-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaliningrado srities gyventojai puolė pirkti: paklausiausios statybinės medžiagos ir dujos

Kaliningrado srityje prasidėjo pirkimo panika, skelbia „Moscow Times“. Portalo teigimu, gyventojai puolė pirkti statybines medžiagas, dujas, bijodami, kad dėl Europos Sąjungos sankcijų nutrūks jų tiekimas iš Rusijos. Lietuva skelbia, kad kai kurių prekių tiekimo sustabdymas yra kovo 15-ąją priimto ketvirtojo ES sankcijų paketo pasekmė, kai Rusijai įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams pagal sutartis, sudarytas iki birželio 17 d.
Rusiškasis Karaliaučius
Karaliaučius / V.Mikaičio nuotr.

Šie produktai nuo praėjusio šeštadienio negali būti gabenami per ES šalių teritoriją – tad ir per Lietuvą, dėl ko mūsų šalis jau sulaukė įvairaus rango Rusijos valdžios atstovų grasinimų.

Tačiau neramu ir pačioje Kaliningrado srityje. „Moscow Times“ teigimu, gyventojai čia pradėjo masiškai pirkti statybines medžiagas ir dujas. Srityje gyvenantys žmonės baiminasi, kad kai kurių prekių tiekimo ribojimai lems būtiniausių prekių trūkumą.

Anot Karaliaučiuje gyvenančio Pavelo, „pirmosiomis dienomis visi pradėjo pirkti viską“, tačiau esą po pirmojo šoko visi nurimo ir dabar tiesiog laukia, kaip viskas susiklostys.

Be statybinių medžiagų, kaliningradiečiai pirko ir dujas, bijodami, kad bus nutrauktas ir jų tiekimas iš Rusijos teritorijos dujotiekiu.

Kaip teigiama, Rusija privalės ieškoti naujų logistikos krypčių – jūra arba oru, tačiau esą kol tiekimo grandinės susinormalizuos, Kaliningrado srityje išties gali imti trūkti tam tikrų produktų.

Rusijos užsienio reikalų ministerija antradienį iškvietė Europos Sąjungos ambasadorių Markusą Edererį dėl „antirusiškų apribojimų“ sankcionuotų prekių tranzitui geležinkeliais į Kaliningrado sritį, pranešė BNS.

„Buvo pabrėžta, kad tokie veiksmai, pažeidžiantys atitinkamus teisinius ir politinius Europos Sąjungos įsipareigojimus bei didinantys įtampą, yra neleistini“, – nurodė ministerija išplatintame pareiškime.

Lietuvos muitinės duomenimis, kovo 15-ąją priimtame ketvirtajame ES sankcijų pakete įvesti ribojimai rusiškam plienui ir kitų juodųjų metalų produktams.

Rusijai pirmadienį pareikalavus, kad Lietuva nutrauktų dalies prekių tranzito geležinkeliais į Kaliningrado sritį draudimą, Vilnius tvirtina vienašališkų ribojimų neįvedęs ir sako, kad draudimą numato ES sankcijos. Tokią poziciją pirmadienį vakare išsakė ir Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis.

Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis sako, kad Rusijos kaltinimai Vilniui dėl prekių tranzito į Kaliningradą ribojimo yra jos karo prieš Vakarus dalis.

Lietuva taip pat nurodo, jog sausumos tranzitas tarp Kaliningrado ir Rusijos nėra sustabdytas, toliau vyksta tiek keleivių, tiek nesankcionuotų prekių pervežimas.

„Iš mūsų perspektyvos tai yra teisės taikymas. Jei yra teisės aktas, yra jo išaiškinimas – jis nepalieka plačios erdvės interpretacijai, jis privalo būti taikomas“, – sakė G.Landsbergis.

Jis teigia, kad Rusija turėtų kreiptis į Europos Komisiją, siekdama gauti išaiškinimą dėl sankcijų. „O jei išaiškinimai yra netinkami, tuomet kreiptis į Europos Teisingumo Teismą, kuris visus teisinius dokumentus išaiškina“, – kalbėjo ministras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius