Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT tęsia „sudėtingas“ derybas su Rusija dėl Ukrainos uostų deblokavimo

Jungtinės Tautos penktadienį pranešė tęsiančios intensyvias derybas su Rusija dėl Ukrainos uostų deblokavimo, kad būtų galima išgabenti dešimtis milijonų tonų grūdų ir užkirsti kelią pasaulinei apsirūpinimo maistu krizei.
Grūdai
Grūdai / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Už reikalų, susijusių su Ukrainos krize, koordinavimą atsakingas JT pareigūnas Aminas Awadas pabrėžė, kad itin svarbios derybos su Maskva yra „labai, labai sudėtingos“.

Grūdų prikrauti laivai tebėra užblokuoti Ukrainos uostuose dėl Rusijos invazijos. Prieš Rusijai vasario pabaigoje pasiunčiant savo pajėgas į provakarietišką kaimynę Ukraina buvo viena svarbiausių kukurūzų, kviečių ir saulėgrąžų eksportuotoja. Praeitais metais jos žemės ūkio produkcija maitino apie 400 mln. žmonių visame pasaulyje.

Deryboms vadovauja JT vyriausiasis humanitarinių reikalų pasiuntinys Martinas Griffithsas ir The talks are being led by UN aid chief Martin Griffith and Rebeca Gynspan, vadovaujanti JT prekybos ir plėtros agentūrai, A.Awadas sakė žurnalistams vaizdo ryšiu iš Ženevos.

JT perspėjo, kad Afrikos šalims, importuojančioms iš Ukrainos ir Rusijos daugiau kaip pusę savo suvartojamų kviečių, dėl šio konflikto gresia „beprecedentė“ krizė.

Maisto produktų kainos Afrikoje jau dabar yra didesnės nei buvo po 2011 metų Arabų pavasario sukilimų ir 2008-ųjų riaušių dėl maisto stygiaus.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas teigė, kad Maskva pasiruošusi ieškoti galimybių išgabenti Ukrainos uostuose įstrigusius grūdus, bet reikalavo, kad Vakarai atšauktų jo šaliai taikomas sankcijas.

Tačiau A.Awadas pažymėjo, kad Rusija taip pat yra spaudžiama kai kurių savo sąjungininkų, taip pat pajutusių šios krizės poveikį.

„Daug važinėjame tarp Maskvos ir kitų šalių, kurioms kyla susirūpinimas“, – aiškino jis.

Penktadienį V.Putinas susitiko su Afrikos Sąjungos pirmininku Senegalo prezidentu Macky Sallu savo rezidencijoje Juodosios jūros kurorte Sočyje.

Prasidėjus šioms deryboms M.Sallas paragino V.Putiną „suvokti“, kad Afrikos šalys yra tapusios konflikto Ukrainoje aukomis.

„Sidabro kulka“

A.Awadas pabrėžė, kad Rusija „turi aljansų Pietuose“, ir sakė, kad kad kai kurios iš paveiktų šalių gali padėti išspręsti šią situaciją.

„Esu nusiteikęs optimistiškai, kad dėl kažko gali būti nusileista, kažkas gali būti nuveikta“, – sakė jis ir išreiškė viltį, kad gali būti „pasiektas proveržis“.

Visgi jis pažymėjo, kad derybos yra „labai sudėtingos“ ir „vyksta daugeliu krypčių.

JT Pasaulio maisto programa (WFP) pareiškė, kad Ukrainos uostų deblokavimas padarytų didžiulį poveikį.

„Juodosios jūros uostai yra tarsi sidabro kulka, kalbant apie pastangas išvengti pasaulinio bado“, – žurnalistams sakė WFP krizių koordinatorius Ukrainoje Matthew Hollingworthas.

Anot jo, kol dedamos pastangos vėl atidaryti uostus, Jungtinės Tautos ir kiti veikėjai svarsto kitas galimybes išgabenti labai reikalingus grūdus iš Ukrainos. Tarp nagrinėjamų variantų minimos galimybės pervežti grūdus sunkvežimiais, traukiniais arba per kitus uostus kaimyninėse šalyse.

Vis dėlto tokios priemonės leistų išgabenti tik 1–1,5 mln. tonų, pažymėjo M.Hollingworthas.

„Tai yra niekis, žinant, kad ši šalis iki šio karo siųsdavo 5 mln. tonų per mėnesį“, – pabrėžė pareigūnas.

A.Awadas pritarė šiai pozicijai ir atkreipė dėmesį į sunkumus bandant išvežti grūdus sunkvežimiais ar traukiniais.

„Iš tiesų reikalingas jūrinis transportas, kad būtų galima išgabenti 50–60 mln. tonų maisto“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius