Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT: Afganistanui dėl padėties švietimo sistemoje gresia „kartų katastrofa“

Afganistanui gresia netekti per beveik du dešimtmečius pasiektos pažangos ugdant vaikus, ypač mergaites, į valdžią sugrįžus Talibanui ir šalyje augant smurto pavojui, penktadienį perspėjo Jungtinių Tautų švietimo agentūra.
Afganistano vaikai
Afganistano vaikai / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Prognozuojama, kad didės šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius, o tai didina vaikų išsilavinimo lygio kritimo ir kartų katastrofos riziką, kuri neigiamai paveiktų tvarų šalies vystymąsi ateinančiais metais“, – pabrėžiama Paryžiuje įsikūrusios UNESCO pareiškime.

Nuo 2001 metų, kai JAV pajėgos po Rugsėjo 11-osios teroro išpuolių nuvertė pirmąjį Talibano režimą, mergaičių skaičius pradinėse mokyklose šoktelėjo nuo „beveik nulio“ iki 2,5 mln. 2018-aisiais, nurodoma naujausioje agentūros ataskaitoje.

Per tą laikotarpį moterų raštingumas beveik padvigubėjo iki 30 procentų. Šiuo metu keturios iš dešimties pradinių klasių mokinių yra mergaitės.

Iš viso Afganistano mokyklose mokosi apie 10 mln. vaikų ir jaunuolių, o 2001 metais jų buvo tik vienas milijonas.

Tačiau naujoji talibų administracija jau įsakė, kad moterys, besimokančios privačiuose universitetuose, kurie pastaraisiais metais klestėjo, būtų atskiriamos nuo vyrų ir dėvėtų ilgą abają bei didžiąją veido dalį dengiantį nikabą.

Manoma, kad naujoji vyriausybė ruošiasi įvesti daugiau griežtų švietimo taisyklių – pavyzdžiui, gali būti uždrausta vyrams mokyti moteris. Tokiu atveju kiltų didžiulė problema, nes šalyje ir taip trūksta mokytojų moterų.

„Tai suduos didžiulį smūgį moterų dalyvavimui aukštajame moksle ir apskritai mergaičių švietimui, neigiamai paveiks jų gyvenimą, darbą ir pilietiškumą“, – pažymėjo UNESCO.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius