Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: didelį badą kenčiančių žmonių skaičius dėl koronaviruso gali dukart padidėti

Didelį badą kenčiančių žmonių skaičius pasaulyje dėl koronaviruso pandemijos gali padidėti beveik dukart, antradienį įspėjo Jungtinių Tautų Pasaulio maisto programa.
Luščia lėkštė
Tuščia lėkštė / Fotolia nuotr.

„Su dideliu maisto stygiumi susiduriančių žmonių skaičius dėl ekonominio COVID-19 poveikio 2020 metais gali padidėti 130 mln. žmonių – nuo 135 mln. 2019 metais iki 265 mln.“, – pareiškė organizacija, remdamasi savo prognozėmis.

Apie tai buvo įspėta tuo metu, kai Pasaulio maisto programa ir kiti partneriai paskelbė naują ataskaitą apie maisto krizes pasaulyje.

Ketvirtojoje metinėje ataskaitoje apie maisto krizes pasaulyje („Global Report on Food Crises“) nurodyta, jog maisto stygius pasaulyje augo jau pernai, dar prieš koronaviruso krizės pradžią.

Ataskaitoje pažymima, jog sunkios maisto krizės ar ekstremaliosios humanitarinės padėties sąlygomis 2019 metais gyveno 135 mln. žmonių 55 šalyse.

Jų skaičius per metus padidėjo daugiau kaip 20 mln. žmonių ir pasiekė aukščiausią lygį per ketverius šios metinės ataskaitos rengimo metus.

Vėliau antradienį JT maisto ir žemės ūkio organizacija ir Pasaulio maisto programa pristatys šią ataskaitą JT Saugumo Tarybai.

Palyginus 50 šalių, kurios buvo įtrauktos į šiųmetinę ir pernykštę ataskaitas, nustatyta, jog maisto krizės sąlygomis gyvenančių žmonių skaičius padidėjo beveik 10 proc. iki 123 mln. žmonių.

Padidėjimą lėmė konfliktai, ekonominiai sukrėtimai ir su oro sąlygomis susiję reiškiniai, kaip antai sausros.

Ataskaitoje taip pat nurodyta, jog „papildomo sukrėtimo ar stresą keliančio veiksnio atveju“ maisto krizė gali kilti dar 183 mln. žmonių.

Tokiu sukrėtimu gali nesunkiai tapti COVID-19, nes susirgę žmonės užplūdo ligonines, o vyriausybės įvedė karantiną, dėl kurio sutriko ekonomikos veikimas ir daugybė žmonių neteko darbo.

„Milijonams žmonių, kuriems jau kyla grėsmė, COVID-19 gali tapti katastrofa“, – pareiškė Pasaulio maisto programos vyresnysis ekonomistas Arifas Husainas.

„Privalome dabar kartu imtis veiksmų ir sušvelninti šios pasaulinės katastrofos poveikį“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius