-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip ir kodėl skiriasi įvairių šalių rekomendacijos dėl kaukių dėvėjimo?

Čekijoje ir Slovakijoje medicinines kaukes dėvėti būtina, Austrijoje jos būtinos tik einant į prekybos centrus, o Honkonge į viešumą išėjęs nepridengtu veidu gali būti sugėdintas. Tačiau Singapūre raginama medicinines kaukes palikti gydytojams. Kodėl?
Koronavirusas Italijoje
Padavėjas su kauke Italijoje / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Nuo koronaviruso protrūkio pradžios Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) laikosi nuomonės, kad kaukes turi dėvėti tik sergantys žmonės, kuriems pasireiškia simptomai, ir tie, kurie rūpinasi galimai koronavirusine infekcija COVID-19 užsikrėtusiais žmonėmis.

Anot oficialių PSO rekomendacijų, kaukės efektyvios tik tuomet, kai kartu laikomasi kitos prevencinės priemonės – dažno rankų plovimo su alkoholio pagrindo dezinfekantu ar muilu ir vandeniu.

VIDEO: Kaip pasisiūti veido kaukę be siuvimo mašinos

PSO teigimu, visiems kitiems nebūtina dėvėti kaukių dėl kelių priežasčių.

Visų pirma, kaukės nelaikomos patikima apsauga – tyrimai rodo, kad virusas sklinda oro lašeliniu būdu ir per kontaktą su užterštais paviršiais. Vadinasi, kaukės gali apsaugoti tik tam tikrose situacijose, pavyzdžiui, esant arti kitų žmonių, kai užsikrėtęs asmuo gali čiaudėti ar kosėti netoli veido.

Kaukės nusiėmimas reikalauja specialaus dėmesio, kad virusas nepasklistų ant rankų, be to, ji gali suteikti netikrą saugumo jausmą.

VIDEO: Faktai ir mitai apie koronavirusą: kas padeda apsisaugoti ir kas nėra veiksminga?

Situacija kitose šalyse

Tačiau kai kuriose Azijos dalyse kaukes dėvi visi – manoma, kad taip saugiau ir labiau atsižvelgiama į kitus, rašo BBC.

Žemyninėje Kinijos dalyje, Honkonge, Japonijoje, Tailande ir Taivane laikomasi prielaidos, kad visi gali būti viruso nešiotojai – net sveiki žmonės.

Todėl iš solidarumo žmonės stengiasi aplinkinius apsaugoti nuo savęs pačių. Kai kurios šių vyriausybių ragina visus dėvėti kaukes, kai kuriose Kinijos dalyse už jų nedėvėjimą gali laukti areštas ir nuobaudos.

Indonezijoje ir Filipinuose, kur, manoma, apie daug užsikrėtimų atvejų nėra pranešama, žmonės didžiuosiuose miestuose ėmė dėvėti kaukes, kad apsisaugotų nuo aplinkinių, praneša BBC.

Sauliaus Čaplinsko nuotr./COVID-19 simptomai
Sauliaus Čaplinsko nuotr./COVID-19 simptomai

Kai kuriose šalyse kaukės dėvėjimas tapo kultūrine norma dar prieš koronaviruso protrūkį.

Rytų Azijoje dauguma žmonių yra įpratę dėvėti kaukes kai serga ar alerginės slogos sezonu, nes čiaudėti ar kosėti atvirai yra laikoma nemandagu. 2003 metų sunkus ūminio respiracinio sindromo (SARS) protrūkis paveikė kelias šio regiono valstybes ir pabrėžė kaukių dėvėjimo svarbą, ypač Honkonge.

BBC rašo, kad esminis šių ir Vakarų visuomenių skirtumas yra tas, kad pirmosios jau patyrė infekciją, o prisiminimai vis dar yra švieži ir skausmingi.

Tačiau Singapūro vyriausybė ragino visuomenę nedėvėti kaukių, kad jų užtektų sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams, dauguma žmonių vaikšto be jų. Šalyje labai pasitikima vyriausybe, todėl žmonės yra linkę klausyti tokio patarimo.

Europoje kaukių dėvėjimas privalomas tik dvejose šalyse – Čekijoje ir Slovakijoje. Čekijos sveikatos apsaugos ministras teigė, kad kaukės padėjo sulėtinti viruso plitimą, tačiau nepateikė jokių mokslinių įrodymų.

Klaipėdos VSB iliustracija/COVID-19 ligos simptomai
Klaipėdos VSB iliustracija/COVID-19 ligos simptomai

Tiesa, pirmadienį Austrija paskelbė, kad kaukių dėvėjimas prekybos centruose bus būtinas. Pasak premjero Sebastiano Kurzo, kaukės bus dalijamos prie įėjimų į prekybos centrus, vyriausybė užsibrėžė tikslą, kad ateityje kaukės būtų plačiau dėvimos viešose vietose.

Negalima sakyti, kad neveiksmingos

Honkongo mokslo ir technologijų universiteto profesorius Donaldas Low mano, kad plačiai paplitęs kaukių dėvėjimas gali suveikti kaip priminimas apie viruso keliamus pavojus ir paskatinti kitus labiau rūpintis asmenine higiena.

VIDEO: Medikai prašo klausyti rekomendacijų: gydytoja paaiškino, kodėl visgi būtina dėvėti kaukes

„Užsidėti kaukę kasdien prieš išeinant iš namų yra tarsi ritualas, tarsi uniformos apsirengimas, dėl tokio ritualinio elgesio jauti, kad turi elgtis taip, kaip diktuoja uniforma. Tai – higieniškesnis elgesys nei veido nelietimas ar perpildytų vietų vengimas ir socialinis atstumas“, – sakė jis.

Taip pat egzistuoja idėja, kad kovoje su virusu svarbi kiekviena smulkmena.

VIDEO: Užfiksavo, kaip virusas, kartu su iškvepiamais lašeliais, pasklinda ore

„Negalime pasakyti, ar veido kaukės nėra efektyvios, tačiau darome prielaidą, kad jos turi kažkokį poveikį, nes tai – apsauga, kurią duodame savo sveikatos apsaugos sistemos darbuotojams“, – transliuotojui sakė Honkongo universiteto epidemiologas Benjaminas Cowlingas.

VIDEO: Gydytoja pataria, kaip taisyklingai naudotis apsaugine kauke

„Jei kaukės plačiai dėvimos vietose, kuriose yra daug žmonių, manau, kad tai gali turėti kažkokį poveikį viruso perdavimui. Šiuo metu ieškome visų mažų priemonių, kurios galėtų padėti sumažinti perdavimą. O (kaukių dėvėjimas) prie to prisideda“, – sakė jis.

Tačiau uolus apsauginių kaukių dėvėjimas Japonijoje, Indonezijoje, Tailande ir Pietų Korėjoje nulėmė jų trūkumą. Kaukių nedėvintys žmonės šiose vietose yra stigmatizuojami, kai kada jiems neleidžiama įeiti į parduotuves ir pastatus, rašo BBC.

Honkonge kai kurie bulvariniai laikraščiai pirmuosiuose puslapiuose spausdino kaukių nedėvinčių ir grupėmis besibūriuojančių vakariečių nuotraukas, kritikavo užsieniečius nesiimant pakankamų apsaugos priemonių.

O kaip Lietuvoje?

Praeitą savaitę sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga pasirašė rekomendaciją viešose vietose dėvėti veido kaukę, respiratorių ar naudoti kitas priemones (skarelę ar šaliką), kuris pridengtų burną ir nosį.

„Kai kam gali pasirodyti, jog esu nenuoseklus, nes esu ne kartą minėjęs, jog pasak infekcinių ligų specialistų, kaukė nuo COVID-19 neapsaugo. Tačiau keičiasi ir specialistų nuomonė bei požiūris. Tam tikrą prasmę jie jau pradeda įžvelgti ir atsiranda rekomendacijų šias priemones dėvėti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Aurelijus Veryga

Nuo savęs pridėsiu ir daugiau argumentų. Jei dėvėsite šias priemones ir artimai bendrausite su užsikrėtusiu žmogumi, tai jūsų neapsaugos. Tačiau šiuo metu jau nė vienas nežinome, ar nesame užsikrėtę šiuo virusu, nes jis jau plinta visuomenėje“, – feisbuke rašė ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius