Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2023 01 02

Kaip Rusijos invazija naikina Ukrainos kultūros paveldą – sukrečiantys pavyzdžiai

Rusijos invazija į Ukrainą nusinešė dešimčių tūkstančių karių ir civilių gyvybių ir sukėlė didžiausią humanitarinę ir pabėgėlių krizę Europoje nuo Antrojo pasaulinio karo laikų.
Pirmadienio rytą dronais atakuota Ukrainos sostinė
Ukraina / Ukrainos nepaprastųjų situacijų tarnybos nuotr.

Ji taip pat sudavė skaudų smūgį Ukrainos kultūrai: jos muziejams ir paminklams, didiesiems universitetams ir kaimo bibliotekoms, senosioms bažnyčioms ir šiuolaikinio meno kūriniams.

Nuo pat invazijos pradžios „The New York Times“ tyrimų žurnalistai visoje Ukrainoje rinko žalos kultūros objektams įrodymus.

Įvertinę šimtus nuotraukų ir vaizdo įrašų iš socialinių tinklų bei Ukrainos vyriausybės duomenų bazių, analizuodami palydovų atsiųstus vaizdus ir kalbėdami su liudininkais, žurnalistai nustatė ir nepriklausomai patikrino 339 vietas visoje šalyje, kuriose buvo padaryta didelė žala.

Beveik pusė jų yra rytiniame regione – Donbase, kur karas vyksta nuo 2014 metų. Toliau pateikti dokumentais pagrįsti pavyzdžiai tik iš dalies atspindi, kaip nuniokota buvo šalies kultūra.

Labiausiai žinomas tokio nuniokojimo pavyzdys yra Mariupolio dramos teatras: kultūros paminklas, kurio sunaikinimas iliustruoja šio karo žiaurumą: per Rusijos antskrydį žuvo daug viduje pasislėpusių žmonių, įskaitant vaikus.

Invazijos tikslas buvo ne tik užgrobti teritoriją, bet ir „laipsniškai sunaikinti visą kultūrinį gyvenimą“, sakė Alexandra Xanthaki, Jungtinių Tautų specialioji pranešėja kultūrinių teisių klausimais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Nauja automatika ir robotai leis „VLI Timber“ auginti gamybą daugiau kaip 40 proc.
Reklama
Mitai stabdo pasiryžti? Specialistė paneigė pagrindinius investavimo mitus
Reklama
LPC meno galerijoje eksponuojamos parodos turi išskirtinę misiją
Reklama
Top 5 „Dreame“ dulkių siurbliai 2024
Užsisakykite 15min naujienlaiškius