Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Jungtinės Karalystės premjerė nesitaikstys su parlamentarų pastangomis blokuoti „Brexit“

Jungtinės Karalystės (JK) ministrė pirmininkė Theresa May perspėjo proeuropietiškų pažiūrų įstatymų leidėjus, kad „netoleruos“ jų pastangų užblokuoti išstojimo iš Europos Sąjungos procesą manevrais parlamente, sakoma penktadienį dienraščio „Daily Telegraph“ paskelbtame vyriausybės vadovės straipsnyje.
Theresa May ES viršūnių susitikime
Theresa May nesitaikstys su parlamentarų pastangomis blokuoti „Brexit“ / „Scanpix“/AP nuotr.

Briuselyje atsinaujinus „Brexit“ deryboms Th.May stengiasi susigrąžinti autoritetą, iškilus pavojui, kad jos partijoje gali kilti maištas po chaotiškos savaitės, kai dėl atskirų skandalų iš postų pasitraukė du jos ministrai.

Šiuo metu parlamentas nagrinėja svarbų įstatymo projektą, turintį perkelti galiojančių ES direktyvų nuostatas į nacionalinę teisę, kad po „Brexit“ nekiltų teisinis chaosas. Šiuo metu yra užregistruota daug siūlomų šio įstatymo pakeitimų.

„Pasitraukimo iš ES įstatymas yra reikšmingiausias teisės aktas, (svarstomas) šio parlamento, nes jis yra fundamentalus pastangoms užtikrinti sklandų ir tvarkingą „Brexit“, – rašė Th.May.

„Tais atvejais, kai parlamento nariai mano galį pagerinti įstatymą, ši vyriausybė juos išklausys, – pridūrė ji. – Tačiau netoleruosime jokios stovyklos pastangų mėginti pasinaudoti šio įstatymo taisymo procesu kaip mechanizmu, turinčiu užblokuoti Britanijos žmonių demokratinius norus, mėginant sulėtinti arba sustabdyti mūsų pasitraukimą iš Europos Sąjungos.“

J.Kerras: „Iš tikrųjų šalis yra laisva rinktis, kaip toliau elgtis. Aiškėjant naujiems faktams, žmonės linkę laikytis kitokio požiūrio. Ir 50-ajame straipsnyje nėra nieko, kas juos stabdytų.“

Tuo tarpu buvęs Jungtinės Karalystės ambasadorius prie ES, padėjęs parengti Europos Sąjungos sutarties 50-ąjį straipsnį – Bendrijos narių išstojimo teisinį mechanizmą, penktadienį tvirtino, kad šis procesas dar gali būti atšauktas.

„Galime persigalvoti bet kuriuo šio proceso etapu“, – diplomatas Johnas Kerras sakė per vieną renginį Londone, organizuotą proeuropietiškos organizacijos „Atviroji Britanija“ (Open Britain).

„Iš tikrųjų šalis yra laisva rinktis, kaip toliau elgtis. Aiškėjant naujiems faktams, žmonės linkę laikytis kitokio požiūrio, – pabrėžė jis. – Ir 50-ajame straipsnyje nėra nieko, kas juos stabdytų.“

Th.May savo ruožtu atmetė šiuos pareiškimus.

„Šio istorinio teisės akto pirmame puslapyje bus juodu ant balto parašyta: Jungtinė Karalystė paliks ES 2019 m. kovo 29 d., 23 val. Grinvičo laiku.“

Šią savaitę vykstantis derybų ratas truks tik dvi, o ne keturias dienas. Pasak šaltinių, ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier ir Britanijos komandos vadovas Davidas Davisas planavo susitikti tik penktadienį ryte prieš vėliau įvyksiančią spaudos konferenciją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius