Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kalifornijos skerdynes įvykdžiusi Tashfeen Malik iškėlė ekstremistų žmonų klausimą

Pakistanietės Tashfeen Malik dalyvavimas San Bernardino (Kalifornija) skerdynėse kelia nerimą, kad užsienietės moterys, remiančios „Islamo valstybės“ teroristinę grupuotę, už amerikiečių teka tik tam, kad atvyktų į JAV ir įvykdytų savo ekstremistines misijas, skelbia naujienų agentūra AP.
Tashfeen Malik
Tashfeen Malik / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Priminsime, kad pakistanietė T.Malik ir jos vyras amerikietis Syedas Farookas įsiveržė į metų pabaigos vakarėlį socialinių paslaugų centre San Bernardino mieste ir ėmė šaudyti į S.Farooko bendradarbius. Nužudyta 14 žmonių, sužeistas 21.

Džihado ekspertai, imigracijos specialistai ir buvę JAV diplomatai sako, kad nėra ženklų, jog užsienietės sudarė vakarietiškas santuokas tam, kad surengtų išpuolius. Be to, iki šiol nėra aišku, ar 29-erių Tashfeen Malik ištekėjo būtent tokiu tikslu. Vis dėlto jie perspėja, kad padėtis gali keistis, ypač, jei IS ekstremistai pradės aktyviai raginti moteris prisijungti prie vyrų, vykdant išpuolius Vakaruose.

„Kai atsiranda galimybių naikinti, geriausia tam kaip įrankį pasitelkti moterį“, – sako Sasha Havlicek, Didžiojoje Britanijoje įsikūrusio Instituto strateginiam dialogui įkūrėja. Ji stebi ekstremistų užverbuotų moterų srautus. 

„Mes pastebėsime, kad moterys yra aktyvesnės teroro išpuoliuose“, – teigė ji, pridurdama, kad „suradikalėjusių moterų skaičius jau pasiekė rekordines aukštumas“.

Vis dėlto IS rėmėjų srautai gali pasukti ir kita kryptimi. Nuo teroristinės grupuotės iškilimo maždaug 30 moterų paliko Ameriką, norėdamos prisijungti prie „Islamo valstybės“ gretų. Tokius duomenis pateikia Saugumo departamentas. Skaičiai didesni Europoje, kur daugiau kaip 600 moterų išvyko prisijungti prie ekstremistų per tą patį periodą, sako S.Havlicek.

Skaičiai didesni Europoje, kur daugiau kaip 600 moterų išvyko prisijungti prie ekstremistų per tą patį periodą, sako S.Havlicek.

Nors anksčiau moterys „Islamo valstybės“ teroristinėje grupuotėje dažniausiai tapdavo savižudėmis sprogdintojomis, ekspertai sako, kad, kalbant apie moters vaidmenį, T.Malik vaidmuo iškrenta iš IS rėmų. Be to, grupuotė tylėjo ir neprisiėmė atsakomybės už skerdynes San Bernardino mieste.

S.Farookas naudojosi regioniniais pažinčių tinklalapiais tam, kad susirastų tinkamą žmoną, nors nėra aišku, ar būtent tokiu būdu jis susipažino su T.Malik.

Naujienų agentūra AP peržvelgė pažinčių tinklalapius. Juose gausu pakistaniečių, ieškančių potencialių nuotakų su pasais į sėkmingesnes šalis, tokias kaip JAV, Kanada arba Artimieji Rytai.

Potencialių nuotakų ir jaunikių profiliuose nėra akivaizdžių nuorodų apie ekstremistines pažiūras. Kai kurie pakistaniečiai vis dėlto naujienų agentūrai AP teigė, kad jie vengia internetinių pažinčių. 

„Po incidento Kalifornijoje mes turėtume būti labai atsargūs“, – sakė Muniras Anwaras, poetas, gyvenantis labai konservatyviame Liaqatpuro mieste, Malik gimtajame Pandžabo regione, Pakistane.

Žmonės, ieškantys draugų arba antrųjų pusių internetu, „žaidžia su ugnimi“, – teigia Azimas Khalidas, universiteto dėstytojas Pandžabo mieste.

Skirtingai nei T.Malik, kuri buvo universiteto absolventė, dauguma Pakistano moterų, ieškančių pakistaniečių kilmės vyrų Vakaruose, dažnai būna mažiau išsilavinusios ir svajoja būti namų šeimininkėmis, sako Ericas T.Deanas jaunesnysis, Konektikuto imigracijos ekspertas, kuris specializuojasi sužadėtinių (fiancee - angl.) vizomis JAV. Būtent tokią vizą gavusi T.Malik atvyko į JAV. 

Valstybės departamentas, kuris praėjusiais metais neišdavė ne daugiau nei 618 iš daugiau kaip 36500 sužadėtinių vizų, atsisakė pasakyti, kiek iš tų vizų atsisakyta išduoti dėl pavojaus saugumui. Tuo metu IS grupuotė su užsidegimu bando verbuoti moteris, kad šios taptų IS kovotojų žmonomis Sirijoje. 

Nepaisant to, kad kyla nerimas, jog po San Bernardino skerdynių užsienietės moterys, tekančios už Amerikos piliečių, ims šalyje rengti išpuolius, saugumo ekspertai ramina, kad nėra įrodymų, kurie pagrįstų, jog tai gali įvykti. 

FTB direktorius Jamesas Comey pareiškė, kad bet koks ekstremistinių grupuočių įsikišimas į santuokas būtų „labai labai svarbus dalykas, kurį reikėtų žinoti“.

Kalbėdamas apie tokias moteris FTB direktorius Jamesas Comey pareiškė, kad bet koks ekstremistinių grupuočių įsikišimas į santuokas būtų „labai labai svarbus dalykas, kurį reikėtų žinoti“.

IS viešai pažymėjo, kad sutuoktiniai, įvykdę kruviną išpuolį San Bernardine, buvo jų „rėmėjai“.

Kalifornijoje išpuolyje dalyvavusi moteris, T.Malik, socialiniame tinkle „Facebook“ per mirtiną ataką pasiskelbė esanti ištikima grupuotės „Islamo valstybė“ (IS) vadeivai Abu Bakrui al-Baghdadi. 

Galbūt T.Malik vaidmuo buvo nutildyti užverbuotas IS moteris, kurios skuba internete girtis apie galvų nukirtimus, sprogdinimus, šaudymus, teigė kita tyrėja iš Havliceko centro strateginiam dialogui Melanie Smith.

„Aš manau, kad tos moterys nori taip parodyti, kad tai tam tikra šventės forma“, – sakė ji, pridurdama, kad „vis dėlto toks elgesys prieštarauja tam, kas joms liepta daryti ir kas joms leidžiama“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius