Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ką rašo pasaulis: Europą gąsdina rekordinės energijos kainos

Dujų kainos Europoje dideliu greičiu šauna į viršų, o kartu auga ir sąskaitos už elektrą. Pokyčiai rinkose vis greičiau artėja prie vartotojų kišenių, o kartu prasistumia į didžiausių Senojo žemyno leidinių pagrindines antraštes. Mirga ir analizės, kodėl kainos taip kyla, neretai baksnojant į Rusiją, ir dedamos pastangos ieškant išeičių. 15min apžvelgė, ką šia tema rašo Vokietijos, Prancūzijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės ir JAV žiniasklaida.
Užsienio spaudos apžvalga: gąsdinančios energijos kainos
Užsienio spaudos apžvalga: gąsdinančios energijos kainos / Donato Gvildžio Iliustr.

Panašu, kad apie energijos išteklių kainas daugiausia diskutuos kitą savaitę susirinksianti Europos Vadovų Taryba.

ES ekspertai prognozuoja, kad kainų šuolis bus laikinas, tačiau tęsis visą žiemą. Pernai žiemą kainos buvo neįprastai žemos.

Pagrindinė kainų šuolio priežastis yra išaugusi pasaulinė energijos, ypač gamtinių dujų, paklausa. Gamtinių dujų kainos anksčiau šį mėnesį buvo beveik penkiskart viršijusios metų pradžioje buvusį lygį.

Atskiroms šalims kyla klausimų dėl to, kaip nustatomos kainos bendrojoje rinkoje – Prancūzija ir Ispanija siūlo imtis veiksmų ir apsaugoti vartotojus, Rusija, kuri, žinoma, turi savų interesų, atvirai teigia, kad ES pati kalta, nes nebenori sudaryti ilgalaikių sutarčių.

Savo ruožtu Tarptautinis valiutos fondas įspėja, kad vyriausybės, siekdamos sušvelninti į aukštumas pastaruoju metu pakilusių energijos kainų smūgį, turėtų vengti plačių subsidijų – esą geriau rinktis tikslinę pagalbą tam tikroms gyventojų grupėms.

Gazeta Wyborcza“ primena D.Tusko pasiūlymą

Didžiausias Lenkijos nepriklausomas dienraštis „Gazeta Wyborcza“ atkreipia dėmesį, kad energijos išteklių kainos taps vienu svarbiausiu klausimu kitą savaitę vyksiančiame ES viršūnių susitikime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius