Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 01 06

Ką rašo pasaulis: Rusiją skandina nekompetencija, o V.Putinui meluoja

Po Naujųjų metų Ukrainos smūgių rusų kariams okupuotoje Makijivkoje, Rusijoje ieškoma kaltų, o užsienio ekspertai teigia, kad šis įvykis parodo Kremliaus kariuomenės vadovų kompetencijos stoką. Tradicinėje penktadienio apžvalgoje 15min apžvelgia, ką šia tema rašo įtakingiausi JAV, britų, prancūzų, vokiečių ir lenkų leidiniai.
Užsienio spaudos apžvalga
Užsienio spaudos apžvalga / 15min koliažas

„The New York Times“: Ukraina bando įbauginti mobilizacijos laukiančius rusus

Klaidinantys ir skuboti Rusijos vadovybės pranešimai apie tariamai oficialų žuvusių karių skaičių per Ukrainos gynybos pajėgų organizuotą raketinę ataką prieš rusų kareivines Makijivkoje nesutampa su Ukrainos nurodyta atakos aukų statistika.

Per kitas dienas po atakos Ukrainos kariuomenė pranešė apie dar du išpuolius, nukreiptus į vietoves Chersono ir Zaporižios regionuose. Jų teigimu, per visus tris smūgius iš viso žuvo apie 1 200 asmenų.

Rusijos Gynybos ministerija nekomentavo jokių kitų atakų, išskyrus smūgį Makijivkoje. Promaskvietiški Rusijos korespondentai ir okupacinės valdžios institucijos pateikė nedaug informacijos apie kitus išpuolius, teigdamos, kad kariniai nuostoliai buvo minimalūs ir pabrėždamos žmonėms padarytą žalą.

„The New York Times“ apžvalgininkai, atkreipę dėmesį į rodiklių nesutapimus, daro prielaidą, kad ukrainiečių teiginiai apie šimtus Rusijos karių aukų iš dalies gali būti skirti nerimui sukelti priešo linijose.

Praėjusią savaitę Ukrainos pareigūnai paskelbė įspėjimą, kuris, atrodo, yra kampanijos, kuria siekiama paskatinti vyrus Rusijoje išvengti šaukimo į kariuomenę, dalis. Jame teigiama, jog didžioji dalis Rusijos okupuotos Pietų Ukrainos dabar yra Ukrainos artilerijos taikiklyje.

„Atsižvelgiant į tai, kad mūsų užsienio partneriai tiekia mums naujo tipo ginklus, vadinamasis sausumos koridorius į Krymą tikrai nėra saugus“, – trečiadienį naujienų agentūrai „Ukrinform“ sakė Ukrainos karinės žvalgybos agentūros atstovas Andrijus Černiakas.

Kalbėdamas apie sausumos koridorių į Krymą A.Černiakas referavo į teritoriją palei Azovo jūrą, jungiančią Rusijos pietinę dalį su okupuotu Krymo pusiasaliu – žemės ruožu, kurį Rusija užėmė invazijos pradžioje.

Buvusio Ukrainos kariuomenės pulkininko Serhijaus Hrabskio, dabar dirbančio Ukrainos žiniasklaidoje, teigimu, pastarieji smūgiai leidžia manyti, jog Ukraina pradėjo taikytis į mobilizuotus karius, kai jie dislokuojami.

„Dabar fronto linijose matoma didelė Rusijos karių koncentracija“, – sakė S.Hrabskis.

Pasak jo, neturėdami pakankamai sunkvežimių ir kitų transporto priemonių, kad išsklaidytų karius, esančius Ukrainos raketų veikimo zonoje, Rusijos vadai paliko dideles grupes karių sutelktas ir pažeidžiamas.

„Rusijai reikia juos sutelkti vien tam, kad galėtų perkelti iš taško A į tašką B“, – teigė S.Hrabskis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius