-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinė Karalystė kaltina Kiniją pažeidus susitarimą dėl Honkongo

Jungtinė Karalystė ketvirtadienį apkaltino Kiniją pažeidus tarptautinės sutarties įsipareigojimus, kai prisidengiant saugumo dingstimi buvo diskvalifikuoti keturi demokratiją remiantys Honkongo įstatymų leidėjai.
 Dominicas Raabas
Dominicas Raabas / ZUMAPRESS.com

Britų užsienio reikalų sekretorius Dominicas Raabas sakė, kad naujos taisyklės išrinktiems Honkongo įstatymų leidžiamosios institucijos nariams diskvalifikuoti yra „teisiškai įpareigojamos Kinijos ir Britanijos Bendros deklaracijos aiškus pažeidimas“.

„Kinija dar kartą sulaužė savo pažadus ir pakenkė aukštam Honkongo autonomijos laipsniui“, – sakoma D.Raabo pareiškime.

Didžioji Britanija yra buvusi Honkongo kolonijinė valdytoja ir vis labiau ginčijasi su Kinija, šiai pernai įvedus Nacionalinio saugumo įstatymą Honkongui.

15 demokratiją remiančių Honkongo įstatymų leidėjų trečiadienį atsistatydino protestuodami prieš tai, kad prokiniška miesto vadovybė diskvalifikavo keturis jų kolegas, patvirtindama kritikų nuogąstavimus, kad Honkonge naikinama demokratija.

Trečiadienį D.Raabas sakė, kad Kinija siekia „puldinėti, dusinti ir diskvalifikuoti demokratinę opoziciją“, kenkdama savo tarptautinei reputacijai.

Londonas papiktino Pekiną pasiūlydamas britų užjūrio piliečio pasus turintiems honkongiečiams galimybę gauti JK pilietybę, sušvelnindamas reikalavimus dėl atvykimo į JK ir gyvenimo joje.

Britanija taip pat sustabdė savo ekstradicijos sutartį su Honkongu, kaip ir virtinė kitų valstybių.

Užsienio reikalų, Sandraugos ir plėtros ministras Nigelas Adamsas parlamentui sakė, kad Kinija nuo 1997 metų tris kartus pažeidė savo sutartinius įsipareigojimus; du kartus – per pastarąjį pusmetį.

Minima sutartis buvo pasirašyta prieš tai, kai JK 1997 metais sugrąžino Honkongą Kinijai; ja siekta išsklaidyti nuogąstavimus dėl miesto ateities valdant Pekinui.

Sutartimi garantuojamas Honkongo specialusis statusas, įskaitant didelio laipsnio autonomiją tvarkant savo reikalus ir teisę į žodžio laisvę.

N.Adamsas parlamentarams sakė, kad naujausias Pekino žingsnis yra „priemonių visiems Kinijos politikos atžvilgiu kritiškiems balsams spausti ir dusinti modelio“ dalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius