Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Ką reiškia vėliavos, prisiūtos ant įtariamo Čarlstono žudiko striukės?

Policijos išplatintoje devynių žmonių nužudymu Čarlstono bažnyčioje įtariamo 21-erių Dylanno Roofo nuotraukoje – dvi medžiaginės vėliavos, prisiūtos prie jo striukės, – Rodezijos (dabartinės Zimbabvės) ir apartheido laikų Pietų Afrikos Respublikos. Ką jos reiškia, aiškina „Time“.
Dylannas Roofas
Dylannas Roofas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

D.Roofas penktadienį prisipažino, kad kraupiam nusikaltimui jį paskatino neapykanta juodaodžiams

Trumpai egzistavusi Rodezija niekada nebuvo pripažinta tarptautinės bendruomenės. Valstybė yra siejama su baltųjų rasės viešpatavimu. Ji įkurta 1965 m., kai baltaodžių dauguma tuometinėje britų kolonijos Pietų Rodezijos valdžioje nesutiko perleisti valdžios juodaodžiams, kurie sudarė daugumą valstybėje. 

Vyriausybė paskelbė savo nepriklausomybės deklaraciją, sukūrė vėliavą ir išliko valdžioje daugiau nei dešimtmetį. Jos viešpatavimą nutraukė kruvinas pilietinis karas, kurio rezultatas – 1979 m. sudaryta vyriausybė iš abiejų rasių atstovų.

Kita vėliava – apartheido laikų Pietų Afrikos. Tai – vienas baisiausių periodų šalies istorijoje. Per apartheidą, kuris tęsėsi nuo 1948-ųjų iki 1994-ųjų, daugumos juodaodžių, etninių indų, azijiečių ir maišytų rasių atstovų pagrindinės teisės buvo atimtos.

99 proc. pietų afrikiečių nekenčia šitos vėliavos.

Šalį valdanti baltaodžių mažuma skelbė įstatymus, kuriuos įgyvendino brutalia jėga. „Kaip pietų afrikietis, kai pamatau vėliavą, pradeda skambėti aliarmo varpai, – sako Charlesas Nicholasas iš Keiptauno. – Mums ji primena visus to meto siaubus. 99 proc. pietų afrikiečių nekenčia šitos vėliavos.“ Lieka vienas procentas, priduria jis, ir tai – žmonės, kurie nori, kad sugrįžtų apartheidas – baltosios rasės pranašumo šalininkai Pietų Afrikoje.

D.Roofas, kaltinamas devynių žmonių nužudymu Čarlstono bažnyčioje, prieš pradėdamas šaudyti pareiškė: „Aš privalau tai padaryti. Jūs prievartaujate mūsų moteris ir užiminėjate šalį. Jūs privalote išeiti.“

Jo mokyklos laikų draugai taip pat pasakoja, kad vaikinas nuolat pasakojo rasistinius juokelius, tačiau tik po masinių žudynių jie suprato, kad tai nebuvo juokai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius