Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip buvo planuojamas iš anksto nesėkmei pasmerktas perversmas Venesueloje?

2019-ųjų pabaigoje Majamyje išdėstytas planas atrodė taip: įsiveržti į šalį, apie kurią turi mažai žinių, pagrobti prezidentą ir išgabenti jį į JAV, o tuomet iš JAV vyriausybės gauti 15 mln. dolerių premiją. Ir dar daugiau pinigų iš tų, kurie užims valdžią Venesueloje, rašo „The Guardian“.
Venesueloje suimti amerikiečiai, neva bandę įvykdyti perversmą
Venesueloje suimti amerikiečiai, neva bandę įvykdyti perversmą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Toks planas buvusiam JAV kariuomenės vyresniajam seržantui Jordanui Goudreau atrodė nepriekaištingas. Tuomet 43 metų kariškis buvo įsitikinęs, kad jo tarnyba Irake ir Afganistane paruošė jį tokiai užduočiai.

Venesuelos opozicijos lyderio Juano Guaido, kurį pripažįsta JAV ir dauguma jos sąjungininkių, atstovai su J.Goudreau vadovaujama amerikiečių kompanija „Silvercorp USA“ pasirašė daugiau nei 212 mln. vertės kontraktą dėl N.Maduro nuvertimo, skelbia „The Washington Post“.

VIDEO: Lietuviai pamatė krizę Venesueloje savo akimis: tokio skurdo ir liūdesio dar nebuvo matę

Aukšto rango opozicijos figūra „The Guardian“ sakė, kad pasirašę kontraktą jie vėliau ėmė abejoti J.Goudreau, todėl galiausiai nutraukė su juo ryšius.

Pasak portalo, N.Maduro nuvertimo plano trūkumai išryškėjo šią savaitę, kai Venesueloje buvo suimti du amerikiečiai, anksčiau priklausę specialiosioms JAV pajėgoms – 34 metų Luke'as Denmanas ir 41 metų Airanas Berry.

Sekmadienį J.Goudreau paskelbė apie „drąsų, ambicingą įsiveržimą“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Nicolas Maduro

„Mūsų daliniai buvo aktyvuoti pietų, vakarų ir rytų Venesueloje“, – J.Goudreau kalbėjo stovėdamas šalia buvusio Venesuelos Nacionalinės gvardijos kapitono Javiero Nieto Quintero.

Tačiau tuomet planas jau buvo žlugęs, nes dvi dienos prieš naujienų agentūra „Associated Press“ (AP) publikavo ilgą tyrimą, atskleidusį sąmokslą. Jei žinojo AP, greičiausiai žinojo ir Venesuelos vyriausybė, rašo „The Guardian“.

Nesutarimai dėl pinigų

2018 metais J.Goudreau įkūrė saugumo firmą „Silvercorp USA“. Pirminis įmonės planas buvo saugoti JAV mokyklas nuo masinių šaudynių.

2019-ųjų pradžioje J.Goudreau įmonė rūpinosi koncerto, skirto rinkti paramą pabėgėliams iš Venesuelos, saugumu. Čia J.Goudreau susipažino su buvusiu Venesuelos generolu Cliveru Alcala, pasitraukusiu į opoziciją. Jie pradėjo planuoti, kaip nuversti N.Maduro.

Rugsėjį Majamyje J.Goudreau susitiko su išeiviu iš Venesuelos Juanu Jose Rendonu. Jį opozicijos lyderis J.Guaido paskyrė kurti strategiją, kaip užimti valdžią Venesueloje. Pasak J.Rendono, grupė apsvarstė visas įmanomas teisėtas priemones.

J.Rendonas gerai žinomas Lotynų Amerikos politikoje. Dirbęs strategu tuometinio Kolumbijos prezidento Juano Manuelio Santoso perrinkimo kampanijoje, J.Rendonas iš jos pasitraukė, kai buvo apkaltintas kyšių ėmimu iš stambių narkotikų prekeivių.

J.Rendonas taip pat buvo apkaltintas bandymu manipuliuoti 2012-ųjų rinkimus Meksikoje. Visus kaltinus jis griežtai neigia, rašo „The Guardian“.

Pask J.Rendono, J.Goudreau įmonė už paslaugas prašė gerokai mažiau nei kiti šios srities specialistai: 213 mln. dolerių Venesuelos pajamų iš naftos ateityje ir 1,5 mln. išankstinio mokesčio.

„Jis tariamai Venesueloje ruošė kažką, kas turėjo ateiti per Kolumbijos sieną“, – „The Guardian“ sakė J.Rendonas.

Pasak jo, J.Goudreau venesueliečiams tikino, kad įsiveržimui yra pasiruošę 800 jo vyrų.

J.Rendonas rimtai vertino J.Goudreau, kuriam sumokėjo 50 tūkst. dolerių iš savo kišenės: „Jis man skundėsi, kad aš – turtingas, o jis – ne, ir kad jis leidžia pinigus.“

Remiantis sutartimi, „Silvercorp USA“ turėjo 45 dienas apmokyti ir aprūpinti įranga invazines pajėgas, prieš joms infiltruojantis Venesueloje. Čia jos turėjo užimti pagrindines lokacijas ir pastatus, taip pat paskatinti visuotinį sukilimą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Juanas Guaido

Tačiau venesueliečiai greitai ėmė abejoti, kad J.Goudreau turi karinių išteklių ir kompetencijos, kuria gyrėsi. Vis didesnį nerimą kėlė chaotiškas J.Goudreau elgesys, įskaitant pasikartojantį reikalavimą duoti pinigų.

J.Rendonas sakė praradęs pasitikėjimą J.Goudreau dėl jo „būdo, nuotaikų“ ir „pagarbos trūkimo“. Esą pats J.Guaido ėmė įtarinėti, kad J.Goudreau per daug kalba.

„Jis susitikinėjo su žmonėmis Kolumbijoje prieš susitikdamas su mumis, tie žmonės buvo susiję su grupėmis, su kuriomis mes nepalaikome ryšio, nes jos yra susijusios su režimu“, – „The Guardian“ sakė J.Rendonas.

Galiausiai lapkritį J.Goudreau, J.Nieto Quintero ir kiti JAV gyvenantys venesueliečiai susitiko su J.Rendonu Majamyje, kilo konfliktas.

J.Goudreau iš susitikimo išėjo be pinigų. J.Rendonas sakė nebendravęs su J.Goudreau, tik balandį gavo jo advokato laišką, kuriame buvo reikalaujama sumokėti 1,5 mln. dolerių.

J.Rendonas nutraukė ryšius su J.Goudreau, kai šis ėmė kurti planus pagrobti N.Maduro – J.Guaido sąjungininkas tokius planus laikė neįmanomais.

Tačiau J.Goudreau neatsitraukė. Šią savaitę Venesueloje buvo suimti amerikiečiai, kurie, kaip skelbiama, ketino nuversti N.Maduro.

VIDEO: Venesuelos kariškių apsuptas Juanas Guaido: „Atėjo laikas sukilti“ – jo palaikyti atėjo minios

D.Trumpas neigia atsakomybę

JAV prezidentas Donaldas Trumpas penktadienį pareiškė, kad jo šalis nėra atsakinga už nepavykusį sąmokslą Venesueloje, prie kurio tariamai prisidėjo du amerikiečiai.

Pasak prezidento, jeigu jis nuspręstų užpulti šią Lotynų Amerikos šalį, būtų surengtas atviras „įsiveržimas“.

„Jei norėčiau [įsiveržti] į Venesuelą, nedaryčiau to slaptai“, – sakė jis televizijai „Fox News“.

„Ateičiau, ir jie nieko negalėtų padaryti. Jie pasiduotų. Nesiųsčiau nedidelės grupelės. Ne, ne, ne – tai vadintųsi armija, – pabrėžė Baltųjų rūmų vadovas. – Tai vadintųsi įsiveržimu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius