anksčiau antradienį patikino J.Bidenas po susitikimo su Baltijos šalių prezidentais Rygoje.

Joe Bidenas: „Jungtinėse Valstijose tarp abiejų politinių partijų yra tvirtas sutarimas išlaikyti įsipareigojimus NATO.“

„Nemanau, kad jis (D.Trumpas, – red.) supranta, ką reiškia (NATO sutarties, – red.) penktasis straipsnis (jis numato kolektyvinę gynybą, – red.), – sakė J.Bidenas. – Esame visiškai, 100 proc. įsipareigoję NATO penktajam straipsniui.“

D.Trumpas, liepą duodamas interviu JAV dienraščiui „The New York Times“, suabejojo, ar būdamas prezidentu automatiškai duotų saugumo garantijas 28 NATO narėms, kad jeigu jos būtų užpultos, JAV kariuomenė joms padėtų.

Paklaustas apie gąsdinančius Rusijos veiksmus, kurie verčia nerimauti Baltijos šalis, D.Trumpas atsakė, kad jeigu Rusija jas užpultų, jis nuspręstų, ar ateiti joms į pagalbą tik išnagrinėjęs, ar tos šalys „vykdė savo įsipareigojimus mūsų atžvilgiu“.

„Jeigu jos vykdė savo įsipareigojimus mums – tuomet atsakymas yra „Taip“, – pridūrė jis, duodamas interviu trečiadienį.

Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Dalia Grybauskaitė
Valerijos Guiskajos/15min nuotr./Dalia Grybauskaitė

Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė po susitikimo su J.Bidenu Rygoje sakė esanti tikra, kad po prezidento rinkimų JAV ir toliau laikysis įsipareigojimų NATO ir Baltijos šalims.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius