Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką dėl Baltarusijos krizės gali padaryti Jungtinės Valstijos?

Baltarusijos režimui priverstinai nutupdžius keleivinį lėktuvą ir sulaikius nepriklausomą žurnalistą, JAV išplėtė sankcijas Baltarusijai, o prezidentas Joe Bidenas žadėjo šį klausimą aptarti su Rusijos vadovu Vladimiru Putinu. Vis dėlto analitikai sako, kad Jungtinių Valstijų įtaka Baltarusijos įvykiams – ribota.
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje
Protestas prie Baltarusijos ambasados Vilniuje / Valdo Kopūsto / 15min nuotr.

Gegužės 23 dieną Baltarusijos dispečeriams melagingai pranešus apie iš Atėnų į Vilnių skridusiame lėktuve neva buvusį sprogmenį, keleivinis laineris buvo priverstas nusileisti Minske.

Dar oro uoste buvo sulaikytas šiuo lėktuvu skridęs nepriklausomas baltarusių žurnalistas Romanas Protasevičius ir jo mergina Rusijos pilietė Sofia Sapega.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido R.Protasevičius
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Minske nutupdytas „Ryanair“ lėktuvas, kuriuo skrido R.Protasevičius

Joe Bideno administracija pasmerkė lėktuvo nutupdymą ir žurnalisto areštą, taip pat paragino atlikti tarptautinį tyrimą.

„Šis šokiruojantis incidentas ir vaizdo įrašas, kuriame Protasevičius buvo priverstas nusifilmuoti, yra gėdingas politinių oponentų ir žiniasklaidos laisvės puolimas“, – teigiama administracijos pareiškime.

Reaguodamos į incidentą, JAV išplėtė sankcijas Baltarusijai. Nuo birželio 3-osios jos galios dar devynioms Baltarusijos bendrovėms: „Belneftekhim“, „Belneftekhim USA“, „Lakokraska“; „Polotsk Steklovolokno“, „Baltarusijos naftos prekybos rūmai“, „Belšina“, „Grodno Azot“ ; „Grodno Khimvolokno“, „Naftan“.

Taip pat suspenduojamas 2019-ųjų susitarimas tarp Vašingtono ir Minsko, leidęs šalių avialinijoms naudotis viena kitos oro erdve.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius