-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Jungtinėje Karalystėje švelninamas karantinas: kas leidžiama, o už ką grės bauda?

Jungtinėje Karalystėje nuo pirmadienio švelninami karantino ribojimai. Tačiau beveik visiems atvykėliams taikoma 14 dienų saviizoliacija, o Anglijos viešajame transporte privaloma dėvėti kaukes. Tiesa, atsidaro nemažai verslų, leidžiama susitikti su ribotu skaičiumi draugų ir giminaičių.
Londonas atlaisvinus karantino ribojimus
Londonas atlaisvinus karantino ribojimus / „Scanpix“ nuotr.

Ar atvykus būtinas karantinas?

Dauguma žmonių, atvykstančių į JK, įskaitant šios šalies piliečius, turės izoliuotis 14-ai dienų. Savo duomenų pateikti ir saviizoliuotis nereikės asmenims, atvykstantiems iš Airijos, Normandijos salų ir Meno salos, jeigu jie šiose teritorijose praleido paskutines 14 dienų prieš kelionę.

Anglijoje už saviizoliacijos nesilaikymą gali grėsti iki 1 000 svarų (1113,69 eurų) bauda. Ne JK piliečiai, kurie nesutiks pateikti savo duomenų ar izoliuotis, gali būti neįleisti į šalį.

Duomenis būtina pateikti dar prieš atvykstant į JK: užpildžius šią formą (paslinkite žemyn ir paspauskite „Start now“), ją reikės parodyti JK pasienyje atspausdintą arba telefone. Likus 48 valandoms iki atvykimo į JK formos pildyti nebebus galima – pasirūpinkite tuo anksčiau.

„Scanpix“ nuotr./Belfasto tarptautinis oro uostas
„Scanpix“ nuotr./Belfasto tarptautinis oro uostas

Rekomenduojama vengti bet kokių nebūtinų kelionių, keliautojai, kiek tai įmanoma, vienas nuo kito turėtų laikytis 2 metrų atstumo. Keliautojai raginami dėvėti pirštines, prisidengti veidą. Kai kuriuose šalies oro uostuose tai – būtina.

JK vyriausybė ragina nekeliauti, jei pasireiškia koronaviruso simptomai: pakilusi kūno temperatūra, naujas, besitęsiantis kosulys, skonio ar kvapo pojūčio praradimas/pasikeitimas.

Jei simptomai pasirodo keliaujant į JK, apie tai privaloma informuoti skrydžio palydus arba pilotą, kelto kapitoną, traukinio ar autobuso vairuotoją. Jie informuos oro uosto, uosto ar stoties darbuotojus, kurie susirgusį keliautoją informuos, ką daryti po atvykimo.

15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai
15min vizualizacija/Koronaviruso simptomai

Kokie verslai atsidaro?

Jau gali atsidaryti įvairios nebūtinų prekių parduotuvės, jei jose laikomasi socialinio atstumo ribojimų. Tarp jų – rūbų ir labdaros parduotuvės, lažybų punktai, atsinaujina siuvėjų ir mados dizainerių paslaugos, vėl atsiveria sendaikčių parduotuvės, fotografijos studijos, suvenyrų parduotuvės ir pardavimo zonos teatruose, muziejuose, bibliotekose, kultūrinio paveldo ir turizmo vietose.

Nuo pirmadienio leidžiama veikti mobiliųjų telefonų parduotuvėms, vidaus turgums, dirbinių mugėms.

„Scanpix“ nuotr./Ruošiamasi atidaryti rūbų aprduotuvę
„Scanpix“ nuotr./Ruošiamasi atidaryti rūbų aprduotuvę

Taip pat leista atidaryti tokias laisvalaikio pramogas kaip kino teatrai, safari parkai ir zoologijos sodai po atviru dangumi. Be to, maldos namai taip pat galės priimti pirmuosius tikinčiuosius.

Visgi visur turės būti laikomasi socialinio atsiribojimo taisyklių, numatančių, kad žmonės laikytųsi mažiausiai dviejų metrų atstumu vienas nuo kito, o patalpose patariama dėvėti veido kaukes ar užsidegti veidus skarelėmis ar šalikais.

Tiesa, barai, restoranai, kirpyklos bus uždarytos mažiausiai iki liepos.

Ar galima susitikti su draugais?

Anglijoje namų ūkiai, kuriuos sudaro vienas asmuo arba vienas suaugusysis ir vaikai, gali suformuoti „paramos burbulą“ su kitu namų ūkiu. Kitame namų ūkyje žmonių skaičius neribojamas.

Žmonės, priklausantiems skirtingiems namų ūkiams, lauke gali susitikti ne didesnėmis nei šešių žmonių grupėmis.

„Zumapress“ / „Scanpix“ nuotr./Eilės prie „Primark“ parduotuvės Londone
„Zumapress“ / „Scanpix“ nuotr./Eilės prie „Primark“ parduotuvės Londone

Škotijoje aštuoni žmonės iš dviejų skirtingų namų ūkių gali susitikti lauke, jei laikosi socialinio atstumo ribojimų. Rekomenduojama nesusitikti su žmonėmis iš daugiau nei vieno namų ūkio per dieną.

Velse neribotas žmonių skaičius iš dviejų namų ūkių gali susitikti lauke.

Šiaurės Airijoje lauke gali susitikti ne didesnės nei šešių žmonių, priklausančių skirtingiems namų ūkiams, grupės, reikalaujama laikytis socialinio atstumo ribojimų.

Tiesa, čia ne didesnėmis nei dešimties žmonių grupėms leidžiama dalyvauti lauke rengiamose vestuvių ir civilinės partnerystės ceremonijose.

Kaip nuvykti į darbą?

Žmonės, galintys dirbti iš namų, raginami ir toliau tai daryti. Asmenys, kuriems būtina būti darbo vietoje, raginami į ją eiti, važiuoti dviračiu ar automobiliu, jog būtų išvengta viešojo transporto perpildymo.

Anglijoje nuo birželio 15 dienos viešajame transporte privaloma prisidengti veidą.

Ar galima daugiau sportuoti?

BBC rašo, kad JK gyventojai raginami likti namuose kiek įmanoma daugiau. Vis dėlto, dalis nekontaktinio sporto lauke yra leidžiama, nors skirtingose Jungtinės Karalystės dalyse taisyklės gali skirtis.

Pavyzdžiui, Anglijoje galima sportuoti lauke su ne daugiau nei penkiais žmonėmis iš kitų namų ūkių. Škotijoje žmonės iš dviejų namų ūkių ne didesnėmis nei aštuonių žmonių grupėmis gali drauge sportuoti lauke, rašo BBC.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius