Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 10 13 /09:41

JT ragina Izraelį atšaukti nurodymą dėl evakuacijos šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje

Jungtinės Tautos paragino Izraelį atšaukti raginimą 1,1 mln. šiaurinėje Gazos Ruožo dalyje gyvenančių žmonių per 24 valandas persikelti į teritorijos pietus, vykstant didžiuliam bombardavimui, atsakant į „Hamas“ atakas.

„Jungtinės Tautos mano, kad toks judėjimas neįmanomas be niokojančių humanitarinių pasekmių“, – sakė JT generalinio sekretoriaus atstovas Stephane'as Dujarricas (Stefanas Diužarikas).

Jis sakė naujienų agentūrai AFP, kad JT „ryžtingai ragina atšaukti bet kokį tokį įsakymą, (...) kad būtų išvengta to, kas jau yra tragedija, virtimo pražūtinga situacija“.

Izraelio kariuomenė pranešė, kad paragino visus Gazos miesto gyventojus evakuotis iš savo namų ir vykti į teritorijos pietus „dėl savo saugumo“.

„Izraelio gynybos pajėgos (IDF) ragina evakuoti visus civilius Gazos miesto gyventojus iš savo namų į pietus dėl jų pačių saugumo ir apsaugos ir persikelti į teritoriją į pietus nuo Vadi Gazos, kaip parodyta žemėlapyje“, – sakoma kariuomenės pranešime.

„Tolimesnėmis dienomis IDF toliau aktyviai veiks Gazos mieste ir dės daug pastangų, kad nepakenktų civiliams“, – priduriama jame.

S. Dujarricas sakė, kad kariuomenės evakuacijos įsakymas taikomas visam JT personalui ir tiems, kurie glaudžiasi JT patalpose, įskaitant mokyklas, sveikatos centrus ir klinikas.

JT penktadienį paskelbė, kad jos palestiniečių pabėgėlių agentūra perkelia operacijas ir užsienio darbuotojus į pietinę Gazos Ruožo dalį.

JT palestiniečių pabėgėlių agentūra (UNRWA) „perkėlė savo centrinį operacijų centrą ir tarptautinius darbuotojus į pietus, kad tęstų humanitarines operacijas ir paremtų savo personalą bei palestiniečių pabėgėlius Gazoje“, socialiniame tinkle „X“ rašė agentūra.

UNRWA priglaudė daugiau nei 60 proc. iš 423 tūkst. žmonių, pastarosiomis dienomis perkeltų Gazos Ruože.

Kol kas neaišku, kiek žmonių šiuo metu yra į šiaurę nuo Vadi Gazos.

Šeštadienį prasidėjęs „Hamas“ išpuolis prieš Izraelį nusinešė 1,2 tūkst. izraeliečių gyvybių, dar 150 žmonių buvo paimti įkaitais.

Atsakydamas į tai, Izraelis jau septynias dienas vykdo oro ir artilerijos smūgius prieš „Hamas“ taikinius Gazos Ruože. Šie atsakomieji veiksmai pareikalavo daugiau kaip 1,5 tūkst. palestiniečių gyvybių.

Penktadienį buvo sušauktas JT Saugumo Tarybos posėdis dėl konflikto.

Izraelio ambasadorius prie JT Giladas Erdanas sakė, kad JT atsakas į raginimą evakuotis yra gėdingas.

„Daugelį metų JT užmerkė akis prieš „Hamas“ ginklavimąsi ir civilių gyventojų bei civilinės infrastruktūros naudojimą Gazos Ruože kaip savo ginklų ir žmogžudysčių slėptuvę“, – sakoma G. Erdano rašte.

„Dabar, užuot stovėjęs šalia Izraelio, jis pamokslauja Izraeliui, – teigė jis. – Geriau dabar JT sutelkti dėmesį į įkaitų grąžinimą, „Hamas“ pasmerkimą ir Izraelio teisės gintis palaikymą.“

„Hamas“ yra palestiniečių kovotojų grupuotė, valdanti Gazos Ruožą, ji buvo įsitraukusi į keletą karų su Izraeliu nuo Gazos Ruožo perėmimo 2007-aisiais. Grupuotę teroristine yra pripažinęs Izraelis, Jungtinės Valstijos, Europos Sąjunga, Jungtinė Karalystė bei kai kurios kitos valstybės.

„Hamas“ remia Iranas, finansuodamas ginklų įsigijimą, juos pats tiekdamas ir suteikdamas karinius apmokymus. „Hamas“ politinis biuras veikia Katare, čia įsikūrę kai kurie jų lyderiai.

Gazos Ruože gyvena 2,3 mln. žmonių, tačiau teritorijai Izraelis su Egipto pagalba nuo 2007 metų taiko blokadą – apribojo prekių įvežimą į šią teritoriją ir jų išvežimą iš jos vandeniu, jūra ar oru bei pačių palestiniečių galimybes palikti šią teritoriją, išskyrus kelias dešimtis tūkstančių darbininkų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius