-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

JT: naujos kovos Sirijos Idlibo provincijoje išprovokavo „absoliučią paniką“

Po trumpo ugnies nutraukimo atsinaujinusios kovos Sirijos šiaurės vakaruose išprovokavo „absoliučią paniką“, ketvirtadienį paskelbė Jungtinių Tautų aukšto rango pareigūnas, kuris perspėjo, kad galimas vyriausybės puolimas šiame regione yra „tarsi žaidimas su ugnimi“.
Sirijos Idlibo provincija
Sirijos Idlibo provincija / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Džihadistų kontroliuojamoje Idlibo provincijoje – paskutiniame svarbiame opozicijos bastione Sirijoje – šiuo metu yra maždaug 3 mln. žmonių.

JT ypatingai perspėja dėl didelio vyriausybės puolimo Idlibe rizikos, nes į šią provinciją kelerius metus siunčiami žmonės, besitraukiantys nuo vyriausybės pajėgų puolimų kitose šalies vietose.

„Šie žmonės nežino, kur eiti“, – sakė JT humanitarinių reikalų koordinatorius Sirijai Panas Mumcis. Jis pabrėžė, kad nėra jokio kito opozicijos bastiono, į kurį žmonės galėtų pabėgti, jei prieš Idlibą prezidento Basharo al Assado pajėgos surengtų visapusišką puolimą.

„Vėl atsinaujino absoliuti panika“, – sakė P.Mumcis.

Jis kalbėjo po Ženevoje įvykusio susitikimo, kuriame dalyvavo pasiuntiniai iš Sirijos sąjungininkės Rusijos, šią savaitę, kaip pranešama, surengusios antskrydžių pietų Idlibe.

„Šiuo metu tai tarsi žaidimas su ugnimi, ir mums neramu, kad tai tampa nevaldoma“, – sakė P.Mumcis.

JT nurodo, kad per pastarąsias 100 dienų Idlibo teritorijoje iš savo gyvenamųjų vietų turėjo pasitraukti maždaug 400 tūkst. žmonių.

Pasirengta perkeltųjų skaičiui iki 900 tūkst., bet nėra planų, ką daryti, jei puolimas paveiktų visą Idlibo populiaciją, nurodė P.Mumcis.

„Koks... planas trims milijonams ten esančių žmonių? Tai klausimas, į kurį dar neturime atsakymo“, – sakė jis.

Džihadistų grupuotė „Hayat Tahrir al Sham“ (HTS), kuriai vadovauja buvęs „al Qaeda“ padalinys Sirijoje, nuo sausio kontroliuoja beveik visą Idlibo provinciją.

Penktadienį prasidėjusios paliaubos nutraukė tris mėnesius režimo ir Rusijos vykdytą bombardavimą ir turėjo apsaugoti civilius šiame regione.

Tačiau šeštadienį HTS atsisakė laikytis svarbios paliaubų sąlygos ir pažadėjo niekada nesitraukti iš planuojamos buferinės zonos aplink regioną.

Pirmadienį vyriausybė paskelbė, kad paliaubos baigėsi, ir apkaltino oponentus atakuojant civilinius rajonus ir bombardavus Rusijos oro pajėgų bazę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius