Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 02 19 /19:31

Jonijos jūroje užsidegus keltui 12 žmonių laikomi dingusiais

Jonijos jūroje prie Kerkyros (Korfu) salos kelte „Euroferry Olympia“, plaukiojančiame su Italijos vėliava, šeštadienį tebesiaučia gaisras, o mažiausiai 12 vilkikų vairuotojų tebelaikomi dingusiais be žinios. Graikijos pakrančių apsaugos tarnyba skelbė, kad vienas iš dingsiųjų – lietuvis, tačiau Lietuvos užsienio reikalų ministerija šią žinią paneigė: kelte buvęs lietuvis saugus.
„Euroferry Olympia“ keltas
„Euroferry Olympia“ keltas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Patruliniai laivai naršo vandenis prie šios atostogautojų pamėgtos salos, mėgindami surasti gyvų likusių žmonių.

Dėl gaisro laive, plaukusiame iš Graikijos Igumenicos miesto į Italiją, šeštadienio rytą neleido gelbėtojai vis dar negalėjo į jį patekti. Gelbėjimo operacijoje už daugiau nei 50 kilometrų nuo Kerkyros dalyvavo sraigtasparnis, fregata, priešgaisrinis laivas ir šeši vilkikai.

Pasak graikų visuomeninio transliuotojo ERT, dėl vėjo iki šeštadienio vidurdienio gaisras dar labiau sustiprėjo.

Į dangų veržėsi tirštas juodų dūmų debesis, o kaitra laivo viduje siekė 500 laipsnių pagal Celsijų.

Penktadienį kilus gaisrui į Korfu buvo evakuoti 280 keleivių.

Gaisro priežastis tebėra nežinoma.

Graikijos jūrų reikalų ministras Janis Plakiotakis pranešė, kad į incidento vietą atvyko nelaimingų atsitikimų ir incidentų jūroje tyrimo tarnybos komanda.

Kaip praneša ERT, laivo kapitonas ir du inžinieriai šeštadienį buvo atvesdinti pas prokurorą.

J.Plakiotakis interviu televizijai „Skai“ pridūrė, kad užgesinus gaisrą keltą tikimasi nutempti į saugią vietą, kur bus mėginama išsiurbti degalus ir vandenį, siekiant išvengti jūros taršos.

Pasak pakrančių apsaugos, visi dingusieji yra vilkikų vairuotojai: septyni iš Bulgarijos, trys iš Graikijos, vienas iš Turkijos ir vienas – iš Lietuvos. Šeštadienį žinią, kad dingęs lietuvis, paneigė Lietuvos užsienio reikalų ministerija. Kelte buvęs lietuvis saugus.

Perpildytos kajutės

Iš laivo išgelbėti vilkikų vairuotojai Graikijos visuomeniniam transliuotojui sakė, kad kai kurie vairuotojai mieliau rinkdavosi miegoti savo transporto priemonėse, nes kajutės buvo perpildytos.

Kaip rašo laikraštis „Kathimerini“, nuo 2017 metų birželio Graikijos profesionalių vilkikų vairuotojų sindikatas ne kartą įspėjo apie sąlygas keltuose „Olympia“ ir „Euroferry Egnazia“, kurie abu priklauso Italijos keltų ir konteinerinių laivų operatorės „Grimaldi“ grupei.

Graikijos jūrų ministerijai skirtame laiške sindikato atstovai pranešė, kad kajutėse neveikė oro kondicionavimo sistema, o kajučių neužtekdavo visiems keleiviams.

Be to, buvo pranešama, kad garažo skyriuje neveikė vėdinimo sistema.

„Grimaldi“ pranešė, kad pastarąjį kartą 27 metų senumo laivo saugos patikrinimas buvo atliktas Igumenicoje vasario 16 dieną.

Bendrovės duomenimis, kelte oficialiai plaukė 239 keleiviai ir 51 įgulos narys, taip pat buvo 153 vilkikai su priekabomis bei 32 keleiviniai automobiliai.

Visgi pakrančių apsaugos pareigūnai nerimauja, kad laive galėjo būti į oficialų keleivių sąrašą neįtrauktų asmenų, nes, pasak jų, du išgelbėti asmenys nebuvo registruoti.

Abu šie asmenys Afganistano piliečiai, naujienų agentūrai AFP teigė pakrančių apsaugos tarnyba.

Bulgarijos užsienio reikalų ministerija pranešė, kad keleivių sąraše yra 127 jos piliečiai, įskaitant 37 vilkikų vairuotojus.

Dar 24 asmenys yra iš Turkijos, pranešė šalies stotis NTV, o ERT nurodė, kad laive buvo 21 graikas.

Devyni asmenys tebėra ligoninėje dėl kvėpavimo sutrikimų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius