Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti

Kaip „Google“ padeda kautis su „Islamo valstybe“ Sirijoje

„Google“ sukuria jungtį tarp JAV pajėgų ir kurdų kovotojų, kurie kaunasi su „Islamo valstybe“ Sirijoje. „The New York Times“ reporteris Rukmini Callimachi iš karo zonos rašo, kad kovotojai naudojasi „Samsung“ planšetėmis ir „Google Earth“, kad sektų mūšių vietas ir koordinuotų JAV kariuomenės oro pagalbą.
Kovos vieta Sirijoje, kurioje lankėsi „The New York Times“ reporteris
Kovos vieta Sirijoje, kurioje lankėsi „The New York Times“ reporteris / „Google Earth“ iliustr.

„Vadai gali matyti judantį priešą tuo GPS adresu, kurį ką tik atsiunčiau“, – kurdų kovotojas arabiškai parašė tarpininkui, esančiam JAV karinių operacijų kambaryje. Tuomet jis palaukė, kol atriaumos amerikiečių karo lėktuvai. Smūgis išmušė kraterį tiksliai toje vietoje, kurios koordinatės buvo gautos iš kurdų kovotojo. 

Nemokamos programos, kurias sukūrė Amerikos kompiuterijos gigantas „Google“, rodo, kaip keičiasi šiuolaikinis karas. Praeityje JAV įmonės, prisidedančios prie kovos, garsiai skelbtų apie savo patriotines pastangas. Jos tam kurtų ir atskirus produktus. Šiandien paprastų žmonių naudojamos programos yra tokios galingos ir tokios pigios, kad jas lengvai gali panaudoti ir kariškiai, o jų net nereikia specialiai adaptuoti.

„Nors mes neatskleisime detalių, kaip renkama žvalgybinė informacija ir kaip vyksta taikinių nustatymo procesas, kai kuriais atvejais su IS besikaunantys kovotojai šiaurės Sirijoje koalicijai suteikia informacijos apie IS pozicijas, – el.laiške „Quartz“ portalui rašė JAV Gynybos departamento atstovas spaudai.  – Naudodamiesi sistema, kuri apjungia žvalgybos operacijos vietoje, išžvalgymo ir stebėjimo (ISR) platformas bei kitus išteklius (kariniu žargonu tai apima viską nuo dronų ir palydovų iki pilotuojamų lėktuvų ir šnipų – red.), mes gebame tiksliau rengti antskrydžius ir iki minimumo sumažinti pavojų civiliams. Tai sėkmingai vyksta kovoje su IS – dėl to jie pralaimėjo Kobanėje, Tel Abyade, buvo priversti atsitraukti iš kitų anksčiau užimtų teritorijų.“

Bet kas, kas kliovėsi tik „Google maps“ produktais keliaudami, gali būti kiek nustebę, kad šios programos naudojamos priimant gyvybės ar mirties sprendimus. „The New York Times“ reporteris matė, kaip JAV kariniai koordinatoriai kurdų kovotojams atsiuntė „Google Earth“ žemėlapį, kuriame geltonu apskritimu pažymėta, kur jie turi slėptis, kol JAV bombarduos netoliese esančius taikinius.

JAV kariniai koordinatoriai kurdų kovotojams atsiuntė „Google Earth“ žemėlapį, kuriame geltonu apskritimu pažymėta, kur jie turi slėptis, kol JAV bombarduos netoliese esančius taikinius.

Ironiška, tačiau viena iš priežasčių, kodėl kliaujamasi „Google“ žemėlapių duombaze, yra ta, kad JAV karinių palydovų žemėlapių informacija yra pernelyg jautri, kad ja būtų dalijamasi su ne-NATO sąjungininkais, rašo „Quartz“. 

JAV kariai perėjo prie „Google Earth“, kad galėtų geriau koordinuoti veiksmus su kitais sąjungininkais, o vienas kontraktininkas net sukūrė programėlę „iSpatial“, kuri remiasi „Google“ žemėlapių API ir kuria suteikiama informacija JAV kariams ir diplomatams. 

„Google Earth“ naudojimas taip pat reiškia, kad reikia mažiau JAV pajėgų karo zonoje. Antskrydžių rengimas, kai netoliese ant žemės yra kariai, yra sudėtinga karinė operacija. Anksčiau jai būtų reikėję į vietą siųsti JAV karininkus, kurie parinktų taikinius, arba gerai apmokyti tam vietos kovotojus. Tačiau dabar su visame pasaulyje populiaria sistema ir programomis kurdai gali tiesiog GPS duomenis nusiųsti į „Debesį“, o paskui danguje pamatyti JAV oro pajėgas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Reklama
Benediktas Vanagas: stipriai išprakaitavus geriant vien vandenį kenčia kūno produktyvumas – trūksta energijos, sunku susikoncentruoti, darai klaidas
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Užsisakykite 15min naujienlaiškius