Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 02 27 /16:48

Prieš JK teismą stojo su „bitlų“ kuopele siejamas IS kovotojas

Jungtinėje Karalystėje pirmadienį prasidėjo vieno džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ (IS) kovotojo, siejamo su pagrobimus ir nužudymus vykdžiusiu būriu, pramintu „bitlais“, teismas dėl terorizmo.
Policijos furgone esantis Aine'as Davisas yra kaltinamas priklausymu radikalizuotai Londono grupuotei
Policijos furgone esantis Aine'as Davisas yra kaltinamas priklausymu radikalizuotai Londono grupuotei / „AP“/„Scanpix“

Aine'as Davisas yra kaltinamas priklausymu liūdnai pagarsėjusiai keturių pagrobėjų grupei, kuri buvo suburta ir radikalizuota Londone, tačiau jis, regis, tai neigia.

Jis buvo įvardytas kaip vienas iš sąmokslininkų JAV vykusiuose El Shafee el Sheikho ir Alexandos Kotey, dviejų liūdnai pagarsėjusios įkaitų grobikų grupės narių, kurie užaugo ir radikalizavosi Londone, teismo procesuose.

Šios grupės narius belaisviai praminė „bitlais“ dėl jų ryškaus britiško akcento.

2012–2015 metais Sirijoje veikę keturi vyrai įtariami dalyvavę rengiant daugiau kaip dviejų dešimčių žurnalistų ir humanitarinės pagalbos darbuotojų iš JAV ir kitų šalių pagrobimus.

Įkaitai, kurių dalis buvo paleisti jų vyriausybėms sumokėjus išpirkas, buvo mažiausiai iš 15 šalių, įskaitant Daniją, Prancūziją, Japoniją, Norvegiją, Ispaniją, JAV.

IS savo aukas kankino ir žudė, dažnai nukirsdama joms galvas, ir propagandos tikslais platino nužudymų vaizdo įrašus.

Ketvirtą dešimtį metų įpusėjęs A.Davisas bus teisiamas centriniame Londono baudžiamajame teisme.

Jam pareikšti du oficialūs kaltinimai dėl lėšų skyrimo teroristiniams tikslams ir vienas kaltinimas dėl neteisėto šaunamojo ginklo laikymo su teroristiniais tikslais.

Manoma, jog teismo procesas truks mažiau nei dvi savaites.

Teismai JAV

A.Davisas 2015-aisiais buvo suimtas Turkijoje, o 2017-aisiais jis buvo nuteistas kalėti septynerius su puse metų už narystę IS.

Pernai liepą jis buvo paleistas, o po mėnesio deportuotas iš Turkijos. Jis buvo suimtas, kai atvyko į Jungtinės Karalystės Lutono oro uostą.

2014 metais jo žmona Amal El Wahabi tapo pirmuoju asmeniu Britanijoje, nuteistu už IS džihadistų finansavimą, nes bandė nusiųsti jam į Siriją 20 000 eurų.

Jai buvo skirta dvejų metų, keturių mėnesių ir septynių dienų laisvės atėmimo bausmė. Jos teismo procese nuskambėjo pareiškimas, kad prieš išvykdamas į Siriją kovoti su IS A.Davisas buvo narkotikų prekeivis.

Dviem „bitlams“ – El Shafee el Sheikhas iir Alexanda Kotey – JAV skirtos bausmės iki gyvos galvos.

Buvęs JK pilietis El Sh.el Sheikhas nuteistas už keturių įkaitų iš JAV nužudymą Sirijoje.

Teismo proceso metu buvę įkaitai davė itin emocingus parodymus, ir tai buvo reikšmingiausias IS kovotojų baudžiamasis persekiojimas Jungtinėse Valstijose.

Byloje prieš El Sh.el Sheikhą liudijo 10 buvusių įkaitų iš Europos ir Sirijos. Jie kaltino „bitlus“ ilgus mėnesius trukusiais kankinimais, įskaitant mušimą, elektrošoko naudojimą, kankinimus vandeniu ir imituojant egzekucijas.

2018-ųjų sausį El Sh.el Sheikhas ir A.Kotey buvo paimti į nelaisvę kurdų kovotojų Sirijoje ir perduoti JAV pajėgoms Irake.

2020-aisiais jie buvo nuskraidinti į Jungtines Valstijas, kur buvo teisiami. 2021-ųjų rugsėjį A. Kotey savo kaltę pripažino.

Ketvirtas šios grupės narys egzekucijų vykdytojas Mohammedas Emwazi 2015 metais buvo nukautas per JAV vadovaujamos ir su IS kovojančios koalicijos drono ataką Sirijoje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius