-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: rasizmui ir ksenofobijai turi būti priešinamasi ir JAV, ir visur kitur

Rasizmui ir ksenofobijai Jungtinėse Valstijose turi būti priešinamasi, kaip ir visur kitur pasaulyje, trečiadienį pareiškė Jungtinių Tautų vadovas Antonio Guterresas.
Antonio Guterresas
A.Guterresas: rasizmui ir ksenofobijai turi būti priešinamasi ir JAV, ir visur kitur / „Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr.

Šis jo komentaras buvo išsakytas reaguojant į JAV politinę audrą, kurią sukėlė prezidentas Donaldas Trumpas.

JAV vadovas antradienį išprovokavo aštrią priešišką reakciją, kai kalbėdamas apie praeitą savaitgalį prasiveržusį smurtą Šarlotsvilio mieste Virdžinijos valstijoje pareiškė, kad kaltė tenka tiek eitynes surengusiems baltųjų viršenybės šalininkams, tiek jų ideologiniams priešininkams.

„Nekomentuoju to, ką sako prezidentai. Aš pabrėžiu principus, ir principai, kuriuos pabrėžiu, yra labai aiškūs, – paprašytas pakomentuoti padėtį žurnalistams sakė JT generalinis sekretorius. – Rasizmas, ksenofobija, antisemitizmas ar islamofobija ... nuodija mūsų visuomenes, ir absoliučiai būtina mums visiems visur ir visada tam priešintis.“

Pasak A.Guterreso, būtina „pasmerkti visų formų iracionalumą“, griaunantį toleranciją ir įvairovę – „ar tai vyktų Jungtinėse Valstijose, ar kur nors kitur pasaulyje“.

„Deja, šie demonai visur yra truputį žavūs“, – pridūrė jis.

„Kai tik bus būtina, sakysiu viską, kas, mano nuomone, būtina, nepriklausomai nuo fakto, kad tai gali būti nemalonu vieno ar kitos šalies prezidentui“, – pabrėžė A.Guterresas.

„Kaltos abi pusės“

Praeitą šeštadienį neonaciai ir baltųjų viršenybės šalininkai universitetiniame Šarlotsvilio mieste surengė dideles eitynes, protestuodami prieš planus pašalinti paminklą JAV pilietinio karo konfederatų generolui Robertui E.Lee.

„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Alexas Fieldsas
„Scanpix“/AP nuotr./Jamesas Alexas Fieldsas

Per šią demonstraciją įsiplieskė susirėmimų su priešingos ideologinės stovyklos aktyvistais. Tuo metu 20-metis Jamesas Fieldsas, kaip įtariama, prijaučiantis naciams, automobiliu rėžėsi į rasizmo priešininkų minią ir užmušė vieną moterį; dar 19 žmonių buvo sužeisti.

D.Trumpas: „Manau, kaltė tenka abiem pusėms. Vienoje pusėje buvo grupė, kuri buvo bloga, ir kitoje pusėje buvo grupė, kuri taip pat labai smurtavo. Ir niekas nenori to pasakyti, bet aš tai sakau dabar.“

Tuojau po šių įvykių D.Trumpas nesugebėjo konkrečiai įvardinti ir pasmerkti neapykantą kurstančių grupių, tik kalbėjo apie „daugelio šalių“ smurtą. Tie jo komentarai paskatino tiek bendrapartiečių respublikonų, tiek ir demokratų kritiką.

Pirmadienį prezidentas įvardijo ir pasmerkė „bjaurias“ neapykantos grupes ir pareiškė, kad „rasizmas yra blogis“.

Tuo tarpu antradienį per įtemptą spaudos konferenciją Niujorko dangoraižyje „Trump Tower“ D.Trumpas aiškiai užsiminė, kad jam įgriso klausimai šia tema.

„Manau, kaltė tenka abiem pusėms, – pareiškė jis. – Vienoje pusėje buvo grupė, kuri buvo bloga, ir kitoje pusėje buvo grupė, kuri taip pat labai smurtavo. Ir niekas nenori to pasakyti, bet aš tai sakau dabar.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius