TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2023 12 11 /14:00

Šarlatanai kvadratu: anksčiau aiškino, kur kabinti veidrodžius, dabar – kada baigsis karas Ukrainoje

Per pastarąjį mėnesį propagandinė Rusijos žiniasklaida paskelbė keletą panašių aiškiaregių prognozių apie karo Ukrainoje pabaigą 2025 m. Jų netrikdė tai, kad ir anksčiau ekstrasensai klydo. Nepriklausomo portalo „Agenstvo“ atlikta laikraščio „Moskovskij komsomolec“ (MK) ir portalo Life.ru medžiagos analizė parodė, kad nuo karo pradžios didieji provyriausybiniai bulvariniai leidiniai maždaug dvigubai dažniau pradėjo rašyti apie aiškiaregius. Tuo pat metu apie 50 aiškiaregių perėjo nuo horoskopų sudarymo prie karo Ukrainoje komentavimo.
Būrėja
Būrėja / 123RF.com nuotr.

Gruodžio 5 d. laikraščiui „Komsomolskaja pravda“ „matematikas istorikas“ Grigorijus Kvaša papasakojo apie 2025 m. karo pabaigą. Buvęs „Ektrasensų mūšio“ dalyvis Ziraddinas Rzajevas gruodžio 2 d. „Moskovskij komsomolec“ sakė, kad „2025 m. viskas jau bus ramu“. „Matematikas-pranašas“ Siddikas Afganas NTV sakė, kad 2025 m. karas jau bus „šaltasis“ – be ginklų. Šie pareiškimai pasklido dešimtyse mažesnių leidinių, tarp jų Pravda.ru, Sib.fm, „FederalPress“ ir „StarHit“.

Leidinių nesutrikdė tai, kad du iš šių aiškiaregių jau buvo pateikę neteisingas prognozes. Prieš metus Z.Rzajevas tam pačiam MK sakė, kad 2023 m. „šis konfliktas liks užmarštyje“. S.Afganas 2022 m. vasario 16 d. pareiškė, kad „iki 2025 m. karo nebus“. G.Kvašos prognozė taip pat kelia klausimų: „Tsargrad“ rašė, kad jis numatė karą Ukrainoje po metų, tačiau „Agenstvo“ nerado publikacijų žiniasklaidoje apie jį iki 2023 m. pavasario.

„Agenstvo“ išanalizavo, kaip dažnai nuo 2020 m. sausio 1 d. iki 2023 m. gruodžio 6 d. apie aiškiaregio prognozes rašė pagrindiniai žiniasklaidos leidiniai MK ir Life.ru. MK 2022-2023 m. paskelbė beveik dvigubai daugiau tokios medžiagos nei ankstesniais dvejais metais (647 ir 353). Life.ru per pastaruosius dvejus metus paskelbė 2,4 karto daugiau tekstų, kuriuose minimi aiškiaregiai (289 ir 115).

Prieš karą šių bulvarinių leidinių tekstuose aiškiaregiai dažniau kalbėjo apie zodiako ženklus ir dalijo patarimus skaitytojams, tačiau nuo 2022 m. jie pradėjo aktyviai prognozuoti ateitį. MK tokių prognozių 2022-2023 m. skaičius, palyginti su ankstesniais dvejais metais, išaugo 12 kartų (nuo 18 iki 217), Life.ru – beveik tris kartus (nuo 10 iki 28).

Populiariausia prognozių tema tarp aiškiaregių buvo karas Ukrainoje. Sprendžiant iš analizės, šia tema MK apie 50 proc. visų prognozių (109 iš 217), o Life.ru – daugiau kaip 57 proc. (16 iš 28). Iš viso apie 50 aiškiaregių prognozavo karo eigą, tačiau nė vienas nenumatė Ukrainos pergalės.

Anksčiau aiškino, kaip nutraukti karminį ciklą, dabar buria apie karą Ukrainoje

Dažniausiai karo temą MK komentuoja Kavetta Achmetžanova, kurią laikraštis vadina kazachų šamane (25 ateities prognozės, iš jų 21 apie karą). 2022 m. spalį ji prognozavo, kad karas baigsis iki 2025 m. Po metų K.Achmetžanova pataisė prognozę: dabar, pagal jos versiją, karas baigsis 2025 m., o po to Rusijoje prasidės „aukso amžius“. Prieš karą K.Achmetžanova aiškino MK skaitytojams, kur bute kabinti veidrodžius ir kaip nutraukti karminį ciklą.

Antroji pagal dažnumą MK prognozių autorė yra tarologė Galina Janko (18 prognozių, iš jų 11 apie karą). 2023 m. kovą ji pažadėjo Rusijai „seriją didelių pergalių“ per artimiausias savaites, po kurių „viskas, apie ką svajojo J.Bidenas, kris duobėn“. Pagal jos lapkričio mėnesio prognozę karas baigsis „visiška Rusijos pergale“, bet jau po metų.

Life.ru aiškiaregė Anna Novokreščenskaja dažniau nei kiti (du kartus) pateikė karo prognozes. 2023 m. balandį ji žadėjo, kad iki žiemos Jungtinėse Valstijose prasidės pasaulinė krizė, pasaulio ekonomikos pradės „griūti“, o karas Ukrainoje pereis į „šaltąją fazę“.

Po Rusijos plataus masto invazijos į Ukrainą rusų susidomėjimas ezoterika išaugo daug kartų. Kaip 2023 m. kovą rašė „Vedomosti“, internetinių taro spėjimo ir magijos mokyklų auditorija per metus išaugo beveik 20 kartų. Maždaug tuo pačiu metu „The Insider“ pranešė, kad laidų apie aiškiaregius – „Malachovas“ (Rossija 1), „Naujosios Rusijos sensacijos“ (NTV) ir „Naujas aiškiaregių mūšis“ (TNT) – reitingas per 2022 m. išaugo daug kartų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius