Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Joe Bideno vizitas Artimuosiuose Rytuose – planai ir perspektyvos

Kai JAV prezidentas Joe Bidenas šią savaitę atvyks į Artimuosius Rytus – kaip valstybės vadovas jis čia lankysis pirmą kartą – jis ras regioną, kuriame aljansai, prioritetai ir santykiai su Jungtinėmis Valstijomis bus gerokai pasikeitę nuo paskutinės oficialios jo kelionės prieš šešerius metus.
Joe Bidenas
Joe Bidenas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

J.Bideno vizitas prasidės Izraelyje ir okupuotame Vakarų Krante, kuris kadaise buvo JAV politikos Artimuosiuose Rytuose centre.

Prognozuojama, kad daugiausia dėmesio bus skirta sparčiai stiprėjantiems Izraelio ryšiams su arabų šalimis ir besiformuojančiai arabų ir Izraelio karinei partnerystei kovojant su Irano keliamomis grėsmėmis.

Savo kelionę jis baigs Saudo Arabijoje, Persijos įlankos valstybėje, kurią Vakarai nori įtikinti siurbti daugiau naftos – tai būtų veiksminga gelbėjimosi priemonė pasaulyje gilėjant energetinei krizei, kurią sukėlė karas Ukrainoje.

Kai J.Bidenas paskutinį kartą lankėsi Izraelyje 2016 metais, būdamas viceprezidentu, šalis palaikė diplomatinius ryšius tik su dviem arabų valstybėmis – Egiptu ir Jordanija.

Tačiau dabar Izraelis vis glaudžiau įsipina į Artimųjų Rytų diplomatinę ekosistemą po keleto svarbių Donaldo Trumpo administracijos sudarytų sandorių, kurie normalizavo santykius tarp Izraelio ir dar trijų arabų valstybių: Bahreino, Maroko ir Jungtinių Arabų Emyratų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius