Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Julija Tymošenko: „Šį kartą tai būtų nebe revoliucija, o Ukrainos pabaiga“

Kurį laiką pasitraukusi iš Ukrainos politinio gyvenimo viena iš Oranžinės revoliucijos herojų Julija Tymošenko grįžta su trenksmu. Sociologinės apklausos rodo, kad jos vadovaujama Tėvynės partija turi 19,5 procentų rinkėjų paramą, o pati J.Tymošenko antra pagal populiarumą kandidatė tapti Ukrainos prezidente, rašo „The Independent“.
Julija Tymošenko
Julija Tymošenko / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Šiandien mano ryšiai su žmonėmis yra atkurti“, – teigė ji. „Pustrečių metų aš buvau izoliuota griežtai saugomo kalėjimo kameroje, kur mano oponentai galėjo drabstyti mane purvais“, – teigė ji, pridurdama, kad populiarumą jai grąžina tai, kad Ukrainos žmonės pradeda mąstyti „blaiviai“.

Tiesa, dauguma ukrainiečių vis dar prisimena J.Tymošenko palaikymą prezidentiniam Viktoro Janukovyčiaus režimui bei griežtą jos laikyseną tada, kai žmonės gedėjo Maidano aikštėje žuvusių žmonių.

Priminus apie kalbą Maidano aikštėje, J.Tymošenko pripažino, kad buvo praradusi tautos supratimą. „Galbūt ... Po savo metų kalėjime išties buvau praradusi supratimą, ką mąsto tauta“, – sakė buvusi Ukrainos premjerė.

Ukrainos politologų teigimu, J.Tymošenko vis dar gyvena keršto jausmu ir neketina atleisti Petro Porošenkai, iš po pat nosies nugvelbusiam prezidento postą po to, kai ji ką tik ištrūko iš kalėjimo ir tikėjosi visuomenės paramos.

„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko rinkimų kampanijos įkarštyje
„Scanpix“ nuotr./Julija Tymošenko rinkimų kampanijos įkarštyje

„Ji visada manė, kad Porošenkos išrinkimas yra neteisingumo pavyzdys. Prezidento postas buvo nugvelbtas jai iš panosės po visų tų metų kalėjime“, – teigė šaltiniai.

Ji visada manė, kad Porošenkos išrinkimas yra neteisingumo pavyzdys. Prezidento postas buvo nugvelbtas jai iš panosės po visų tų metų kalėjime, – teigė šaltiniai.

J.Tymošenko reitingus gerokai sumažino ir tai, kad ji prarado televizijos kanalų meilę. Daugelis oligarchų laikė ją „blėstančia politikos žvaigžde“ ir nesuteikė eterio tuomet, kai P.Porošenka sėkmingai augino reitingus.

Nenuostabu, kad J.Tymošenko sugrįžimas į televiziją ir vėl pasigirdę ugningos kalbos apie šalies korupciją, blogą premjero Arsenijaus Jaceniuko darbą, dujų tarifą bei Rusijos grėsmę sugrąžino ją į rinkėjų akiratį.

Buvusi premjerė negaili kritikos socialinei ir ekonominei A.Jaceniuko kabineto politikai bei sprendimams, kuriuos diktavo noras kuo greičiau žengti Vakarų link. Jos teigimu, tai yra „receptas naujai revoliucijai“.

„Jie kuria dar daugiau socialinės įtampos ir agresijos, kuri priartins Putiną dar arčiau Kijevo“, – teigė ji. „Šį kartą tai būtų ne revoliucija, o nekontroliuojamas sukilimas, kuris nušluotų Ukrainą kaip šalį“, – pridūrė ji. J.Tymošenko čia pat pridūrė, kad ji puikiai supranta dabartinės Ukrainos problemas, nes pati buvo užauginta vienišos motinos ir gyveno ant skurdo ribos.

Šį kartą tai būtų ne revoliucija, o nekontroliuojamas sukilimas, kuris nušluotų Ukrainą kaip šalį“, – pridūrė ji. 

Tiesa, J.Tymošenko vis dažniau pasiveja kaltinimai, kad ji ir pati remia oligarchų valdymą. Sklinda gandai, kad kruopščiai savo finansinę padėtį slepianti politikė neseniai Europoje buvo susitikusi su oligarchu Ihoriu Kolomoiskiu.

„Aš kovojau penkiolika metų, kad tokie klanai nesusidarytų“, – gynėsi J.Tymošenko, teigdama, kad, jei kritiška vyriausybės analizė suveda politikų ir verslininkų interesus, tai tėra atsitiktinumas.

Šaltinių teigimu, valdančiosios koalicijos likimą savo rankose laikanti Tėvynės partija gali bandyti padėti J.Tymošenko susigrąžinti išsvajotą premjerės postą. Pati politikė tai neigia ir sako, kad kalbos apie jos partijos pasitraukimą niekuo dėtos – tai būtų žalinga kare su Rusija užstrigusiai Ukrainai.

J.Tymošenko gerai pažįstantys politikai Kijeve nėra tokie tikri. „Niekas nėra toks alkanas valdžios, kaip ji. Niekas kitas dėl valdžios nepadarys tiek daug“, – teigė „The Independent“ šaltinis.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos premjerė Julija Tymošenko ir Muamaras Kadhafi (Tripolis, 2009 m.)
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ukrainos premjerė Julija Tymošenko ir Muamaras Kadhafi (Tripolis, 2009 m.)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius