-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

JT: Ukrainoje yra per 6,2 mln. savo namus palikusių, bet šalyje gyvenančių žmonių

Dėl Rusijos invazijos Ukrainoje namus buvo priversti palikti daugiau kaip 6,2 mln. žmonių, kurie liko šalies viduje, antradienį pranešė Jungtinės Tautos.
Lysyčanskas
Lysyčanskas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo karo pradžios iš Ukrainos pabėgo dar 5,26 mln. žmonių ir registravosi kaip pabėgėliai kitose Europos valstybėse.

Birželio 23 dienos duomenimis, Ukrainoje buvo apie 6,275 mln. šalies viduje perkeltų žmonių, pranešė JT Tarptautinė migracijos organizacija (TMO).

Tai yra mažiausias šalies viduje perkeltų asmenų skaičius, kurį registravo TMO nuo Rusijos invazijos pradžios vasario 24 dieną.

JT agentūra nuo vasario atliko šešias visuomenės apklausas. Jos teigimu, gegužės 3 dieną atlikto ketvirto tyrimo duomenimis, šalies viduje perkeltųjų asmenų skaičius siekė maždaug aštuonis milijonus.

Naujausi duomenys rodo, kad 5,55 mln. žmonių, kurie buvo palikę savo namus ir gyveno kitur Ukrainoje ar užsienyje, jau sugrįžo į savo namus.

„Svarbiausi ir namus palikusių, ir nepersikėlusių asmenų poreikiai – galimybė naudotis sveikatos priežiūros ir švietimo paslaugomis, taip pat (atstatyti) sugriautus namus“, – teigė TMO.

65 procentai iš visų šalies viduje perkeltų asmenų yra moterys.

Maždaug 61 proc. visų viduje perkeltų asmenų (3,8 mln.) yra iš Rytų Ukrainos, kur šiuo metu vyksta intensyvios kovos. 15 procentų yra iš šiaurinių šalies rajonų, o dar 11 proc. – iš Kyjivo ir pietinės šalies dalies.

Didžiausias srautas žmonių iš rytinės dalies keliasi į kitas vietas šalies rytuose, o mažesnis – į Ukrainos centrinę ar vakarinę dalį.

Saugumo pojūtis

Maždaug 44 proc. šalies viduje perkeltų žmonių gyvena nuomojamuose būstuose, 29 proc. yra apsistoję pas gimines ar draugus.

13 proc. apklaustųjų nurodė, kad jaučiasi visiškai saugūs ten, kur yra, o 63 proc. sakė besijaučiantys daugmaž saugūs.

„Iš šalies viduje perkeltųjų asmenų 15 proc. nurodė, kad planuoja sugrįžti į savo gyvenamas vietas per dvi artimiausias savaites“, – rodo tyrimo duomenys.

Apklausa taip pat parodė, kad beveik kas ketvirtam Ukrainos gyventojui karo metu teko nutraukti vaistų vartojimą, nes vartoti preparatai tapo neprieinami arba per brangūs.

Taip pat paaiškėjo, kad 20 proc. iš gyvenamąją vietą turėjusių palikti namų ūkių turėjo 1–4 metų vaikų, 51 proc. – vyresnio amžiaus šeimos narių, o 36 proc. – šeimos narių, sergančių lėtinėmis ligomis.

Tik 12 proc. sugrįžusiųjų svarsto galimybę vėl palikti savo namus.

Šeštoji TMO apklausa buvo atlikta telefonu birželio 17–23 dienomis. Per ją buvo apklausta 2 000 atsitiktinai pasirinktų pilnamečių respondentų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius