TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

JT: Sudanui gresia plataus masto pilietinis karas

Konfliktų draskomam Sudanui gresia plataus masto pilietinis karas, galintis destabilizuoti visą regioną, sekmadienį perspėjo Jungtinės Tautos po to, kai per antskrydį gyvenamajame rajone žuvo dvi dešimtys civilių.
Sudanas
Sudanas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie 22 žuvusius ir daug sužeistų civilių gyventojų per smūgį centriniame Umdurmane, Dar al Salamo rajone, kurio pavadinimas arabiškai reiškia „Taikos namai“.

Šis antskrydis yra naujausias incidentas, sukėlęs pasipiktinimą per beveik tris mėnesius trunkantį karą tarp priešiškų Sudano generolų.

Per konfliktą jau žuvo apie 3 000 žmonių. Išgyvenusieji pranešė apie seksualinio smurto bangą ir etniniu pagrindu vykdomas žudynes. Darfūro regione plačiai paplito plėšikavimas, o JT įspėjo apie galimus nusikaltimus žmoniškumui.

Sveikatos apsaugos ministerijos socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbtame vaizdo įraše matomi žuvusiųjų kūnai po antskrydžio, tarp jų – kelios moterys. Pasakotojas sako, kad gyventojai suskaičiavo 22 žuvusiuosius.

Tuo tarpu su reguliariąja kariuomene kovojančios sukarintos Greitosios paramos pajėgos (RSF) teigė, kad per smūgį žuvo 31 žmogus.

Nuo karo pradžios sukarintos pajėgos įkūrė bazes gyvenamuosiuose rajonuose ir buvo kaltinamos, kad verčia civilius gyventojus palikti savo namus.

JT generalinis sekretorius Antonio Guterresas sekmadienį pasmerkė oro smūgį Umdurmane, sakoma jo atstovo spaudai pavaduotojo Farhano Haqo pareiškime.

„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas
„Reuters“/„Scanpix“/Jungtinių Tautų generalinis sekretorius Antonio Guterresas

A. Guterresas „tebėra labai susirūpinęs dėl to, kad tebesitęsiantis karas tarp ginkluotųjų pajėgų privedė Sudaną prie plataus masto pilietinio karo slenksčio ir gali destabilizuoti visą regioną“, sakė F. Haqas.

Jis pridūrė: „Humanitarinės ir žmogaus teisių teisės visiškai nepaisoma, o tai yra pavojinga ir kelia nerimą.“

Tarptautinės migracijos organizacijos duomenimis, beveik 3 mln. žmonių buvo priversti palikti savo namus dėl kovų Sudane, iš jų beveik 700 000 pabėgo į kaimynines šalis.

JT ir Afrikos blokai perspėjo dėl etninio konflikto vakariniame Darfūro regione, kur Jungtinės Valstijos, Norvegija ir Britanija dėl daugumos plačiai paplitusių pažeidimų kaltina RSF ir jų sąjungininkų kovotojus.

F. Haqas išreiškė paramą Afrikos Sąjungos ir Rytų Afrikos bloko IGAD pastangoms užbaigti Sudano krizę.

Pirmadienį Adis Abeboje susitiks Etiopijos, Kenijos, Somalio ir Pietų Sudano – IGAD narių, sprendžiančių Sudano klausimą – vadovai.

Sudano kariuomenės vadas Abdelis Fattah al Burhanas ir RSF vadas Mohamedas Hamdanas Daglo irgi buvo pakviesti, tačiau nė viena šalis nepatvirtino, kad jie dalyvaus.

Per karą buvo paskelbta kelerios paliaubos, bet jų nebuvo paisoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius