-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 03 13 /08:11

Kalifornijos gubernatorius paskelbs mirties bausmių moratoriumą

Kalifornijos gubernatorius Gavinas Newsomas trečiadienį ketina paskelbti mirties bausmių moratoriumą, dėl kurio egzekucijos bus atidėtos 737 valstijos kaliniams.
Gavinas Newsomas
Gavinas Newsomas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Mirties bausmė nesuderinama su mūsų kertinėmis vertybėmis ir suduoda smūgį tam, ką reiškia būti kaliforniečiu“, – sakoma gubernatoriaus kalbos juodraštyje.

G.Newsomas ketina pasirašyti vykdomąjį įsaką, kuriuo užblokuos mirties bausmių vykdymą, atšauks Kalifornijos mirtinų injekcijų protokolą ir uždarys egzekucijų kamerą San Kventino kalėjime, nurodė gubernatoriaus biuras.

Vis dėlto egzekucijų moratoriumas nereiškia, kad į laisvę bus paleisti kaliniai, nuteisti mirties bausme.

Ketvirtadalis Jungtinėse Valstijose mirties bausmės laukiančių asmenų yra Kalifornijoje, informuoja gubernatoriaus biuras. 25 tokie Kalifornijoje esantys žmonės jau yra išnaudoję visas apeliacijų galimybes.

Teisių gynimo organizacija „Human Rights Watch“ (HRW) sakė, kad su tokiu gubernatoriaus sprendimu Kalifornija tęsia tendenciją Jungtinėse Valstijose nebevykdyti mirties bausmių.

Ši valstija prisideda prie Kolorado, Oregono ir Pensilvanijos, kuriuose galioja panašūs draudimai, ir dar 20 valstijų, jau atsisakiusių mirties bausmės, nurodė organizacija.

„Gubernatorius Newsomas pademonstravo didelę drąsą ir lyderio savybes užbaigdamas žiaurią, brangią ir neteisingą mirties bausmių vykdymo kaliniams praktiką“, – sakė HRW vykdomoji direktorė JAV Alison Parker .

„Kaliforniečiai turėtų didžiuotis, kad jų valstija užėmė poziciją dėl valstybės sankcionuoto žudymo užbaigimo ir visų žmonių žmogaus teisių palaikymo“, – pridūrė ji.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius