-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT skambina pavojaus varpais: Irake nuo 2014-ųjų išžudyta 19 tūkst. civilių

Jungtinės Tautos paskelbė naują ataskaitą, kurioje pateikiami šokiruojantys skaičiai. Skelbiama, kad per Irako karą su „Islamo valstybės“ džihadistais nuo 2014-ųjų sausio iki 2015-ųjų spalio buvo nužudyta 18,8 tūkst. civilių, daugiau nei 36 tūkst. – sužeisti.
Irakas
Irakas / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

Ataskaita parengta daugiausia remiantis išgyvenusiųjų, aukų artimųjų ir žudynių liudininkų parodymais.

JT žmogaus teisių atstovė spaudai Ravina Shamdasani VOA sakė, kad šie skaičiai visgi neparodo tikrojo masto, kas vyksta Irake.

„Į tai įtraukti tik tie žmonės, kurie tiesiogiai žuvo nuo smurto. Neįskaičiuota begalės tų, kurie mirė dėl to, kad neturėjo maisto, vandens ar medicinos priežiūros. Taip pat reikia turėti omenyje, kad saugumo situacija Irake neleidžia mums daryti daug savo darbų. Tad iš tikrųjų net tiesiogiai žuvusių nuo smurto skaičius gali būti žymiai didesnis nei tas, kurį mums pavyko užfiksuoti“, – sakė ji.

JT ataskaitoje dėl civilių žūties kaltinama IS. Daug aukų – tie, kurie prieštaravo teroristinės grupuotės ideologijai ir valdžiai, tokie kaip valstybės tarnautojai, medikai, teisininkai, žurnalistai, religiniai ir bendruomenių lyderiai. Ataskaitoje taip pat pažymima, kad vaikai ir moterys patiria seksualinį smurtą, yra verčiami sekso vergais.

Anot ataskaitos, IS sukurtuose teismuose žmonės nuteisiami užmėtymui akmenimis, galūnių amputacijai. Joje įvardijama daug viešų egzekucijų – kai aukos nušaunamos, joms nukertamos galvos, jos suvažinėjamos, sudeginamos gyvos ar numetamos nuo aukštų pastatų – pavyzdžių.

Pasak R.Shamdasani, nemažai užfiksuotų incidentų yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmogiškumui.

Pasak R.Shamdasani, nemažai užfiksuotų incidentų yra karo nusikaltimai ir nusikaltimai žmogiškumui. IS sistemiškai puola ir žudo religines bei etnines mažumas, o vieni labiausiai nuo jų kenčiančių – jazidai. 

„Jie verčiami arba pakeisti tikėjimą, arba bus užmušti. IS nori sistemiškai sunaikinti arba dalį, arba ištisas bendruomenes – todėl mes siekiame į tai atkreipti dėmesį. Tai gali būti laikoma genocidu, kas yra rimtas tarptautinis nusikaltimas“, – sakė ji.

JT teigia, kad ir vyriausybės jėgos yra kaltos dėl žmogaus teisių pažeidimų – yra gauta informacijos apie neteisėtus žudymus ir grobimus. Ataskaitoje pažymima, kad dalis šių incidentų galėjo būti kaip baudžiamosios priemonės prieš IS rėmėjus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius