Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką prieš apnuodijimą Aleksejus Navalnas veikė Sibire?

Rusijos opozicionierius, Kremliaus kritikas Aleksejus Navalnas prieš jį apnuodijant galimai rengė tyrimą apie valdančiosios partijos deputatus Sibire ir vykdė „protingo balsavimo“ kampaniją, skirtą rugsėjį vyksiantiems savivaldos rinkimams.
Aleksejus Navalnas
Aleksejus Navalnas / „Scanpix“/AP nuotr.

Rinko medžiagą tyrimui?

Rugpjūčio 13-osios vakarą opozicionierius nusileido Novosibirske, 17 dieną išvyko į Tomską. Rugpjūčio 20 dieną A.Navalnas prarado sąmonę lėktuve, skridusiame į Maskvą.

Šaltinis iš A.Navalno vietos biuro portalui „Meduza“ sakė, kad opozicionierius Tomske ir Novosibirske ruošė vaizdo medžiagą būsimam tyrimui apie valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ vietos deputatus.

Naujienų portalas Taiga.info taip pat skelbė, kad A.Navalnas „galėjo rinkti medžiagą“ tyrimui apie „Vieningosios Rusijos“ deputatus regione.

VIDEO: Rusijos opozicijos lyderis A.Navalnas atsidūrė komoje – įtariamas tyčinis apnuodijimas

A.Navalno Tomsko biuro vadovė Ksenija Fadajeva portalui Taiga.info sakė paskutinę vizito dieną opozicionieriaus elgesyje nepastebėjusi nieko keisto.

A.Navalno atstovė spaudai Kira Jarmyš nesutiko portalui „Meduza“ pakomentuoti apie ruošiamą tyrimą.

Šaltinis iš vietinio A.Navalno biuro teigė, kad ruošiant vaizdo medžiagą tyrimui nebuvo jokių incidentų ar trukdžių. „Nieko neįprasto nenutiko. Mus sekė, kaip įprastai“, – portalui „Meduza“ sakė šaltinis.

„Protingas balsavimas“

Rugsėjo 13 dieną įvairiuose Rusijos regionuose vyks gubernatorių ir savivaldos rinkimai. Tomsko ir Novosibirsko gyventojai rinks atstovus į miesto tarybą, čia A.Navalnas ir jo sąjungininkai parėmė kelis nepriklausomus kandidatus. Pasak vieno iš „Meduzos“ šaltinių, pagrindinė kelionės į Sibirą priežastis – „protingo balsavimo“ sistemos skatinimas.

„Šie regionai – esminiai“, – sakė šaltinis.

Pernai A.Navalnas pradėjo „protingo balsavimo“ iniciatyvą savivaldos rinkimuose, skirtą palaikyti registruotus kandidatus, turinčius daugiausia šansų nugalėti varžovus iš „Vieningosios Rusijos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Aleksejus Navalnas

„Mums reikia pašalinti blogus vyrukus ir pabandyti atvesti 45 naujus, iš kurių penki ar šeši bus neblogi, nuo vieno iki trijų – geri, o likusieji bent jau nepriklausys „Vieningajai Rusijai“, – pernai kalbėjo įkalintas A.Navalnas.

Šią A.Navalno iniciatyvą rėmė ir jo bendražygė Liubov Sobol, opozicionierius Ilja Jašinas. Jiems abiems nebuvo leista dalyvauti rinkimuose.

Panašu, kad tokia sistema davė rezultatų – pernai į Maskvos Dūmą buvo išrinkta mažiau „Vieningosios Rusijos“ atstovų nei anksčiau: 20 iš 45 vietų atiteko „sisteminės opozicijos“ kandidatams. Vis dėlto, pasak kai kurių analitikų, tikros opozicijos atstovams rinkimuose dalyvauti paprasčiausiai nebuvo leista.

Analitikai atkreipė dėmesį ir į tai, kad dalis „Vieningosios Rusijos“ atstovų Maskvoje kandidatavo kaip nepriklausomi kandidatai.

Tuomet rinkėjų teises ginančios organizacijos „Golos“ koordinatorius Stanislavas Andreičukas sakė, kad „protingo balsavimo“ sistema nebuvo labai sėkminga už Maskvos ribų. Tiesa, jis pastebėjo, kad iniciatyva padarė įtaką Novosibirsko mero rinkimuose, kuriuose A.Navalno sąjungininkas Sergejus Boiko liko antras, gavęs apie 20 proc. balsų.

Pats A.Navalnas eksperimentą pavadino „fantastiška pergale“ ir pažadėjo sistemą naudoti ateities rinkimuose.

Šiemet A.Navalno Kurhanės štabo koordinatorius Aleksejus Švarcas laikraščiui „Kommersant“ pasakojo apie partijų prašymus jas paremti „protingo balsavimo“ sistemoje.

„Man rašo įvairūs kandidatai su prašymais įtraukti juos į „protingo balsavimo“ sąrašą. Aš jiems sakau – eikite į rajoną ir dirbkite, tapkite populiarūs tarp rinkėjų“, – A.Švarcą cituoja „Kommersant“.

„Tyrimai rodo apnuodijimą“

Pirmadienį Berlyno ligoninė „Charite“, į kurią iš Omsko gydymui buvo išskraidintas A.Navalnas, paskelbė: „Klinikiniai tyrimai rodo apnuodijimą medžiaga iš cholinesterazės inhibitorių grupės“.

Cholinesterazės inhibitoriai yra didelė medžiagų grupė, kurių yra įvairiuose vaistuose, bet jų taip pat yra pesticiduose ir nervus paralyžiuojančiose medžiagose. Kokia būtent medžiaga apnuodytas A.Navalnas, kol kas neaišku, sakė ligoninė.

AFP/„Scanpix“ nuotr./„Charite“ ligoninė Berlyne
AFP/„Scanpix“ nuotr./„Charite“ ligoninė Berlyne

Kiek anksčiau Vokietijos kanclerės Angelos Merkel atstovas Steffenas Seibertas žurnalistams sakė, jog „visiškai tikėtina“, kad A.Navalnas buvo apnuodytas.

Ligoninei paskelbus, kad A.Navalno tyrimų rezultatai „rodo apnuodijimą“, A.Merkel pareiškė, kad už jį atsakingi asmenys privalo „būti patraukti atsakomybėn“.

Omsko ligoninės gydytojai A.Navalnui nustatė „medžiagų apykaitos sutrikimą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius