TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2017 06 07 /22:10

Ką atleistas FTB vadovas J.Comey pasakys ketvirtadienį: paskelbtos jo pasirengtos pastabos

Donaldo Trumpo atleistas JAV Federalinio tyrimų biuro (FTB) direktorius Jamesas Comey ketvirtadienį kalbės ir atsakinės į klausimus Kongrese. Tačiau jau trečiadienį paskelbtos raštu pasirengtos po pastabos, kurias jis išsakys įstatymų leidėjams.
Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey
Donaldas Trumpas ir Jamesas Comey / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Iš viso pastabose J.Comey prisimena devynis privačius pokalbius su JAV prezidentu Donaldu Trumpu. Trys buvo susitikimai akis į akį, šeši – pokalbiai telefonu, rašo „The Washington Post“.

Reikalavo lojalumo

Anot J.Comey, per vieną susitikimą – vakarienę Baltuosiuose rūmuose sausio mėnesį – D.Trumpas FTB vadovui pasakė: „Man reikia lojalumo, aš tikiuosi lojalumo“. Jau anksčiau buvo kalbėta, kad naujasis JAV prezidentas norėjo, jog FTB direktorius prisiektų jam ištikimybę.

Po tokių žodžių, J.Comey prisimena, jis „nejudėjo, nekalbėjo ir nepakeitė savo veido išraiškos per tą nejaukią tylą, kuri kilo po to“.

„Mes tiesiog žiūrėjome vienas į kitą tyloje. Pokalbis tuomet vėl tęsėsi, bet jis vėl grįžo prie šios temos vakarienės pabaigoje“, – rašo atleistas FTB vadovas. Vėl paklaustas apie lojalumą, J.Comey tuomet teigia atsakęs: „Jūs visuomet iš manęs sulauksite atvirumo“.

Norėjo, kad būtų baigtas tyrimas dėl M.Flynno

Vasario mėnesį Baltuosiuose rūmuose D.Trumpas paprašė J.Comey užbaigti tyrimą dėl generolo Michaelio Flynno, kurio ryšius su Rusija FTB tiria.

„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.
„Scanpix“/AP nuotr./D.Trumpo patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Michaelas Flynnas.

„Tikiuosi, kad gali matyti laisvą kelią tam, jog tai paleistum, paleistum Flynną, – J.Comey teigimu, sakė D.Trumpas. – Jis geras vyrukas. Tikiuosi, kad tai galėsi paleisti.“

J.Comey rašo, kad jis suprato, jog prezidentas prašo nutraukti tyrimą dėl M.Flynno, ir tokį kišimąsi jis palaikė keliančiu didelį nerimą.

Norėjo patikinimo apie tyrimą dėl savęs

J.Comey rašo, kad jis suprato, jog prezidentas prašo nutraukti tyrimą dėl M.Flynno, ir tokį kišimąsi jis palaikė keliančiu didelį nerimą.

Anot J.Comey, kartą prieš D.Trumpo inauguraciją ir vėl per sausio mėnesio vakarienę, jis patikino prezidentą, kad dėl jo asmeniškai nėra pradėtas tyrimas (kalbama apie FTB tyrima dėl galimų D.Trumpo kampanijos komandos ir Rusijos ryšių). Vėliau jis prezidentui pasakė, kad šia informacija jis pasidalijo su Kongreso lyderiais.

Iš esmės J.Comey raštu parengtos pastabos patvirtina tai, ką yra sakęs D.Trumpas – kad J.Comey tris kartus prezidentui pasakė, kad jis nėra tyrėjų akiratyje.

Tuomet balandžio 11 d., rašo J.Comey, prezidentas jam paskambino ir paklausė, ką jis daro, kad paskleistų žinią, jog D.Trumpas nėra tyrimo objektas. Prezidentas tuometiniam FTB direktoriui pareiškė, kad „tyrimo debesis“ jam trukdo dirbti prezidento darbą.

„Aš tau buvau labai ištikimas, labai ištikimas. Žinai, mes turėjom tą dalyką“, – pastabose D.Trumpą cituoja J.Comey ir rašo, kad jis į tokius prezidento žodžius neatsakė ir nepaklausė, ką jis turėjo omenyje sakydamas „tą dalyką“.

Pasak J.Comey, tai buvo paskutinis kartais, kai jis kalbėjosi su prezidentu D.Trumpu.

Visos J.Comey pateiktos pastabos:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius