-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT pranešėjas: JK socialinės apsaugos politika „pažeidžia žmogaus teises“

Jungtinė Karalystė dėl politinės ideologijos „sąmoningai panaikino“ didelę dalį socialinės paramos priemonių, „akivaizdžiai pažeisdama savo įsipareigojimus žmogaus teisių srityje“, rašoma trečiadienį pristatytoje Jungtinių Tautų pranešėjo ataskaitoje.
Produktai Jungtinės Karalystės maisto banke
Produktai Jungtinės Karalystės maisto banke / „Scanpix“ nuotr.

JT specialusis pranešėjas ypač didelio skurdo ir žmogaus teisių klausimais Philipas Alstonas rašo, kad „griežta ir žiauri“ taupymo politika, pradėta įgyvendinti po finansų krizės, „toliau tęsiama nepaisant tragiškų socialinių pasekmių“.

„Nuo 2010-ųjų vykdoma politika prilygsta regresinėms priemonėms ir akivaizdžiai pažeidžia šalies įsipareigojimus žmogaus teisių srityje“, – pažymima ataskaitoje.

Konservatorių vyriausybė atmetė specialiojo pranešėjo išvadas, pavadinusi jas „sunkiai įtikimu Britanijos apibūdinimu“, kuriuo pateikiamas „visiškai netikslus vaizdas“ apie šalies socialinės gerovės sistemą.

Australas teisininkas Ph.Alstonas JK lankėsi lapkritį. Savo galutinę ataskaitą JT Žmogaus teisių tarybai Ženevoje jis pristatys birželio 27 dieną.

Ataskaitos santraukoje Ph. Alstonas rašo, jog „beveik visi klijai, po Antrojo pasaulinio karo užtikrinę Britanijos visuomenės sanglaudą, buvo sąmoningai pašalinti ir pakeisti griežtu ir žiauriu etosu“.

„Sparčiai auganti ekonomika, didelis užimtumas ir biudžeto perteklius nepaskatino atšaukti taupymo – politikos, kuri įgyvendinama labiau kaip ideologinė, o ne ekonominė darbotvarkė“, – rašoma specialiojo pranešėjo ataskaitoje.

Anot Ph.Alstono, JK vyriausybės politika grindžiama ne ekonominiais motyvais, o siekiu įgyvendinti radikalią socialinę reorganizaciją – drastišką santykių tarp žmonių ir valstybės pertvarką.

Jis atkreipia dėmesį, kad JK yra penkta pagal dydį pasaulio ekonomika, tačiau 20 proc. jos žmonių skursta, o 2017 metais 1,5 mln. gyventojų susidūrė su nepritekliumi.

„Socialinės apsaugos priemonių tinklui smarkiai pakenkė drastiški savivaldybių biudžetų apkarpymai. Dėl jų buvo panaikinta nemaža dalis socialinių paslaugų, apkarpytos policijos paslaugos, uždaryta rekordiškai daug bibliotekų, bendruomeninių ir jaunimo centrų, išparduota viešųjų erdvių bei pastatų“, – rašo Ph.Alstonas.

Ataskaitoje JK raginama atsisakyti „regresyvių“ socialinės apsaugos priemonių, tokių, kaip išmokų lubos ir paramos būstui įsigyti sumažinimas.

Šalies vyriausybė taip pat raginama grąžinti vietos valdžios finansavimą.

Darbo ir pensijų departamentas Ph.Alstonui atsakė, kad „JT turimi duomenys patvirtina, jog Jungtinė Karalystė yra viena iš gyventi tinkamiausių vietų pasaulyje, ir kitos šalys mokosi iš mūsų, kaip remti žmones, kad jie gyventų geriau“.

„Taigi, tai yra sunkiai įtikimas Britanijos apibūdinimas, parengtas per labai trumpą pasibuvimą čia. Pateikiamas visiškai netikslus mūsų požiūrio į kovą su skurdu vaizdas“, – sakė departamento atstovė spaudai.

„Visi įrodymai patvirtina, kad darbas visą darbo dieną yra geriausias būdas padidinti savo pajamas ir gyvenimo sąlygas. Būtent į tai yra orientuotos mūsų mūsų socialinės apsaugos reformos“, – pažymėjo ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius