Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 21 /15:09

Kabule per IS mirtininko sprogdinimą žuvo 26 žmonės

Netoli Kabulo valstybinio universiteto trečiadienį susisprogdinus mirtininkui žuvo mažiausiai 26 žmonės, tarp jų nemažai paauglių, pranešė pareigūnai.
Afganistano pareigūnas įvykio vietoje
Afganistano pareigūnas įvykio vietoje / „Scanpix“/AP nuotr.

Išpuolis įvykdytas Afganistano sostinėje minint Novrūzo šventę – Naujuosius metus pagal persų kalendorių.

Novrūzo šventę mini iranėnų ir tiurkų tautos, ši diena žymi pavasario atėjimą, o nuo jos skaičiuojami persų naujieji metai. Radikalių musulmonų manymu, ši šventė prieštarauja islamo normoms.

Atsakomybę už šią ataką per savo propagandos agentūrą „Amaq“ prisiėmė džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS), informavo JAV įsikūrusi stebėsenos organizacija SITE. Tai buvo jau penktas mirtininkų išpuolis Afganistano sostinėje per kelias pastarąsias savaites.

Kiek anksčiau socialiniame tinkle „Twitter“ talibai pareiškė neprisidėję prie trečiadienio išpuolio.

Vidaus reikalų ministerijos atstovas Nasratas Rahimi sakė, kad dar 18 žmonių – „visi civiliai“ – buvo sužeisti.

Sveikatos apsaugos ministerija savo ruožtu pranešė, kad per ataką žuvo 29 žmonės, o dar 52 asmenys buvo sužeisti. Skirtingų Afganistano žinybų pateikiama informacija apie žuvusiuosius per tokias atakas dažnai nesutampa.

VIDEO: Sprogimas Kabule: per ataką žuvo mergaitė, dar 14 žmonių buvo sužeisti

N.Rahimi nurodė, kad pėsčiasis mirtininkas susisprogdino priešais Kabulo universitetą. Šalia tos vietos taip pat yra ligoninė.

Sprogimas nugriaudėjo apie 200 metrų atstumu nuo šventyklos, kur kasmet per Navrūzą susirenka gausybė Afganistano gyventojų. kadangi per šią šventę ten sustiprintas saugumas, mirtininkas negalėjo į ją patekti.

Dėl to jis „susisprogdino tarp iš ten grįžtančių paauglių“, televizijai „Tolo News“ sakė Kabulo policijos viršininkas Mohammadas Daudas Aminas.

Ant kelio besimėtantys nukentėjusiųjų ir žuvusiųjų daiktai buvo kruvini. Vienas vyras, tapęs to sprogimo liudininku, „Tolo News“ pasakojo matęs „mažiausiai keturis kruvinus lavonus“ ant žemės.

IS yra atakavusi tą pačią šventyklą ir anksčiau. 2016-ųjų spalį ginkluotas užpuolikas nušovė 18 žmonių, susirinkusių švęsti Ašuros šventės. Ši diena yra svarbi daugeliui musulmonų, o ypač šiitams.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani, kurio vyriausybė nuolat sulaukia kritikos, kad nesugeba apsaugoti savo piliečių, pasmerkė trečiadienio ataką ir sakė, jog tai buvo „nusikaltimas prieš žmoniškumą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asharafas Ghani
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Asharafas Ghani

Pastaraisiais mėnesiais karo išvargintame Kabule vis intensyviau veikė Talibano ir IS kovotojai, o Afganistano ir JAV pajėgos savo ruožtu rengė vis daugiau antskrydžių ir antžeminių operacijų prieš šias grupuotes.

Keliomis dienomis anksčiau talibų mirtininkas detonavo sprogmenų prikrautą automobilį – tąsyk žuvo keli žmones.

Kai kurie Vakarų ir Afganistano saugumo ekspertai su ne viena pastaruoju metu sostinėje įvykdyta ataka – įskaitant ir kelis išpuolius, už kuriuos atsakomybę prisiėmė IS – sieja Haqqani (Hakanių) kovotojų tinklą, griežto kurso Talibano sparną.

Afganistano prezidentas A.Ghani praeitą mėnesį pasiūlė planą be jokių išankstinių sąlygų pradėti su Talibanu derybas dėl 16 metų trunkančio karo užbaigimo.

Kol kas talibų reakcija į pasiūlymą buvo nežymi ir analitikai sako, kad tai atspindi debatus tarp Talibano lyderių, ar verta užmegzti dialogą su vyriausybe, kurią ši grupuotė seniai laiko neteisėta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius