Metinė prenumerata vos už 7,99 Eur. 15-tos dienos proga!
Prenumeruoti

JT ekspertas: masinis gyvenamųjų namų naikinimas Gazos Ruože yra karo nusikaltimas

Izraelio vykdoma sisteminga ir plataus masto gyvenamųjų namų ir civilinės infrastruktūros Gazos Ruože bombardavimo kampanija yra karo nusikaltimas, kaip ir beatodairiškos „Hamas“ raketų atakos, nukreiptos į Izraelio gyventojų būstus, trečiadienį pareiškė nepriklausomas Jungtinių Tautų ekspertas.
REUTERS-Scanpix nuotr.
REUTERS-Scanpix nuotr.

Balakrishnanas Rajagopalas (Balakrišnanas Radžagopalas) teigė, kad per mėnesį Izraelio smūgiai Gazos Ruože sugriovė arba apgadino 45 proc. visų būstų, ir įspėjo, kad tai susiję su „milžiniška kaina žmonių gyvenimui“.

JT specialusis pranešėjas žmogaus teisių padėties ir būstų palestiniečių teritorijose klausimais pabrėžė, kad pagal tarptautinę teisę griežtai draudžiama sistemingai ar plačiai bombarduoti būstus, civilinius objektus ir infrastruktūrą.

„Karo veiksmų vykdymas žinant, kad bus sistemingai naikinami ir gadinami civilių būstai ir infrastruktūra, o visas miestas, pavyzdžiui, Gaza, taps netinkamas gyventi civiliams, yra karo nusikaltimas“, – sakė jis.

Kai tokie veiksmai „nukreipti prieš civilius gyventojus, jie taip pat prilygsta nusikaltimams žmoniškumui“, teigė jis.

B. Rajagopalas pabrėžė, kad Izraelyje esantys civiliniai būstai taip pat nėra karinis objektas, ir įspėjo, kad „Hamas“ nuolatinis beatodairiškas raketų leidimas iš Gazos Ruožo ir kitų teritorijų taip pat yra karo nusikaltimas.

Spalio 7 dieną „Hamas“ kovotojai surengė išpuolį, per kurį, Izraelio duomenimis, žydų valstybėje žuvo 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, ir buvo paimta daugiau kaip 240 įkaitų. Nuo to laiko Izraelis nepaliaujamai bombarduoja Gazos Ruožą.

„Hamas“ valdomo Gazos Ruožo sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį pranešė, kad šioje palestiniečių teritorijoje žuvo daugiau kaip 10,5 tūkst. žmonių, daugiausiai moterų ir vaikų. 

Dar beveik 2,5 tūkst. žmonių, iš kurių daugiau nei pusė yra vaikai, laikomi dingusiais be žinios ir greičiausiai yra įstrigę po griuvėsiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius