-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Jemene mirs tūkstančiai, jei Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nenutrauks blokados

Tūkstančiams civilių, tarp kurių daugybė vaikų, gresia mirti iš bado, jei Saudo Arabijos vadovaujama koalicija visapusiškai nenutrauks blokados, trukdančios teikti pagalbą Jemenui, ketvirtadienį perspėjo trijų JT agentūrų vadai.
Choleros protrūkis Jemeno sostinėje
JT: Jemene mirs tūkstančiai, jei Saudo Arabijos vadovaujama koalicija nenutrauks blokados / „Scanpix“/AP nuotr.

„Koaliciją primygtinai raginame nedelsiant į Jemeną įleisti gyvybiškai svarbių išteklių siuntas per didžiausią pasaulyje humanitarinę krizę. Šalyje būtinai reikalingi vaistai, skiepai ir maistas, kad būtų galima kovoti su ligomis ir badu, – sakoma bendrame pranešime. – Kitaip, gresia pavojus tūkstančiams nekaltų aukų, tarp jų ir vaikams.“

Saudo Arabijos vadovaujamai koalicija užtvėrė Jemeno jūros ir oro uostus ir sienas, po dešimt dienų šį kategorišką perspėjimą išsakė Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas, UNICEF direktorius Anthony Lake'as ir Pasaulinės maisto programos direktorius Davidas Beasley.

Saudo Arabija veiksmų ėmėsi reaguodama į Irano remiamų husių sukilėlių paleistą raketą.

Koalicija palengvino apribojimus uostams, kontroliuojamiems Jemeno vyriausybės – Saudo Arabijos sąjungininkės šiame baisiame pilietiniame kare.

Tačiau vis dar uždaryti sukilėlių valdomi uostai, tarp jų reikšmingas Raudonosios jūros al Chudaidos uostas.

Rijadas sako, kad prieš vėl įleidžiant į šalį pagalbą, al Chudaidoje būtina įvesti griežtesnius apribojimus, tačiau šią sąlygą JT atmetė.

„Visus šalies uostus, kartu ir esančius opozicijos teritorijoje, privaloma atidaryti nedelsiant, – sakoma pranešime. – Laikas bėga, o medicininių, maisto ir kitų humanitarinių išteklių atsargos ir taip yra beveik išsekę. Blokados kainą skaičiuojame prarastomis gyvybėmis.“

Saudo Arabija ir jos sąjungininkės Jemene įsikišo 2015 metų kovą, siekdama atstumti Irano remiamus husių sukilėlius, kontroliuojančius sostinę Saną, ir prezidentui Abedrabbui Mansourui Hadi grąžinti valdžią.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius