Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Jungtinės Tautos: esama humanitarinės pagalbos Gazos Ruožui sistema pasmerkta žlugti

Jungtinių Tautų agentūra palestiniečių pabėgėliams remti (UNRWA) pirmadienį įspėjo, kad į Gazos Ruožą atvykstančių pagalbos sunkvežimių skaičius yra nepakankamas, kad būtų patenkinti teritorijoje gyvenančių žmonių būtiniausi poreikiai.

„Keletas konvojų, praleidžiamų per Rafahą, yra niekas, palyginti su daugiau kaip dviejų milijonų Gazos Ruože įkalintų žmonių poreikiais“, – JT Saugumo Tarybai sakė UNRWA vadovas Philippe'as Lazzarini (Filipas Lazarinis), turėdamas omenyje vienintelę sienos perėją tarp Gazos Ruožo ir Egipto.

Po to, kai spalio 7 dieną Gazos Ruožą valdantys „Hamas“ kovotojai įsiveržė į žydų valstybės teritoriją ir, pasak Izraelio pareigūnų, nužudė 1,4 tūkst. žmonių, daugiausia civilių, bei paėmė 230 įkaitų, Izraelis pradėjo plataus masto anklavo bombardavimo kampaniją.

„Hamas“ kontroliuojama sveikatos apsaugos ministerija pranešė, kad nuo to laiko dėl nesiliaujančių Izraelio smūgių Gazos Ruože žuvo daugiau kaip 8 tūkst. žmonių.

VIDEO: Maisto stokojantys gyventojai šluoja sandėlius Gazos Ruože

Pasak JT generalinio sekretoriaus Antonio Guterreso (Antoniju Guterišo) atstovo spaudai Stephane'o Dujarrico (Stefano Diužariko), sekmadienį per Rafahą į Gazos Ruožą įvažiavo 33 sunkvežimiai su vandeniu, maistu ir medicininėmis prekėmis.

Prieš karą į Gazos Ruožą kasdien įvažiuodavo apie 500 sunkvežimių, gabenančių humanitarinę pagalbą ir kitas siuntas.

„Sistema, pagal kurią į Gazos Ruožą įvežama pagalba, bus neveiksminga, jei nebus politinės valios užtikrinti, kad tiekimas būtų prasmingas ir atitiktų precedento neturinčius humanitarinius poreikius“, – sakė P. Lazzarini ir paragino JT Saugumo Tarybą primygtinai reikalauti, kad humanitarinė pagalba būtų teikiama įprasta tvarka.

Jis pažymėjo, kad vos per tris Izraelio ir „Hamas“ karo savaites žuvo 64 jo kolegos iš UNRWA, o tai, pasak J. Lazzarini, yra didžiausias per tokį trumpą laiką konflikto metu žuvusių JT pagalbos darbuotojų skaičius.

Jis pridūrė, kad likus kelioms valandoms iki JT Saugumo Tarybos susitikimo buvo nužudytas orgnizacijos darbuotojas Samiras, taip pat jo žmona ir aštuoni vaikai.

„Mano kolegos iš UNRWA yra vienintelis vilties žiburėlis visam Gazos Ruožui (...) tačiau jiems trūksta degalų, vandens, maisto ir vaistų, todėl netrukus jie nebegalės dirbti“, – nurodė UNRWA vadovas.

„Visa populiacija yra dehumanizuojama“, – perspėjo jis.

UNICEF vykdomoji direktorė Catherine Russell (Ketrin Rasel) JT Saugumo Tarybai sakė, kad jos agentūra mano, jog „tikroji šio naujausio smurto eskalavimo kaina bus matuojama vaikų gyvybėmis – ir tų, kurie žuvo dėl smurto, ir tų, kuriuos smurtas visam laikui pakeitė“.

Praėjusią savaitę JT Generalinė Asamblėja priėmė teisiškai neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje raginama nedelsiant sudaryti humanitarines paliaubas, tačiau iki šiol JT Saugumo Tarybai nepavyko susitarti dėl jokio su Izraelio ir „Hamas“ karu susijusio teksto.

Nuolatinėms narėms Rusijai, Kinijai ir JAV vetavus ankstesnes rezoliucijas, 10 renkamųjų JT Saugumo Tarybos narių pradėjo rengti naują projektą, dėl kurio tikisi pasiekti bendrą sutarimą.

„Turime priemonių, kad kažką padarytume, tačiau mums nuolat ir gėdingai nepavyksta“, – sakė Brazilijos užsienio reikalų ministras Mauro Vieira (Mauru Vieira), kurio šalis šiuo metu rotacijos tvarka pirmininkauja Saugumo Tarybai.

„Pasaulio akys žvelgia į mus ir nesitraukia nuo mūsų nerimą keliančio nesugebėjimo veikti“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius