TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT humanitarinės pagalbos vadovas atvyko į Saudo Arabiją, kur vyks derybos dėl Sudano

Jungtinių Tautų humanitarinės pagalbos vadovas sekmadienį atvyko į Saudo Arabijos pakrantės miestą Džidą, kur vyks derybos dėl ugnies nutraukimo tarp kariaujančių Sudano generolų, pranešė atstovė spaudai.
Martinas Griffithsas
Martinas Griffithsas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Martinas Griffithsas šiuo metu yra Džidoje, o jo vizito tikslas – spręsti humanitarinius klausimus, susijusius su Sudanu“, – sakė JT atstovė spaudai Eri Kaneko.

Balandžio 15 dieną Sudane prasidėjusios Sudano kariuomenės ir greitojo palaikymo pajėgų (RSF) kovos pražudė mažiausiai 700 žmonių, daugiausia civilių, tūkstančius sužeidė ir privertė masiškai bėgti Sudano piliečius ir užsieniečius.

JT pareigūnė sakė, kad M.Griffithsas susitiks su dviejų konflikto epicentre esančių generolų – kariuomenės vado Abdel Fattaho al Burhano ir Mohamedo Hamdano Daglo, kuris vadovauja sukarintoms greitojo palaikymo pajėgoms (RSF) – atstovais.

Nebuvo jokių požymių, kad M.Griffithsas tiesiogiai dalyvautų diskusijose dėl galimų paliaubų.

Sudano ir Saudo Arabijos pareigūnai pateikė nedaug informacijos apie tai, apie ką bus kalbama derybose ir kiek jos truks.

Šeštadienį paskelbtame bendrame JAV ir Saudo Arabijos pareiškime susitikimai Džidoje apibūdinami kaip „parengiamosios derybos“.

Saudo Arabija ėmėsi svarbaus vaidmens vykdant evakuaciją iš Sudano, siųsdama karinius ir komercinius laivus, kad per Raudonąją jūrą iš Sudano pakrantės miesto Port Sudano perplukdytų tūkstančius civilių gyventojų.

Rijado mobilizacija humanitarinėje ir diplomatinėje srityse atspindi jo norą „būti laikomam pagrindiniu regiono partneriu ir veikėju“, – sakė Persijos įlankos arabų valstybių studijų instituto analitikas Husseinas Ibishas.

„Jis negali veiksmingai siekti tapti pirmaujančia tarptautine jėga, jei bent nebando tarpininkauti labai destabilizuojančiuose kaimyniniuose ginčuose“, – sakė H.Ibishas.

„Tačiau tai nereiškia, kad jam turi pasisekti kurioje nors srityje. Jis turi būti laikomas pagrindine šalimi, dalyvaujančia kurioje nors iš šių sričių arba jose visose“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius