-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanada užbaigė ilgą konfliktą su Filipinais ir atsiėmė savo šiukšles

Daugybė tonų kanadietiškų atliekų, kurios daug metų buvo saugomos Filipinuose, šeštadienį atkeliavo atgal į šalį. Taip buvo nutrauktas ilgai trukęs diplomatinis konfliktas, atspindintis Azijos šalių nenorą būti laikomomis pasaulio sąvartynu.
Laivas, iš Filipinų į Kanadą atgabenęs šiukšles
Laivas, iš Filipinų į Kanadą atgabenęs šiukšles / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Maždaug 69 konteinerius atplukdęs laivas prisišvartavo uoste netoli Vankuverio, pranešė AFP reporteris. Šios atliekos bus sudegintos vietos atliekų deginimo gamykloje ir iš jų bus pagaminta energijos, nurodė vietos pareigūnai.

Kanados ir Filipinų konfliktas prasidėjo 2013 metais, kai viena kanadiečių kompanija į Filipinus nuplukdė konteinerių, kuriuose buvusio atliekos buvo netinkamai paženklintos kaip perdirbamos. Tačiau konteineriuose iš tiesų buvo mišrios popieriaus, plastiko, elektronikos ir buitinių atliekų, įskaitant organines atliekas ir sauskelnes, nors Filipinų įstatymas draudžia importuoti mišrias plastiko ir buitines atliekas.

Dalies šių atliekų buvo atsikratyta Filipinuose, tačiau didžioji jų dalis iki šiol buvo laikoma keliuose vietos uostuose. Šis klausimas pakenkė dvišaliams santykiams: įtampa dar labiau padidėjo balandį, kai Filipinų prezidentas Rodrigo Duterte pagrasino „paskelbti karą“ Kanadai, jeigu ši nepasiims savo atliekų.

Nors Kanada iki nustatyto gegužės 15-osios termino nespėjo susigrąžinti šių atliekų, šalis netrukus po to susitarė dėl atliekų parplukdymo į Kanadą.

„Esame įsipareigoję Filipinams ir glaudžiai su jais bendradarbiaujame“, – ketvirtadienį žurnalistams sakė Kanados aplinkosaugos ministrė Catherine McKenna.

2016 metų lapkritį Kanada pakeitė esamą tvarką dėl atliekų tvarkymo, kad išvengtų tokių incidentų, kaip su Filipinais.

Kanadoje vienam gyventojui tenka daugiau atliekų nei bet kurioje kitoje panašaus ekonominio išsivystymo šalyje. Dauguma atliekų atsiduria sąvartynuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius