Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kanados etikos stebėtojas: prabangios J.Trudeau atostogos pažeidė taisykles

Kanados ministras pirmininkas Justinas Trudeau pažeidė taisykles, kai jis su artimaisiais atostogavo privačioje milijardieriaus, filantropo ir dvasinio vadovo Aga Khano saloje, trečiadienį sakė Kanados etikos stebėtojas.
Justinas Trudeau
Kanados etikos stebėtojas: prabangios J.Trudeau atostogos pažeidė taisykles / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Valdantysis Kanados premjeras šitaip nusižengia pirmą kartą, bet šis pažeidimas nėra baudžiamas.

Etikos komisarės Mary Dawson pranešime sakoma, kad J. Trudeau šeimos atostogos pernai prieštaravo vadinamajam interesų konfliktų aktui.

Dėl 2016 metų kovo mėnesį J.Trudeau šeimos kelionės į (Bells Cay) premjeras irgi pateko į keblią situaciją, sakė ji.

Kanados interesų konflikto įstatymai draudžia valdantiems pareigūnams priimti dovanas.

M.Dawsonas pabrėžė, kad J. Trudeau su A.Khanu ar jo atstovais nediskutavo vyriausybinėmis temomis. Premjeras taip pat nediskutavo ir nebalsavo jokiais klausimais susijusiais su A.Khanu ar jo institucijomis.

Tačiau ji pridūrė, kad premjeras pažeidė interesų konflikto taisykles priimdamas dovaną kelionei į ir iš salos ir apgyvendinimą joje.

„Kai premjeras J.Trudeau 2016 metų kovo ir gruodžio mėnesiais iš Aga Khano priėmė svetingumo dovanas ir leidimą atvykti į jo privačia salą, tuo metu tebebuvo vykdomi oficialūs sandoriai su Aga Khanu, o Aga Khano Fondas Kanadoje buvo registruotas vykdyti lobistinę veiklą jo administracijai“, – sakė M.Dawson.

M.Dawson: „Dėl to pagrįstai galima manyti, kad dovanotos atostogos, kurias priėmė J. Trudeau ar jo šeima, galėjo būti duotos siekiant daryti įtaką J.Trudeau, kaip ministrui pirmininkui.“

„Dėl to pagrįstai galima manyti, kad dovanotos atostogos, kurias priėmė J.Trudeau ar jo šeima, galėjo būti duotos siekiant daryti įtaką J.Trudeau, kaip ministrui pirmininkui“, – sakė ji.

Etikos komisaras taip pat sužinojo, kad J.Trudeau pažeidė taisykles, kai neatsitraukė nuo pokalbių, kuriuose buvo aptariami klausimai „galintys plėtoti asmeninius interesus susijusius su Aga Khan institucijomis“.

A.Khano fondas iš Kanados vyriausybės yra gavęs šimtus milijonų dolerių, kad keliose valstybėse būtų vystomi plėtros ir kiti projektai.

J.Trudeau atsiprašė už etikos pažeidimus, žurnalistams jis sakė „atsiprašau už šią klaidą“.

Kanados premjeras sakė nemanęs, kad kelionės sukels kokių problemų, dėl įstatymo išimties, kuri leidžia įstatymų leidėjams priimti dovanas iš draugų.

„Aš visada Aga Khaną laikiau artimu šeimos draugu, dėl to nesiekiau leidimo šiai kelionei“, – sakė jis.

„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Andrew Scheeras
„Scanpix“/„PA Wire“/„Press Association Images“ nuotr./Andrew Scheeras

Tačiau M.Dawson sužinojo, kad J.Trudeau ir A.Khanas, per 30 metų laikotarpį prieš 2013 metus, asmeniškai nesikalbėjo išskyrus trumpai 2000 metais per J.Trudeau tėvo laidotuves.

Opozicijos konservatorių lyderis Andrew Scheeras sukritikavo ministrą pirmininką dėl pažeidimų sakydamas: „Liberalai tebemano, kad jiems ir jų draugams galioja vienos taisyklės, o visiems kitiems kitos taisyklės.“

„Kanadiečiai nusipelnė daugiau nei šito“, – pridūrė A.Scheeras.

J.Trudeau pažadėjo, kad ateity iš anksto sieks leidimo iš etikos stebėtojo visoms šeimos atostogoms, kad būtų išvengta panašių incidentų.

Ministras pirmininkas pridūrė, kad jis ir jo šeima Kalėdas šiais metais praleis premjero oficialioje atostogų rezidencijoje Harinton Leike, Gatino parke, o po to keliaus prie Kanados Uolinių kalnų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius