-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 12 10 /2018 12 12

„Huawei“ finansų vadovė Kanadoje paleista už 10 mln. dolerių užstatą

Kanadoje suimta Kinijos telekomunikacijų milžinės „Huawei“ vyriausioji finansinių operacijų pareigūnė sekmadienį paviešintuose dokumentuose teismui tvirtino, kad turėtų būti paleista už užstatą, kol bus sprendžiamas klausimas dėl jos galimo išdavimo Jungtinėms Valstijoms. Naktį iš antradienio į trečiadienį pasirodė žinia, kad ji paleista už užstatą, kuris siekia 10 mln. dolerių, praneša BBC.
Meng Wanzhou
Meng Wanzhou prašo dėl silpnos sveikatos paleisti už užstatą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Rašytiniuose parodymuose „Huawei“ finansų vadovė Meng Wanzhou teigė, kad nuo gruodžio 1 dienos, kai buvo suimta vakariniame Vankuverio mieste, ji gydoma Kanados ligoninėje dėl hipertenzijos.

Meng Wanzhou tėvas yra „Huawei“ įkūrėjas Ren Zhengfei.

Jungtinės Valstijos kaltina Meng Wanzhou Iranui taikomų sankcijų pažeidimais. Moteris buvo suimta, o pirmadienį Kanados teismas nusprendė paleisti ją už užstatą.

Meng Wanzhou areštas smarkiai supykdė Kiniją ir padidino įtampą jos santykiuose su Jungtinėmis Valstijomis praėjus kelioms dienoms po to, kai šalys susitarė laikytis paliaubų prekybiniame ginče.

Pekinas pareikalavo, kad Vašingtonas atšauktų prašymą dėl moters ekstradicijos, taip pat pareiškė, kad Kanada elgiasi „nežmoniškai“ ir neteikia Meng Wanzhou reikalingos medicinos pagalbos.

„Manome, kad tai yra nežmoniška ir pažeidžia žmogaus teises“, – per įprastą spaudos konferenciją sakė Užsienio reikalų ministerijos atstovas Lu Kangas.

55 puslapių rašytiniuose parodymuose Meng Wanzhou tvirtina, kad daugelį metų kenčia nuo padidėjusio kraujospūdžio.

„Toliau jaučiuosi prastai ir man neramu, kad kalinimo metu mano sveikata dar labiau pašlis“, – rašoma dokumentuose.

Anot Meng Wanzhou, ją vargina daugybė sveikatos problemų, o 2011-aisiais jau buvo atlikta operacija dėl skydliaukės vėžio.

„Noriu likti Vankuveryje ir priešintis ekstradicijai. Jei galiausiai būčiau išduota, kovočiau su man pareikštais kaltinimais teisme Jungtinėse Valstijose“, – rašo ji.

Pasak Meng Wanzhou, ją su Vankuveriu ryšiai sieja pastaruosius 15 metų. Ji su vyru mieste turi nekilnojamojo turto, be to, jai netgi buvo išduotas leidimas nuolat gyventi Kanadoje, kurio vėliau atsisakė.

Per penktadienį vykusį teismo posėdį, kuriame buvo sprendžiama dėl Meng Wanzhou paleidimo už užstatą ir kuriame buvo padaryta pertrauka iki pirmadienio, prokuroras Johnas Gibbas-Carsley prašė neskirti užstato. Savo prašymą jis motyvavo tuo, kad moteris kaltinama „sąmokslu apgauti kelias finansų įstaigas“.

Anot prokuroro, jei Meng Wanzhou bus pripažinta kalta, jai grės daugiau nei 30 metų kalėjimo.

Ekstradicijos procesas gali užtrukti ne vieną mėnesį ar net metus, jei būtų teikiami apeliaciniai skundai.

Kanados vyriausybės vadovas Justinas Trudeau sakė, kad Meng Wanzhou areštas visiškai nesusijęs su politika.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius