Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip į terorą Paryžiuje reagavo arabų žiniasklaida?

Artimųjų Rytų žiniasklaidos reakcija į teroro aktą „Charlie Hebdo“ redakcijoje buvo šokas ir kategoriškas radikaliųjų islamistų veiksmų pasmerkimas. Tačiau kai kurie leidiniai visgi mėgino kelti klausimą ir dėl Vakarų valstybių politikos pasaulyje, o keli laikraščiai baiminosi dėl galimai prasidėsiančio musulmonų persekiojimo Europoje, praneša BBC.
Pasaulio žiniasklaidos reakcija
Pasaulio žiniasklaidos reakcija / „Scanpix“ nuotr.

Daugelis leidinių įvykius Paryžiuje apibūdina kaip nepateisinamas žudynes. Londone leidžiamas arabų skaitytojams skirtas leidinys „Al-Sharrq al-Awsat“ publikaciją pavadino „Paryžius: žudynės redakciniame susirinkime“. Alžyro leidinys „Al-Fadjr“ skelbė: „Žudynės Paryžiaus širdyje“. 

Egipto leidinys „Al-Yawm al-Sabi“ skelbė, kad teroristai sugebėjo įveikti visas saugumo užkardas ir konstatavo, kad „niekas nėra saugus“. 

Siūlė keisti politiką islamiško pasaulio atžvilgiu

Tačiau kai kurie leidiniai visgi nepraleido progos išreikšti savo neigiamos nuostatos dėl Vakarų valstybių politikos. Egipto leidinys „Al-Watan“ skelbė, kad Vakarai smarkiai prisideda prie „terorizmo auginimo“. Jungtinių Arabų Emyratų vyriausybę palaikantis leidinys „Al-KHalij“ skelbė, kad terorizmas yra nepateisinamas, tačiau kartu pridūrė, jog Prancūzija prisidėjo prie šio reiškinio plitimo. 

Alžyro leidinyje „Echorouk“ rašoma, kad „musulmonų Prancūzijoje laukia tamsios dienos“.

Irano leidinys „Sharq“ išreiškia susirūpinimą, kad teroristai sugebėjo pačiame Paryžiaus centre nekliudomai panaudoti ginklus. „Šis incidentas rodo, kad žmonės su Prancūzijos ar kitos Europos Sąjungos šalies pilietybe gali lengvai tai įvykdyti bet kurioje Europos vietoje“, – skelbė laikraštis. Šis laikraštis taip pat nepraleido progos paskelbti savo nuomonės Europos politikos atžvilgiu, pareiškęs, kad norint išvengti panašių išpuolių Vakarams reikėtų keisti politiką islamiškojo pasaulio ir Artimųjų Rytų atžvilgiu. 

Kai kuriuose kituose leidiniuose baiminamasi to, kas dabar laukia musulmonų Europoje. Alžyro leidinyje „Echorouk“ rašoma, kad „musulmonų Prancūzijoje laukia tamsios dienos“. Čia rašoma, kad teroro išpuolis yra puiki dovanėlė Prancūzijos kraštutiniams dešiniesiems. 

Karikatūristų solidarumas

Savo paramą „Charlie Hebdo“ išsakė arabų karikatūristai. Populiarus Alžyro karikatūristas Ali Dilemas ataką pavadino „Karikatūrų rugsėjo 11“.

Tuniso karikatūristė Nadia Khiari, kuri sukūrė personažą – katiną Willisą, nupiešė piešinį, kuriame katinas laiko pieštuką, nuo kurio varva kraujas, o šalia parašyta „Šiandien jūs nužudėte menininkus, tačiau gims minios naujų menininkų!“. 

Didelę paramą kolegoms Prancūzijoje išreiškė ir Libano leidinys „Al-Nahar“. Jis šiuos įvykius pavadino ataka prieš laisvą žodį ir priminė istoriją, kuomet 2005 metais buvo nužudyti šio leidinio žurnalistai. 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius