-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip evakuotieji iš karantinuoto laivo į JAV skrido kartu su užsikrėtusiais koronavirusu

Prie Japonijos krantų dėl koronaviruso COVID-19 karantinuotame kruiziniame laive „Diamond Princess“ buvę amerikiečiai pagaliau pargabenti namo. Jie pasakoja, kad tik įlipę į lėktuvus suprato, jog kartu su jais skris ir koronavirusu užsikrėtę tautiečiai – apie jų susirgimą buvo pranešta jau pakeliui į oro uostą.
Kruizinis laivas „Diamond Princess“
Kruizinis laivas „Diamond Princess“ / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„The Washington Post“ rašo, kad dieną prieš tai, kai amerikiečiai turėjo būti evakuoti iš karantinuoto laivo, JAV ambasada Tokijuje paskelbė, kad į lėktuvus nebus įleistas nė vienas koronavirusu COVID-19 užsikrėtęs asmuo.

Tačiau pirmadienį ryte į rekonstruotus krovininius lėktuvus lipantys evakuojamieji pastebėjo erdves, atskirtas nuo pagrindinės kabinos.

Tuomet jie suvokė, kad po 12-os dienų kruiziniame laive, kuriame vis didesniam žmonių skaičiui buvo nustatytas koronavirusas COVID-19, ir nuo kurio jie siekė pabėgti, dabar buvo lėktuve su užsikrėtusiais žmonėmis.

„Nežinojau, kol neatsidūrėme ore. Pamačiau erdvę, aptvertą plastikine plėvele ir lipnia juosta“, – laikraščiui sakė 67 metų Carol Montgomery.

Kai lėktuvai jau buvo pakilę, Valstybės departamentas ir Sveikatos apsaugos departamentas išplatino bendrą pranešimą. Jame buvo teigiama, kad teigiami 14-os keleivių tyrimų rezultatai pasirodė jiems buvus pakeliui į oro uostą. Šie keleiviai buvo patikrinti dvi ar trys dienos ligi skrydžio.

„Scanpix“/AP nuotr./Žurnalistai prie kruizinio laivo „Diamond Princess“
„Scanpix“/AP nuotr./Žurnalistai prie kruizinio laivo „Diamond Princess“

Paaiškėjo, kad amerikiečių pareigūnai pradėjo keleivių į JAV grąžinimą nežinodami jų tyrimų rezultatų. Kadangi evakuacija buvo prasidėjusi tuo metu, kai pasirodė rezultatai, nuspręsta leisti į lėktuvus sėsti tiems keleiviams, kuriems nepasireiškė simptomai. Jie buvo susodinti lėktuvo gale, juos nuo kitų keleivių skyrė plėvelė.

„The Washington Post“ rašo, kad amerikiečiams grįžtant namo, o tokioms šalims kaip Australija, Kanada ir Pietų Korėja ruošiantis evakuoti savo piliečius, Japonijos sveikatos apsaugos ministerija pirmadienį patvirtino 99 naujus užsikrėtimo virusu kruiziniame laive atvejus. Iš viso skaičius jau siekia 454.

„Karantinas laive baigėsi precedento neturinčia nesėkme. Turėtumėme pasimokyti, kad karantinas laive yra neįmanomas, ir kad to nereikėtų kartoti ateityje“, – laikraščiui sakė gydytojas Eiji Kusumi iš „Navitas“ klinikos Tokijuje.

Klausimas dėl kruizinių laivų

Įvairios šalys bando nuspręsti, kad daryti su kruiziniais laivais koronaviruso COVID-19 protrūkio metu.

Kitas laivas, „Westerdam“, buvo siuntinėjamas iš uosto į uostą, kol galiausiai jam leista prisišvartuoti Kambodžoje. Laivą prižiūrinti bendrovė tikina, kad jame niekas nesirgo, todėl keleiviams leista vykti namo. Vėliau vienai laive buvusiai amerikietei nustatytas koronavirusas, o ekspertai ėmė nerimauti, kad epidemija dar labiau įsisiautės.

AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV evakavo savo piliečius iš „Diamond Princess“ kruizinio laivo
AFP/„Scanpix“ nuotr./JAV evakavo savo piliečius iš „Diamond Princess“ kruizinio laivo

Po ilgo karantino JAV pareigūnai primygtinai ragino „Diamond Princess“ laive esančius amerikiečius priimti pasiūlymą skristi atgal į JAV. Kelias dienas buvo planuojamas jų išlaipinimas iš laivo, dar kelias valandas jie buvo skenuojami, tikrinami jų pasai, jie buvo sodinami į autobusus, vežančius į Hanedos oro uostą Tokijuje.

Pasak pareigūnų, galiausiai 61 amerikietis liko laive. Jų teigimu, amerikiečiai buvo evakuojami nežinant rezultatų, nes pareigūnai negalėjo prognozuoti, kada tie rezultatai pasirodys.

Anot pareigūnų, vos sužinojus, kad daliai keleivių buvo nustatytas koronavirusas, jie buvo perkelti į izoliuotą erdvę, „kurioje nekėlė papildomos rizikos“.

Nusileidus lėktuvams JAV, 14 užsikrėtusiųjų buvo išvežti į ligonines stebėjimui ir gydymui. Dar penki keleiviai buvo izoliuoti, nes jiems pakilo temperatūra.

Kiti keleiviai pasiliko oro bazėse Kalifornijoje ir Teksase, kur nusileido lėktuvai. Jie ateinančias 14 dienų bus karantine.

Jiems bazėje buvo skirti butai.

„Jie atskraidino specialistus iš visos šalies. Tai – fenomenalus resursų kiekis. Esu priblokšta“, – „The Washington Post“ sakė 52 metų medicinos socialinė darbuotoja Sarah Arana.

Pasak epidemiologų, amerikiečių pareigūnai priėmė sudėtingą sprendimą leisdami užsikrėtusiems keleiviams skristi į JAV.

„Lėktuve nenori užkrėsti nieko, kas nebuvo užsikrėtęs prieš tai laive“, – sakė užkrečiamųjų ligų specialistas Allenas Chengas iš universiteto Melburne.

Dalis liko Japonijoje

Pasak Japonijos sveikatos apsaugos ministerijos, mažiausiai 71 laive buvęs amerikietis užsikrėtė koronavirusu. Dauguma jų liko ligoninėse visoje Japonijoje.

63 metų Johnas Hearingas buvo hospitalizuotas praėjusią savaitę, kai jam sukilo temperatūra. Jam nustatytas koronavirusas. Jo žmona Melanie buvo išskraidinta atgal į JAV.

„Džiaugiuosi, kad ji iš čia ištrūko, ir JAV sulauks šiek tiek dėmesio. Tačiau tuo pat metu liūdžiu. Jaučiu praradimo jausmą“, – sakė J.Hearingas, įveikęs trečdalį suplanuotos šešių mėnesių trukmės kelionės aplink pasaulį.

J.Hearingas: „Džiaugiuosi, kad ji iš čia ištrūko, ir JAV sulauks šiek tiek dėmesio. Tačiau tuo pat metu liūdžiu. Jaučiu praradimo jausmą.“

J.Hearingas sakė nebeturįs jokių simptomų ar karščio, tačiau kompiuterinė tomografija parodė plaučių uždegimo ženklus. Todėl jis nėra tikras, kiek dar laiko bus Japonijoje.

„Šiandien jie vėl paėmė mėginį, rezultatus gausiu rytoj. Paklausiau gydytojo, ar mėginys rodo neigiamą rezultatą, tačiau jis tik papurtė galvą ir pasakė, kad nežino. Yra labai daug dalykų, kurių jie nežino“, – laikraščiui sakė J.Hearingas.

Jis pasakojo iš kruizą organizavusios kompanijos sulaukęs skambučio ir elektroninio laiško. Buvo raginama susisiekti su kompanija dėl informacijos apie grįžimą namo.

„Labai baisu. Jaučiuosi šiek tiek apleistas“, – pridūrė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius