Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT teisių ekspertas ragina Donaldą Trumpą suteikti malonę Julianui Assange'ui

Vienas Jungtinių Tautų teisių ekspertas antradienį paragino kadenciją baigiantį JAV prezidentą Donaldą Trumpą suteikti malonę Julianui Assange'ui ir sakė, kad vyriausybių paslaptis viešinančio tinklalapio „WikiLeaks“ įkūrėjas „nėra Amerikos žmonių priešas“.
Juliano Assange'o atvaizdas
Juliano Assange'o atvaizdas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„WikiLeaks“ kovoja su „slaptumu ir korupcija visame pasaulyje, todėl veikia ir dėl Amerikos žmonių, ir dėl visos žmonijos viešojo intereso“, atvirame laiške rašo Nilsas Melzeris.

„Pone prezidente, suteikdamas malonę p.Assange'ui pasiųstumėt aiškią teisingumo, tiesos ir žmogiškumo žinią Amerikos žmonėms ir pasauliui“, – sakė JT specialusis pranešėjas kankinimo ir kito žiauraus ar asmens orumą žeminančio elgesio klausimais.

„Jūs reabilituotumėte drąsų žmogų, kuris ilgiau kaip dešimtmetį kentė neteisybę, persekiojimą ir pažeminimą vien todėl, kad pasakė tiesą“, – pridūrė N.Melzeris.

49 metų J.Assange'as šiuo metu laikomas Belmaršo griežto apsaugos režimo kalėjime Londone ir kovoja, kad nebūtų išduotas Jungtinėms Valstijoms. Sausio 4 dieną britų teisėjas turi nuspręsti, ar patenkinti JAV prašymą išduoti J.Assange'ą dėl bylos, kurią jo šalininkai laiko skandalinga kalbant apie žiniasklaidos laisvę.

Australui J.Assange'ui Jungtinėse Valstijose gresia 18 kaltinimų, susijusių su 500 tūkst. slaptų dokumentų, kuriuose buvo išsamiai aprašyti JAV karinių kampanijų Afganistane ir Irake aspektai, paskelbimu „WikiLeaks“ 2010 metais.

N.Melzeris anksčiau smerkė sąlygas Belmaršo kalėjime ir sakė, kad „vis didesnės kančios“, kurias priverstas kentėti J.Assange'as, prilygsta kankinimui.

Antradienio laiške N. Melzeris rašė: „Aplankiau p. Assange'ą... su dviem nepriklausomais gydytojais ir galiu paliudyti faktą, kad jo sveikata rimtai pablogėjo ir pasiekė tašką, kai jo gyvybė atsidūrė pavojuje.“

Ekspertas pažymėjo, kad J.Assange'as serga kvėpavimo takų liga ir dėl jos yra labiau pažeidžiamas koronavirusinės infekcijos COVID-19, kuria jau serga keli Belmaršo kaliniai.

Pasak N.Melzerio, J.Assange'as „nepavogė jokios savo skelbtos informacijos ir gavo ją iš autentiškų dokumentų ir šaltinių tokiu pačiu būdu, kaip dirba visi kiti rimti ir nepriklausomi tiriamosios žurnalistikos atstovai“.

„P.Assange'o persekiojimas baudžiamąja tvarka už teisingos informacijos apie rimtus pareigūnų pažeidimus... Amerikoje ar kitur paskelbimą prilygtų baudimui už blogą žinią“, – rašė N. Melzeris.

Prieš 10 metų gruodžio 7-ąją areštuotas J. Assange'as, jei būtų nuteistas, galėtų gauti įkalinimo iki 175 metų bausmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius