Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kai kurie Rusijos oligarchai taip bijo sankcijų, kad jau baidosi ryšių su V.Putinu

Tarp turtingiausių Rusijos žmonių – oligarchų – sparčiai plinta naujųjų JAV sankcijų baimė. Turtuoliai dabar išsigandę, kad jų ryšiai su prezidentu Vladimiru Putinu bei jo aplinka gali reikšti bilietą į JAV vyriausybės ruošiamą juodąjį sąrašą, skelbia „Reuters“.
Vladimiras Putinas susitikime su Rusijos verslininkais
Vladimiras Putinas susitikime su Rusijos verslininkais / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Sąrašas politikų Vašingtone turi būti sudarytas iki kitų metų pradžioje, o jis reikalingas pagal naujų JAV sankcijų Rusijai paketą, kurį priėmė Kongresas ir rugpjūtį itin nenoriai pasirašė prezidentas Donaldas Trumpas, siekiantis pagerinti santykius su Kremliumi.

Ir nors sąraše atsidursiantiems asmenims sankcijos nebus taikomos automatiškai, šeši Rusijos politikos ir verslo elito atstovai „Reuters“ prasitarė, kad Maskvoje išties jaučiamas nuogąstavimas dėl gresiančių suvaržymų.

„Žmonės įsitempę. Juk jei jie (JAV, – red.) tave įvardins kaip Putinui artimą žmogų, pabandyk įrodyti, kad taip nėra. Amerikiečių taktika aiški: jie nori, kad tiems, kurie remia Putiną, skaudėtų“, – teigė vienas didelės Rusijos bendrovės atstovas.

„Valdžia negirdi verslininkų“

Daugelis didžiųjų Rusijos verslininkų lojalūs V.Putinui, tačiau bent dalis jau stengiasi laikytis atokiau nuo Kremliaus, nes bijo asmeninių sankcijų – turtuoliai gali netekti teisės keliauti į Vakarus, būtų įšaldytas jų turtas užsienio bankuose.

Antai su vienu milijardieriumi dirbantis „Reuters“ šaltinis teigė, esą oligarchas, kuris anksčiau sėdėdavo pirmosiose eilėse per V.Putino susitikimus su verslo lyderiais, dabar savo darbotvarkę dėlioja taip, kad tokių progų jam nebepasitaikytų.

„Jis pastaruoju metu tiesiog stengiasi mažiau rodytis šalia Putino, – tvirtino šaltinis. – Mat nėra aišku, už ką konkrečiai gali būti pritaikytos sankcijos. Susidaro įspūdis, kad smūgio gali sulaukti bet kas.“

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas susitikime su Rusijos verslininkais
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas susitikime su Rusijos verslininkais

Dar vienas „Reuters“ šaltinis, artimas kitam Rusijos milijardieriui, sakė, kad keli oligarchai ėmė vengti dėmesio – nelenda į spaudą, televiziją, vengia fotografų.

Rusijos oligarchas: „Šalies vadovybė netiki, kad sankcijos bus tikrai įgyvendinamos pagal kietąjį scenarijų. Valdžia gyvena paralelinėje realybėje. Niekas nenori klausytis verslininkų.“

Galiausiai su „Reuters“ žurnalistu susitikęs verslininkas, įeinantis į 100 turtingiausių Rusijos žmonių sąrašą, pasiskundė iš savo politinių kontaktų nesulaukiantis jokio aiškumo apie galimas grėsmes.

Paklaustas, kaip galėtų apsisaugoti, jei būtų įtrauktas į JAV juodąjį sąrašą, oligarchas nukirto: „Nebūtų jokių galimybių. Reiktų išvykti.“ Kur – nepatikslino.

Verslininkas atvirai, tiesa, anonimiškai, nepagailėjo kritikos administracijai Kremliuje, taip pat – pačiam V.Putinui.

„Šalies vadovybė netiki, kad sankcijos bus tikrai įgyvendinamos pagal kietąjį scenarijų, – kalbėjo turtuolis. – Valdžia gyvena paralelinėje realybėje. Niekas nenori klausytis verslininkų.“

Europos bankai pradėjo tikrinimus

Rugpjūčio 2 dieną D.Trumpo pasirašytos naujosios sankcijos Rusijai dar labiau išplėtė ir sugriežtino jau nuo 2014-ųjų, kuomet Kremlius aneksavo Krymą ir sukėlė karą Rytų Ukrainoje, galiojančius suvaržymus. Maskva, žinoma, nepatenkinta.

„Įstatymas labai blogas, labai platus, labai neaiškus ir gali turi įvairiausių pasekmių“, – šią savaitę pasiskundė antrojo pagal dydį Rusijos banko VTB vadovas Andrejus Kostinas.

„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./VTB banko prezidentas Andrejus Kostinas
„Scanpix“/ITAR-TASS nuotr./VTB banko prezidentas Andrejus Kostinas

Juodąjį sąrašą pagal naująjį sankcijų paketą turi sudaryti ir prie jo neabejotinai jau dirba JAV iždo departamentas. Į sąrašą turėtų būti įtraukti „įtakingiausi Rusijos oligarchai, įvertinus jų ryšius su režimu.“

Sąrašą su pavardėmis JAV Kongresas turi gauti iki sausio pabaigos – Rusija kaip tik už kelių savaičių balsuos prezidento rinkimuose. V.Putinas dar nėra patvirtinęs, kad sieks perrinkimo, tačiau analitikai beveik neabejoja, jog jis dalyvaus rinkimuose ir juos lengvai laimės.

Teisininkai teigia, kad pats sąrašas nėra teisine prasme legalus dokumentas – tai reiškia, kad atsidūrimas jame nebūtinai išvirs į sankcijas.

Tačiau vieno Rusijoje veikiančio Europos banko vadovas „Reuters“ atskleidė, kad Vakarų šalių bankai jau pradėjo papildomai tikrinti asmenis, kurie, kaip įtariama, yra susiję su V.Putinu ir jo režimu.

Anot banko atstovo, tikrinimai prasidėjo būtent po rugpjūčio 2-osios – norima nustatyti, ar asmenys, kurių jis neįvardijo, turi sąskaitų Vakarų bankuose.

JAV nori supjudyti Maskvą?

Žinoma, kai kuriems V.Putino vidinio rato nariams JAV sankcijos taikomos jau nuo 2014-ųjų. Tarp jų, pavyzdžiui, yra Igoris Sečinas, Viačeslavas Volodinas, Sergejus Čemezovas.

„Scanpix“ nuotr./Igoris Sečinas
„Scanpix“ nuotr./Igoris Sečinas

Vienas artimiausių V.Putino bičiulių, naftos magnatas Genadijus Timčenka irgi yra juodajame sąraše, bet prieš trejus metus tikino, kad didžiuojasi matydamas jame savo pavardę.

Tiesa, G.Timčenkos žmonai Jelenai džiaugsmo mažiau. Tais pačiais 2014-aisiais jai nepavyko banko kortele atsiskaityti už gydymą vienoje Vokietijos klinikoje – mokėjimas buvo atmestas būtent dėl to, kad G.Timčenkai taikomos tarptautinės sankcijos.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Genadijus Timčenka
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vladimiras Putinas ir Genadijus Timčenka

O į naująjį oligarchų sąrašą JAV, regis, planuoja įtraukti ir turtuolius, nepriklausančius V.Putino aplinkai – jie gali būti baudžiami, nors galbūt ir nėra režimo Kremliuje rėmėjai.

„Visi bijo dėl savęs, jie bijo asmeninių santykių, – teigė „Reuters“ šaltinis, dirbantis dar vienam milijardieriui, kuris įeina į turtingiausių rusų šimtuką. – O kas bus, jei visas Rusijos elitas bus prispaustas sankcijų? Niekas nežino, todėl visi bijo.“

Maskvoje svarstoma, kad JAV pareigūnai stengiasi nuteikti ligšiolinius V.Putino sąjungininkus prieš prezidentą, o laikas tam esą tinkamas, nes artėja Rusijos prezidento rinkimai.

„Jei visos šios grėsmės virs realybe, Maskvoje tikrai atsiras galingų įtampų, o verslo elite pasimatys nepasitenkinimas“, – tvirtino „Reuters“ šaltinis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius