-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Joe Bidenas stoja į kovą dėl Amerikos sielos: donorų pinigai jau plūsta

JAV prezidentas Donaldas Trumpas kone mėgaujasi šalyje sukilusia įtampa ir į ugnį pila žibalą, o būsimasis jo varžovas rudens rinkimuose, demokratas Joe Bidenas, kurio persvara prieš respublikoną reitinguose jau didėja, kaip tik žada užgydyti rasines žaizdas, rašo CNN.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / „Scanpix“/AP nuotr.

Portalo apžvalgininkas Stephenas Collinsonas pastebi, kad D.Trumpas po juodaodžio George'o Floydo mirties jį areštuojant policijai Mineapolio mieste tik labai trumpai bandė glaistyti beįsiplieskiančią nesantaiką šalyje.

Nepraėjus nė kelioms dienoms, jis protestuotojus ėmė vadinti banditais, pradėjo grasinti šunimis ir kariuomene, nors gynybos sekretorius Markas Esperis trečiadienį tokią idėją gana netikėtai viešai atmetė.

Tuo tarpu J.Bidenas iki šiol laikytas tik pusėtinu kandidatu, kurio tikslas – nutiesti tiltą į JAV politikos olimpą naujajai šalies Demokratų partijos kartai.

Taip, kai tik tapo aišku, kad būtent J.Bidenas varžysis su perrinkimo siekiančiu D.Trumpu, absoliuti dauguma demokratų jį parėmė – bet iš esmės jo nominavimo tikslu vadintas tiesiog dabartinio prezidento iškraustymas iš Baltųjų rūmų.

Bet aplinkybės per kelis mėnesius pasikeitė – galbūt net iš esmės. Koronaviruso krizė ir šalį po G.Floydo mirties apėmę protestai jau tapo proga J.Bidenui išlįsti iš karantininio pavėsio bei pabandyti bent kažkiek sutaikyti susiskaldžiusią Ameriką.

Antradienį Filadelfijoje savo kalboje J.Bidenas savo priešais pavadino „savanaudiškumą“ ir „baimę“.

„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Tautos tėvo įvaizdis

J.Bideno kalba Filadelfijoje antradienį savotiškai nudžiugino demokratus, kurie jau buvo pradėję nuogąstauti, kad jis tinkamai nesureaguos į pastarųjų dienų įvykius Amerikoje, greičiausiai apibrėžiančius visus šalies politinius metus.

„Aš neskleisiu baimės ir susiskaldymo. Nekurstysiu neapykantos ugnies. Aš sieksiu užgydyti rasines žaizdas, jau seniai apnikusias mūsų šalį, o ne naudosiuosi jomis politikoje.

Dirbsiu savo darbą ir prisiimsiu atsakomybę – kitų nekaltinsiu“, – kalbėjo nominalus demokratų kandidatas į prezidentus.

Anot CNN, savotiškai „pririšdamas savo kampaniją“ prie pastarųjų dienų įvykių, J.Bidenas gali atiduoti pagarbą afroamerikiečiams rinkėjams, kurie Pietų Karolinos valstijoje išgelbėjo jo kandidatūrą per pirminius rinkimus.

J.Bidenas: aš neskleisiu baimės ir susiskaldymo. Nekurstysiu neapykantos ugnies. Aš sieksiu užgydyti rasines žaizdas, jau seniai apnikusias mūsų šalį, o ne naudosiuosi jomis politikoje.

Be to, sutaikyti šalį siekianti retorika turėtų patikti tiek nuosaikiems demokratams, tiek nepriklausomiems rinkėjams, kuriuos vargina karingas D.Trumpas tonas ir jo siautėjimas „Twitter“.

Kai kurie analitikai mano, kad ir daugiau rinkėjų gali patikti savotiškas tautos tėvo įvaizdis. O J.Bidenas dar ir žada tiek inicijuoti policijos reformą, tiek užtikrinti rasinę lygybę įstatymais.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Tiesa, kritikai J.Bidenui vis primena jo darbą Senate, kur dešimtajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje jis inicijavo dabar peikiamą kovos su nusikalstamumu teisės aktą. Teigiama, kad po to, kai 1994 metais buvo priimtas šis įstatymas, JAV padaugėjo įkalinimų, o policija ėmė elgtis agresyviau nei anksčiau.

Kas lydės į rinkimus?

J.Bidenas jau yra teigęs, kad kandidatu į JAV viceprezidentu pasirinks moterį. O dabar, jam siekiant sustiprinti ryšius su šalies afroamerikiečių bendruomene, beveik neabejojama, kad kartu su J.Bidenu į rinkimus žengs juodaodė.

Dar neseniai svarstyta, kad J.Bidenas savo palydove gali pasirinkti arba Minesotos senatorę Amy Klobuchar, arba Masačusetso senatorę Elizabeth Warren. Abi jos buvo jo varžovės pirminiuose rinkimuose.

Bet analitikai ir politiniai strategai dabar tikina, kad J.Bidenas, nuvilnijus protestams dėl G.Floydo žūties jį areštuojant policijai, pasirinks juodaodę moterį. Tikimasi, kad buvęs JAV viceprezidentas kitą savaitę dalyvaus G.Floydo laidotuvėse Hjustone.

VIDEO: Jautrioje kalboje George'o Floydo dukros mama nesulaikė ašarų ir sunkiai rinko žodžius

„Demokratų partijos pagrindiniai rinkėjai – afroamerikiečiai, ypač afroamerikietės moterys. O aktyvistus jau vargina padėkos už jų balsus – jei juodaodžiai iš tiesų svarbūs, jiems turi atitekti svarbios pareigos“, – tvirtino Emory universiteto politologė Andra Gillespie.

„Financial Times“ šaltinių teigimu, aktyviai J.Bidenui į partneres prašosi Stacey Abrams, kuri 2018 metais tik per plauką pralaimėjo Džordžijos valstijos gubernatoriaus rinkimus. Minima ir Kongreso narė iš Floridos Val Demings.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Val Demings
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Val Demings

Ši buvusi Orlando miesto policijos vadovė praėjusią savaitę parašė komentarą „The Washington Post“, kuriame klausė: „Mano sesės ir broliai policininkai, ką, po velnių, darote?“

Bet yra ir buvusi kandidatė į prezidentus, Kalifornijos senatorė Kamala Harris, kuri reguliariai rengia J.Bideno palaikymo renginius ir padeda jam rinkti lėšas kampanijai.

„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris
„Scanpix“ nuotr./Kamala Harris

Plūsta norintys paremti kampaniją

O lėšų, panašu, netrūks. JAV žiniasklaida skelbia, kad turtingi Demokratų partijos rėmėjai jau lekia pas J.Bideno komandą su siūlymais gausiai paremti jo kampaniją – ir priduria, esą suaktyvinti finansinę veiklą donorus pastūmėjo nesantaiką tik gilinantis D.Trumpo elgesys.

„Paprastai aš bandau gaudyti pinigus, bet dabar pinigai gaudo mane“, – pripažino Floridoje jau daug metų demokratų kandidatams lėšas renkantis Johnas Morganas.

Paties J.Bideno kampanija skelbia, kad šią savaitę sulaukė skambučių iš daugybės paremti šį kandidatą norinčių donorų. Maksimali pavienė auka – 620 tūkst. JAV dolerių. Lėšas renka ir Demokratų nacionalinis komitetas (DNC), ir partijos skyriai valstijose.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Joe Bidenas

Apžvalgininkai neabejoja, kad J.Bideno kampanija tik dabar įgauna pagreitį ir pagal surenkamas lėšas, kurių per prezidento rinkimus paprastai reikia labai daug, žaibiškai vejasi D.Trumpą – šis pranašumą sukaupė, nes jam nereikėjo kovoti pirminiuose rinkimuose.

Iki balandžio pabaigos D.Trumpo kampanija per pastaruosius šešiolika mėnesių buvo surinkusi 742 mln. dolerių, o J.Bidenas ir DNC – tik 342 mln. dolerių.

Tiesa, nacionalinėse apklausose D.Trumpas, kurio komanda skelbimams žiniasklaidoje išleido beveik 18 mln. dolerių (J.Bideno kampanija – tik 3 mln. dolerių), ir toliau atsilieka nuo nominalaus demokratų kandidato.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius