-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 05 31 /19:06

Galingas sprogdinimas Kabule: žuvo mažiausiai 80 žmonių, daugiau kaip 300 sužeisti

Kabule mažiausiai 80 žmonių žuvo, o dar per 300 buvo sužeisti trečiadienio rytą detonavus sprogmenų prikrautam automobiliui Afganistano sostinės įtvirtintame diplomatiniame rajone, pranešė afganų pareigūnai.
Sprogimas Kabule
Sprogimas Kabule / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Po sprogdinimo ant žemės tarp griuvėsių ir nuolaužų liko gulėti daug žuvusių žmonių ir sužeistųjų, o Kabulo padangę užtemdė didžiulis dūmų debesis.

Kol kas neaišku, kas konkrečiai buvo šio išpuolio taikinys. Sveikatos apsaugos ministerijos atstovas Ismailas Kawasi sakė, kad dauguma žuvusiųjų buvo civiliai, įskaitant moteris ir vaikus.

Tai buvo viena kruviniausių atakų Kabule nuo 2014-ųjų pabaigos, kai iš šalies buvo išvesta didžioji dalis užsienio karinio kontingento. Šis sprogdinimas sustiprino abejones, ar Afganistano vyriausybė pajėgi apsaugoti savo karo nualintą šalį.

Naujienų agentūros AP nuotraukose iš įvykio vietos buvo matyti, kad smarkiai nukentėjo tame rajone įsikūrusios Vokietijos bei kelių kitų šalių ambasados. Vokietija, Japonija ir Pakistanas nurodė, kad per sprogimą buvo sužeisti keli jų diplomatinių atstovybių darbuotojai.

Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC informavo, kad žuvo jo Afganistano biuro vairuotojas, o keturi žurnalistai buvo sužeisti.

Didžiosios Britanijos visuomeninis transliuotojas BBC informavo, kad žuvo jo Afganistano biuro vairuotojas, o keturi žurnalistai buvo sužeisti.

Privati Afganistano televizija TOLO taip pat pranešė apie vieno savo darbuotojo žūtį.

Vokietijos ambasada nurodė, kad tarp žuvusiųjų yra vienas jos apsauginis afganistanietis, nelaimės metu buvęs lauke.

Sprogimas nugriaudėjo rytinio piko metu, kai Kabulo gatvėse buvo daugybė į darbus vykstančių žmonių automobilių. Vidaus reikalų ministerijos atstovas Najibas Danishas sakė, kad mirtininkas detonavo savo sunkvežimį šalia judrios sankryžos Vazyr Akbaro Chano rajono. Galingas sprogimas gatvėje paliko beveik penkių metrų gylio duobę.

Tas rajonas yra laikomas saugiausia Kabulo vieta: ten įsikūrusios užsienio šalių ambasados yra aptvertos aukštomis tvoromis, o vyriausybės institucijų pastatus saugo policijos ir šalies saugumo pajėgos. Tame rajone yra įsikūrusios Vokietijos, Britanijos, Kanados, Kinijos, Turkijos ir Irano ambasados, Afganistano užsienio reikalų ministerija bei prezidentūra.

Be to, maždaug kilometro atstumu nuo tos vietos yra ir JAV ambasada bei NATO misijos Kabule būstinė. Jos abi pasmerkė išpuolį, o Aljansas gyrė „Afganistano saugumo pajėgų, ypač policijos pareigūnų drąsą“.

Vietinės televizijos reportažuose buvo matomi aplink vaikštantys, o vėliau į ligonines vežami šoko ištikti ir krauju permirkę gyventojai. Pro šalį važiavusių automobilių vairuotojai taip pat sustodavo ir pavežėdavo sužeistuosius, o kiti nukentėjusieji būriavosi prie netoliese esančios italų įkurtos greitosios pagalbos ligoninės.

Kol kas už išpuolį atsakomybės neprisiėmė nė viena grupuotė, nors anksčiau Afganistano sostinėje tokio didelio masto išpuolius yra rengęs Talibanas bei džihadistų judėjimas „Islamo valstybė“ (IS).

Talibanas trečiadienį išplatino pranešimą, kuriame paneigė prisidėjęs prie šio išpuolio ir pasmerkė visas atakas prieš civilius. Talibų atstovas Zabihullah Mujahidas sakė, kad Talibanas neturi nieko bendra su sprogimu Kabule. Nors talibai tvirtina, kad kovoja tik su Kabulo vyriausybe bei šalyje esančiomis užsienio pajėgomis šalyje, dauguma jų išpuolių aukų būna civiliai.

Vidaus reikalų ministerijos pranešime rašoma, kad ji „griežtai (smerkia) šią teroro ataką“, pareikalavusią tiek daug gyvybių. „Šie pasibaisėtini veiksmai kertasi su žmonijos vertybėms bei taikių afganų vertybėms“, – pažymima jame.

„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani JAV.
„Scanpix“/„Sipa USA“ nuotr./Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani JAV.

Afganistano prezidentas Ashrafas Ghani taip pat pasmerkė šią ataką, kuri buvo įvykdyta vos prasidėjus šventajam musulmonų Ramadano mėnesiui. Prezidento biuras išplatino pareiškimą, kuriame A.Ghani sakė, kad „teroristai net per šventąjį Ramadaną – gerumo, palaimos ir maldų mėnesį – nesiliauja žudyti mūsų nekaltų žmonių“.

Vokietijos diplomatijos vadovas Sigmaras Gabrielis nurodė, kad žuvo minėtas ambasadoje apsauginiu dirbęs afganistanietis, buvo nesunkiai sužalotas vienas vokiečių diplomatas, o dar vienas afganų kilmės darbuotojas patyrė sunkių sužalojimų. S.Gabrielis išreiškė užuojautą žuvusio apsauginio artimiesiems.

Afganistano kaimynas Pakistanas taip pat pasmerkė trečiadienio „teroristinę ataką Kabule“, o šalies užsienio reikalų ministerija pranešė, kad sprogdinimas „padarė žalos kelių pakistaniečių diplomatų ir netoliese gyvenančių darbuotojų rezidencijoms, o keli jų patyrė nesunkių sužalojimų“.

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šalies diplomatinė atstovybė Kabule buvo šiek tiek apgadinta, tačiau nė vienas darbuotojas ar Kinijos pilietis nenukentėjo.

Tuo tarpu Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad šalies diplomatinė atstovybė Kabule buvo šiek tiek apgadinta, tačiau nė vienas darbuotojas ar Kinijos pilietis nenukentėjo.

Vokietija jau 15 metų yra dislokavusi savo karių Afganistane. Daugiausiai jų yra šalies šiaurėje bei Mazari Šarifo miesto apylinkėse. Vokiečių kariai šiuo metu sudaro didžiąją dalį NATO vadovaujamos misijos „Tvirta parama“ (Resolute Support) pajėgų. 980 karių veikla yra apribota Afganistano pajėgų apmokymu bei parama vietiniams kariams.

Trečiadienio sprogimas buvo toks galingas, kad buvo sunaikinti arba apgadinti daugiau kaip 50 automobilių, buvusių netoli išpuolio vietos. „Šiuo metu nežinome, kas buvo taikinys“, – sakė N.Danishas.

Vietos gyventojų teigimu, virš Kabulo buvo pakibęs grybo formos debesis, o kilometro spinduliu išdužo parduotuvių, restoranų ir kitų pastatų langai.

Netoli sprogimo vietos esančios sporto prekių parduotuvės savininkas Mohammadas Haroonas sakė, kad išdužo visi jo parduotuvės bei gretimų pastatų langai. „Gyvenime nesu matęs tokio galingo sprogimo“, – sakė jis.

„Verslui bus labai blogai, niekas daugiau nebeateis apsipirkti“, – pridūrė jis.

Iškart po sprogimo Afganistano saugumo pajėgos uždarė visus kelius Vazyr Akbaro Chano rajone, o virš jo patruliavo kariuomenės sraigtasparniai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius