Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 11 26 /14:46

O.Sencovas: būsimas susitikimas „Normandijos formatu“ yra spąstai V.Zelenskiui

Ukrainiečių kino kūrėjas, Europos Parlamento Sacharovo premijos laureatas Olehas Sencovas laikosi nuomonės, kad gruodžio 9 dieną Paryžiuje planuojamos keturšalės derybos vadinamuoju Normandijos formatu dėl padėties Donbase sureguliavimo bus spąstai Ukrainos prezidentui Volodymyrui Zelenskiui, galintys priversti jį išsižadėti nacionalinių interesų.
Olegas Sencovas
Olegas Sencovas / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Gruodžio 9-ąją Paryžiuje vyksiančiame viršūnių susitikime, per kurį bus surengtos pirmosios V. Zelenskio tiesioginės derybos su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu, taip pat dalyvaus Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas.

„Aš šiomis derybomis netikiu. Geriausiu atveju jos baigsis niekuo, o blogiausioje situacijoje Zelenskiui teks atsisakyti Ukrainos interesų, bet to ukrainiečiai jam neatleis“, – sakė O.Sencovas, antradienio rytą prieš Sacharovo premijos įteikimą Strasbūre susitikęs su kai kuriais europarlamentarais.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Olegas Sencovas
Arno Strumilos / 15min nuotr./Olegas Sencovas

Praėjus metams po to, kai laimėjo Sacharovo premiją – svarbiausią Europos žmogaus teisių apdovanojimą – O.Sencovas galiausiai ją atsiėmė, nes per apsikeitimą kaliniais rugsėjo mėnesį buvo paleistas iš Rusijos kalėjimo už poliarinio rato, kur praleido penkerius metus.

Pasak O.Sencovo, viršūnių susitikimas „Normandijos formatu“ bus „spąstai Zelenskiui, todėl, kad savo taikinga retorika [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas veda jį į situaciją, iš kurios jam nėra geros išeities“.

O.Sencovas taip pat mano, kad Europos lyderiai, „pavargę nuo šio konflikto, džiaugsis šiuo [Ukrainos ir Rusijos] susitaikymu“.

„Tačiau tai neįmanoma, kol Donbase ir okupuotame Kryme yra rusų karių“, – pabrėžė režisierius ir nurodė, kad net jeigu Donbase būtų surengti rinkimai, jie vyktų kontroliuojant rusams, o po jų Donbasas „oficialiai bus Ukraina, bet iš tikrųjų niekas nepasikeis“.

O.Sencovas 2014 metais Kryme buvo sulaikytas ir apkaltintas teroristinės grupės įsteigimu šiame pusiasalyje, bet visus kaltinimus neigė. 2015 metų rugpjūtį Rusijos teismas nuteisė jį 20 metų kalėti griežto režimo kolonijoje.

Jis buvo vienas iš garsiausiai kalbėjusių jo gimtojo Krymo aneksijos oponentų ir surengė 144 dienas trukusį bado streiką, kuriuo protestavo prieš dešimčių ukrainiečių kalinimą Rusijoje. Bado streiką jis nutraukė iškilus prievartinio maitinimo perspektyvai.

Šių metų rugsėjo 7 dieną O.Sencovas ir dar 34 ukrainiečiai per apsikeitimą kaliniais su Rusija grįžo į Kijevą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius