TIK ŽMONĖS Cinema: A. Valujavičiaus filmas „Irklais per Atlantą“
Žiūrėti
Iki -60% prenumeratai. Išskirtinis gegužės pasiūlymas.
Išbandyti
2022 11 11 /2022 11 12

Nuotraukos iš palydovo: paskelbė, kaip atrodo sugriautas Antonivkos tiltas Chersone

Ukrainos kariuomenė penktadienį įžengė į Chersono miestą, iš kurio anksčiau paskelbė pasitraukę Rusijos kariai. Chersono gyventojai Ukrainos ginkluotąsias pajėgas mieste pasitiko su ašaromis. Taip pat penktadienį pranešta, kad buvo susprogdintas dešinįjį ir kairįjį Dniepro krantą jungiantis Antonivkos tiltas.

Svarbiausios naujienos iš Ukrainos

  • Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu trečiadienį davė įsakymą Rusijos kariams palikti Chersoną
  • Maskvos kalbas apie karių pasitraukimą iš Chersono Kyjivas vertina kritiškai ir įspėja – tai gali būti apgaulė
  • JAV neduos Ukrainai pažangių bepiločių atakos orlaivių, tačiau skelbs naują pagalbos Ukrainai paketą, kuriame bus raketos „Hawk“ ir raketų paleidimo sistemos „Avenger“
  • Rusų kariai pradėjo kasti apkasus Kryme
  • Ukrainos pajėgos išlaisvino Snihurivką Mykolajivo srityje. V.Zelenskis sako, kad Pietų Ukrainoje išlaisvinta 41 gyvenvietė

Svarbiausias ketvirtadienio naujienas skaitykite ČIA.

Visas naujienas apie Rusijos įsiveržimą į Ukrainą rasite ČIA.

Rūšiavimas
Naujausi viršuje
Naujausi apačioje

Emocijos išvadavus Chersoną

00:06

Ukrainos specialiųjų operacijų pajėgų vadovybė paskelbė vaizdo įrašą iš Chersono centro, kuriame – šimtai karius pasitikusių ukrainiečių. 

„Jaudinantis ir džiaugsmingas susitikimas: Ukrainos SSO kariai išlaisvintame Chersone.

Ukrainiečių, kurie drąsiai laukė miesto deokupacijos ir šiandien susitinka su savo gynėjais, emocijos neįtikėtinos“, – sakoma paskelbtame pranešime.

 

250 tūkst. dolerių paramos iš Lietuvos

23:50

Lietuvos gyventojai surinko 250 tūkst. JAV dolerių ir parėmė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio paskelbtą iniciatyvą, skirtą įsigyti jūros dronams.

Apie tai tviteryje paskelbė žurnalistas Andrius Tapinas, anksčiau rinkęs lėšas Ukrainai skirtam dronui „Bayraktar“.

„Lietuvos žmonės surinko dovaną putinui ir prisijungė prie šios kariuomenės, skirdami 250 000 dolerių pirmajam tokiam dronui įsigyti!“, paskelbė jis tviteryje.

Kaip rašo pravda.ua, piniginės lėšos bus pervedamos per lėšų rinkimo platformą „United24“, o lietuviai patys pasirinks finansuojamo drono pavadinimą.

 

Nuotraukos iš palydovo: paskelbė, kaip atrodo sugriautas Antonivkos tiltas

22:53

Antonivkos tiltas, pagrindinė perėja per Dnipro upę Chersono mieste, buvo susprogdintas penktadienio rytą, kai dauguma Rusijos pajėgų atsitraukė ir prieš pat Ukrainos pajėgoms įžengiant į miestą. 

„The New York Times“ žurnalistas Christiaanas Triebertas tviteryje paskelbė palydovines nuotraukas, kaip atrodo sugriautas tiltas.

Nuotraukas iš palydovo padarė bendrovė „Maxar Technologies“.

 

Rusija uždraudė atvykti J.Bideno broliams ir seseriai, JAV senatoriams

21:28

Reaguodama į Vašingtono sankcijas, paskelbtas dėl Kremliaus invazijos į Ukrainą, Rusija penktadienį pareiškė uždraudusi atvykti į šalį 200 JAV piliečių, įskaitant prezidento Joe Bideno brolius ir seserį, taip pat kelis senatorius.

Užsienio reikalų ministerija pareiškė, kad 200 JAV piliečių sąraše yra pareigūnų ir įstatymų leidėjų, jų artimų giminaičių, įmonių vadovų ir ekspertų, „dalyvaujančių skatinant rusofobišką kampaniją ir remiant Kyjivo režimą“.

„AFP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas
„AFP“/„Scanpix“/JAV prezidentas Joe Bidenas

Į sąrašą įtraukti, be kita ko, J.Bideno broliai Jamesas ir Francis, taip pat JAV prezidento sesuo Valerie, Baltųjų rūmų spaudos sekretorė Karine Jean-Pierre ir JAV senatoriai Bernie Sandersas bei Elizabeth Warren.

Į „juodąjį sąrašą“ taip pat pateko JAV rašytoja ir Rusijos ekspertė Anne Applebaum, politikos leidinio „Politico“ vyriausiasis redaktorius Matthew Kaminski ir JAV Atstovų Rūmų pirmininkės Nancy Pelosi vyras Paulas Pelosi.

Vakarų sostinės, įskaitant Vašingtoną, Rusijai dėl jos pradėto karo provakarietiškoje Ukrainoje paskelbė virtinę precedento neturinčių sankcijų.

Rusija ėmėsi atsakomųjų veiksmų ir jau uždraudė atvykti į šalį daugiau kaip 1 tūkst. JAV piliečių, įskaitant Holivudo aktorius Beną Stillerį ir Seaną Penną.

Ukrainai prireiks ne vienų metų susitvarkyti su karo pasekmėmis aplinkai 

21:09

Kelios dienos nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainos kariams sugriovus vieną užtvanką, kad įsibrovėlių kariuomenė negalėtų prasiveržti į Kyjivą, buvo užtvindytas Olhos Lehan namas prie Irpinės upės. Moteris teigia, kad po kelių savaičių jos namuose iš čiaupo ėmė bėgti užterštas rudas vanduo.

„Buvo nesaugu jį gerti“, – sakė O.Lehan Demidyvo kaime, esančiame už maždaug 40 kilometrų į šiaurę nuo Kyjivo, prie minėto Dnipro upės intako. 

71-erių metų moteris aprodė, kur kovo mėnesį pakilęs vanduo sugadino jos virtuvę, užteršė šulinį ir nuniokojo sodą. 

Jau aštuonis mėnesius trunkanti Rusijos karinė invazija su kiekviena diena daro vis didesnę žalą Ukrainos aplinkai, o ekspertai įspėja ir apie ilgalaikes pasekmes.

Per Kremliaus pajėgų smūgius degalų saugykloms į orą ir gruntinius vandenis pateko nuodingų teršalų, keliančių grėsmę ne tik biologinei įvairovei, bet ir klimato stabilumui bei gyventojų sveikatai. 

Pasaulio gamtos fondo (WWF) duomenimis, dėl karo daugiau nei 6 mln. ukrainiečių turi labai mažai galimybių gauti švarus vandens arba išvis jo negauna. Taip pat skelbiama, kad daugiau nei 280 tūkst. ha miškų buvo sunaikinti arba iškirsti. 

Ukrainoje veikiančios nevyriausybinės organizacijos „Audit Chamber“ duomenimis, Rusijos karas šaliai padarė daugiau nei 37 mlrd. JAV dolerių (eurų) vertės žalą aplinkai. 

„Ši karo sukelta tarša niekur nedings. Ją turės išspręsti mūsų palikuonys, sodinti miškus, išvalyti užterštas upes“, – sakė Šveicarijoje įsikūrusios ne pelno organizacijos „Zoi Environment Network“ aplinkosaugos ekspertas Dmytro Averinas.

Pasak jo, labiau nukentėjo pramoniniai rytiniai Donecko ir Luhansko regionai, kur kovos tarp Ukrainos ginkluotųjų pajėgų ir prorusiškų separatistų vyko nuo 2014 metų. Tačiau žalos padaryta visur, pabrėžė jis.

„Be aukų, žuvusių per kovos veiksmus, karas taip pat yra pragaras žmonių fizinei ir psichinei sveikatai“, – teigė JAV aplinkosaugos mokslininkas Rickas Steineris, kuris yra patarinėjęs Libanui aplinkosaugos klausimais po 2006 metais mėnesį trukusio karo tarp šios šalies ir Izraelio.

R.Steineris pridūrė, kad užteršto vandens ir toksinų, kurie į aplinką patenka karinių konfliktų metu, poveikis sveikatai gali pasireikšti ir po kelerių metų.

Pastarosiomis savaitėmis Rusijos pajėgos taikosi į svarbią Ukrainos infrastruktūrą, pavyzdžiui, elektrines ir vandens tiekimo bei valymo sistemas. 

Tačiau dar šių metų liepą Jungtinių Tautų aplinkosaugos institucija perspėjo apie didelę žalą vandens infrastruktūrai, įskaitant siurblines, valymo ir nuotekų įrenginius. 

Jungtinės Karalystės labdaros organizacija „Conflict and Environment Observatory“ kartu su „Zoi Environment Network“ netrukus paskelbs straipsnį su įrodymais, kad vienas iš Ukrainoje esančių tvenkinių buvo užterštas Rusijos raketai pataikius į kuro saugyklą Kalynivkos mieste, esančiame už maždaug 30 km į pietvakarius nuo Kyjivo. 

Tvenkinyje, kuris buvo naudojamas rekreaciniams tikslams bei žuvininkystei, po incidento buvo matoma daug mazuto ir nugaišusių žuvų, sakoma straipsnyje, kurio tekstą matė naujienų agentūra AP.

Humanitarinių tyrimų iniciatyvos REACH, renkančios informaciją apie krizes, nelaimes ir žmonių perkėlimą, balandį paskelbtoje ataskaitoje sakoma, kad Ukrainos teritorijose į vakarus ir pietvakarius nuo Kyjivo aptinkama daugiau azoto dvideginio, išsiskiriančio deginant iškastinį kurą. Nurodoma, kad tiesioginiai jis gali sudirginti ir nudeginti odą, o ilgalaikis jo poveikis gali pasireikšti kvėpavimo takų ligomis. Šios toksiškos dujos taip pat kenkia augalams.

Dėl karo smarkiai nukentėjo ir Ukrainos žemės ūkio sektorius – svarbi jos ekonomikos sudedamoji dalis. Ukrainos nacionalinio gyvybės ir aplinkos mokslų universiteto miškininkystės profesorius Serhijus Zibcevas teigė, kad gaisrai padarė žalos pasėliams ir gyvuliams, sunaikino tūkstančius hektarų miško, neleido ūkininkams užbaigti derliaus nuėmimo. 

V.Zelenskis: šiandien yra istorinė diena

19:47

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis „Telegram“ tinkle paskelbtame pranešime sako, kad šiandien Ukrainai – istorinė diena.

„Mes susigrąžiname Chersoną. Kol kas mūsų gynėjai yra miesto pakraštyje. Tačiau mieste jau dirba specialieji daliniai.

Chersono gyventojai laukė. Jie niekada neatsisakė Ukrainos. Viltis dėl Ukrainos visada yra pagrįsta – ir Ukraina visada grįžta pas savus.
Ir net jei miestas dar nėra visiškai išvalytas nuo priešo – patys Chersono gyventojai jau šalina rusišką simboliką nuo gatvių ir pastatų bei bet kokius okupantų buvimo Chersone pėdsakus.

Tas pats buvo ir visuose kituose mūsų gynėjų išlaisvintuose miestuose. Tas pats bus ir tuose miestuose, kurie vis dar laukia mūsų sugrįžimo.
Ukraina ateis pas visus savo žmones.

Esu dėkingas kiekvienam kariui ir kiekvienam gynybos pajėgų daliniui, kuris užtikrina šios puolamosios operacijos vykdymą pietuose.
Absoliučiai visi – nuo eilinių iki generolų. Ginkluotosios pajėgos, žvalgyba, Ukrainos saugumo tarnyba, Nacionalinė gvardija – visi, kurie priartino šią dieną prie Chersono srities“, – sakoma prezidento pranešime.

Ukrainos pajėgos kai kuriose Chersono srities vietose jau pasiekė dešinįjį Dnipro upės krantą

19:23

Ukrainos kariai kai kuriose Chersono srities vietose jau pasiekė dešinįjį Dnipro upės krantą, patvirtino Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

Kaip teigiama pranešime, gynybos pajėgos toliau laisvina Ukrainos žemes Chersono kryptimi.

„Vykdant sėkmingas puolamąsias operacijas mūsų kariuomenės priešakiniai daliniai kai kur jau pasiekė dešinįjį Dnipro krantą. Toliau vykdomos priemonės, kuriomis siekiama nustatyti ir sunaikinti priešą daugelyje gyvenviečių“, – sakoma Generalinio štabo pranešime.

„Saugumo sumetimais oficialus rezultatų paskelbimas bus pateiktas vėliau“, – priduriama jame. 

Ukrainos gynėjai sutikti džiaugsmingais šūksniais ir padėkomis

18:59

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas paskelbė vaizdo įrašą iš išlaisvinto Blagodatnojės kaimo Chersono srityje – Ukrainos gynėjai buvo sutikti džiaugsmingais šūksniais ir padėkomis.

„59-osios motorizuotosios pėstininkų brigados, pavadintos Jakovo Gandžiuko vardu, kariai išlaisvintame Blagodatnyje, Chersono srityje, iškėlė mėlynai geltoną vėliavą“, – skelbia ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas.

 

Ukrainos kariuomenė kreipėsi į Rusijos ir Baltarusijos karius

18:16

Penktadienį Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo puslapyje feisbuke paskelbtame vaizdo pranešime Ukrainos kariai paragino Baltarusijos karius pasiduoti, jei jiems būtų įsakyta pulti Ukrainą.

„Baltarusijos Respublikos kariškiai! Jei vis dėlto esate verčiami dalyvauti Putino kare prieš Ukrainos žmones ir jei negalite nepaklusti šiam nusikalstamam įsakymui kirsdami Ukrainos valstybinę sieną, sustokite būrio sudėtyje, išjunkite variklius, iškraukite ginklus, iškelkite baltas vėliavas ir laukite susitikimų su Ukrainos ginkluotųjų pajėgų vadovybės atstovais“, – sakoma kreipimesi.

Kaip pažymėjo Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas, tokie Baltarusijos kariškių veiksmai bus vertinami kaip draugiškas gestas – mainais jie galės netrukdomai grįžti namo.

„Jei bijote baudžiamosios valdžios institucijų, pasiūlysime jums oriai apsistoti Ukrainos teritorijoje specialiai įrengtose karinėse stovyklose“, – pažymėjo Ukrainos ginkluotosios pajėgos.

Prie sienos su Baltarusija statoma apsauginė siena

17:34

Ukraina saugosi nuo Baltarusijos – pasienyje stato sieną.

„Šiaurėje vyksta kiti darbai – pasienyje su Baltarusija statoma siena.

Griovys, pylimas, gelžbetoninė tvora su spygliuota viela – tokios inžinerinės kliūtys statomos Voluinėje. Jau įrengta apie 3 km sienos, darbai tęsiami. Tai dar ne viskas, tačiau detalių neatskleisime“, – paskelbė Ukrainos prezidento kanceliarijos vadovo pavaduotojas Kyrylo Tymošenko.

 

Rusijos gynybos ministerija paskelbė apie daugiau kaip 30 000 karių išvedimą iš Chersono

16:34

Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas per spaudos konferenciją penktadienį sakė, kad iš Chersono į kairįjį Dnipro upės krantą atsitraukimo metu buvo atitraukta daugiau kaip 30 000 Rusijos karių, apie 5 000 vienetų ginkluotės ir karinės technikos bei materialaus turto. Jis pakartojo, kad operacija buvo baigta penktadienį 5 val. ryto Maskvos laiku.

Rusijos privati karinė bendrovė „Wagner“ sako formuojanti sukarintas pasienio pajėgas

16:34

Rusijos privačios karinės bendrovės „Wagner“ vadovas Jevgenijus Prigožinas penktadienį sakė, kad ši grupė Rusijos regionuose prie Ukrainos sienos pradėjo mokyti civilius formuoti sukarintas pajėgas ir rengti įtvirtinimus.

„Wagner“ padeda ir toliau padės gyventojams pasienio rajonuose išmokti statyti inžinerinius statinius, parengti ir organizuoti sukarintas pajėgas“, – sakė J.Prigožinas. Jo žodžius citavo jo kompanijos „Concord“ spaudos tarnyba.

Anot J. Prigožino, „daugybė žmonių jau yra pasirengę ginti savo žemę“. Pagrindinis „Wagner“ tikslas yra pradėti statyti įtvirtinimus ir mokymo centrus pastaraisiais mėnesiais reguliariai apšaudomuose Belgorodo ir Kursko regionuose, sakė jis. Maskva dėl šių apšaudymų kaltina Ukrainos kariuomenę.

„Jei nori taikos, ruoškis karui“, – sakė J.Prigožinas. Jis tvirtino, kad kiekvienas rusas turi teisę ginti savo tėvynę taip, kaip jam atrodo tinkama.

J. Prigožinas rugsėjį pirmą kartą patvirtino, kad jis 2014 metais įkūrė „Wagner“, kurios kovotojai yra veikę Ukrainoje, taip pat Lotynų Amerikos, Vidurinių Rytų bei Afrikos šalyse.

Jo teigimu, 2014 metais Rytų Ukrainoje prasidėjus kovoms tarp Rusijos remiamų separatistų ir ukrainiečių pajėgų, jis siekė „suburti grupę (kovotojų), kuri eitų (ten) ir gintų rusus“.

Anksčiau jis ir Kremlius ilgą laiką neigė, kad „Wagner“ išvis egzistuoja. Tarnauti samdiniu rusams iki šiol draudžiama įstatymu.

„Wagner“ kovotojai yra Maskvos karinių veiksmų Ukrainoje priešakyje.

Rugsėjo mėnesį pasirodė vaizdo įrašas, kuriame matyti, kaip į J.Prigožiną panašus vyras lankosi Rusijos griežtojo režimo kolonijose ir verbuoja kalinius kovoti Ukrainoje.

Ukrainos pareigūnai sako, kad J.Prigožinas į frontą siunčia tūkstančius Rusijos kalėjimuose užverbuotų karių.

J.Prigožinas, kuris taip pat ilgai buvo kaltinamas vadovavimu „trolių fabrikui“, bandžiusiam paveikti balsavimus Vakarų šalyse, pirmadienį pripažino kišimąsi į JAV rinkimus.

61 metų J.Prigožinas, kuris anksčiau laikydavosi šešėlyje, dabar vis dažniau reiškiasi viešumoje. Analitikai sako, kad jis gali galvoti apie kokį nors politinį vaidmenį.

Anksčiau slaptai veikusi privati karinė grupė „Wagner“ šį mėnesį Sankt Peterburge atidarė savo pirmąją oficialią būstinę Rusijoje.

Ketvirtadienį J.Prigožinas skundėsi, kad Sankt Peterburgo gubernatorius Aleksandras Beglovas neleido šiam centrui veikti, ir kaltino jį atstovaujant „ukrainiečių nacionalistų“ interesams.

Ukrainiečiai su ašaromis akyse pasitinka savo šalies kariuomenę Chersone

16:23

Ukrainiečiai socialiniuose tinkluose dalijasi vaizdo įrašais iš Chersono, į kurį įžengė šalies ginkluotosios pajėgos po to, kai rusai pabėgo iš miesto. 

Vaizdo įrašuose matyti, kad ukrainiečiai dėkoja savo gynėjams ir neslepia savo emocijų.

Ukraina penktadienį paskelbė, kad jos pajėgos įžengia į pietinį Chersono miestą, Rusijai pranešus, kad jos kariuomenė atsitraukė į gynybines pozicijas rytiniame Dnipro upės krante.

„Chersonas grįžta ukrainiečių kontrolėn, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų junginiai įžengia į miestą“, – socialinėje žiniasklaidoje paskelbė ukrainiečių Gynybos ministerija.

„Rusijos įsibrovėlių atsitraukimo kelius ugnimi kontroliuoja Ukrainos kariuomenė. Bet kokie bandymai priešintis Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms bus sustabdyti“, – sakoma pranešime.

VIDEO: Ukraina švenčia „svarbią pergalę“: Chersonas grįžta ukrainiečių kontrolėn

 

Ukraina sveikina „svarbią pergalę“ Chersone

15:11

Kyjivas Rusijos deklaruotą atsitraukimą iš Ukrainos pietuose esančio Chersono miesto penktadienį pavadino dar vienu svarbiu kariniu pasiekimu teritorijoje, kurią Maskva tvirtino aneksavusi.

„Ukraina šiuo metu laimi dar vieną svarbią pergalę ir įrodo, kad... laimės, nesvarbu, ką sako ar daro Rusija“, – socialinėje žiniasklaidoje parašė ukrainiečių užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba.

Rusija kartoja esanti pasirengusi deryboms su Ukraina be išankstinių sąlygų

15:08 Atnaujinta 15:18

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas pareiškė, kad Rusija yra atvira dialogui dėl Ukrainos be išankstinių sąlygų. Tai jis pasakė žurnalistams, pranešė „RIA Novosti“.

„Galiu tik patvirtinti poziciją – esame atviri dialogui be išankstinių sąlygų“, – sakė jis.

Jo nuomone, Ukraina „nutraukė dialogą, kuris vyko į priekį“.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sergejus Riabkovas

Anksčiau Valstybės departamento atstovas spaudai Nedas Price'as sakė, kad JAV laukia signalų iš Rusijos dėl rimtų derybų dėl Ukrainos.

JAV prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais Jake'as Sullivanas sakė, kad Vašingtonas nespaudžia Kyjivo dėl derybų su Maskva.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis taip pat sakė, kad „neuždarė durų“ deryboms su Rusija, tačiau, jo teigimu, Rusija turi grąžinti užgrobtas teritorijas, kompensuoti nuostolius, garantuoti, jog agresija nepasikartos, ir išduoti teisingumui karo nusikaltėlius.

Taip pat skaitykite ČIA.

Pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos įžengė į Chersoną

13:44 Atnaujinta 14:58

Pranešama, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos pasiekė Chersono miesto centrą, nes Rusijos atsitraukimas iš šio strategiškai svarbaus miesto virto chaosu.

Pranešimų apie sužeistus rusų karius, paliktus ar paimtus į nelaisvę, ukrainiečių apšaudomas karių perėjas per Dnipro upę fone, vienas rusų karys pasakojo, kad kai kuriems daliniams buvo liepta bėgti bet kokiu būdu.

Penktadienio rytą socialiniuose tinkluose paskelbtose nuotraukose iš Chersono esą matyti, kaip miesto Korabelnyj rajone ukrainiečių pėstininkus pasitinka gyventojai. Žmonės taip pat renkasi Chersono centre. 

Vienas Chersono srities tarybos narys agentūrai „Reuters“ sakė, kad Ukrainos ginkluotosios pajėgos kontroliuoja beveik visą miestą.

Gyventojams patariama likti namuose, kol tęsiamos mieste tebesančių Rusijos karių paieškos, o kai kurie bandydami pabėgti nuskendo Dnipro upėje.

 

Maskva: Rusija perkėlė visus savo dalinius ir techniką į kairįjį Dnipro krantą

12:34

Maskva teigia, kad Rusijos ginkluotosios pajėgos baigė perkelti dalinius ir techniką į kairįjį Dnipro krantą. Penktadienį apie tai pranešė Rusijos gynybos ministerijos atstovas spaudai Igoris Konašenkovas.

„Šiandien 05.00 val. Maskvos laiku buvo baigtas Rusijos karių perdislokavimas į kairįjį Dnipro krantą Chersono kryptimi. Dešiniajame krante neliko nė vieno karinės įrangos ir ginkluotės vieneto. <...> Rusijos karių grupės personalo, ginkluotės, karinės technikos ir materialinių vertybių nuostolių nepatyrėme“, – sakė jis.

I.Konašenkovas patikslino, kad visi rusų kariškiai perėjo į kairįjį Dnipro krantą. 

„Rusijos ginkluotųjų pajėgų junginiai ir kariniai daliniai užėmė iš anksto inžineriškai parengtas gynybines linijas ir pozicijas“, – sakė jis.

Kremlius: V.Putinas nedalyvaus G-20 susitikime dėl kitų įsipareigojimų

12:29

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas neatvyks į Didžiojo dvidešimtuko (G-20) susitikimą Indonezijoje dėl užimtos savo darbotvarkės, penktadienį pranešė jo atstovas spaudai.

„Tai buvo valstybės vadovo sprendimas, atsižvelgiant į jo darbotvarkę ir būtinybę likti Rusijos Federacijoje“, – sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas.

Pranešimas pasirodė kitą dieną po patvirtinimo, kad Balio saloje lapkričio 15–16 dienomis vyksiančiame viršūnių susitikime Rusijai atstovaus užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas.

Rusija neatsisako pretenzijų į visą Chersono sritį nepaisant savo karių atitraukimo

11:52

Rusija ir toliau savo teritorija laiko jos okupuotą ir aneksuotą Chersoną, nepaisant kariuomenės išvedimo į kairįjį Dnipro krantą Chersono srityje pareiškė Rusijos Federacijos prezidento atstovas Dmitrijus Peskovas.

Tiesa, D.Peskovas penktadienį nekalbėjo apie kariuomenės sprendimą dėl Chersono.

Jis pareiškė, kad Rusija nesigaili „priėmusi“ Chersono sritį.

Tass/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas
Tass/„Scanpix“ nuotr./Dmitrijus Peskovas

D.Peskovas nekomentavo ekspertų žodžių dėl situacijos aplink Chersoną, tačiau pareiškė, kad „vyksta speciali karinė operacija“.

Anot Kremliaus atstovo, Chersono sritis „lieka Rusijos Federacijos dalimi, jokių pokyčių nėra ir negali būti“.

Ukrainos generalinis štabas paskelbė naujausius Rusijos kariuomenės praradimus

10:39

Per praėjusią parą Ukrainos kariuomenė likvidavo 710 rusų įsibrovėlių. Didžiausius nuostolius priešas rusai patyrė Bachmuto kryptimi.

„Tempai nemažėja. Vėl daugiau nei 700. Didžiausius nuostolius priešas patyrė Bachmuto kryptimi“, – rašoma Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo suvestinėje socialiniame tinkle „Facebook“.

Nuo invazijos pradžios Rusijos kariuomenė jau neteko 79 400 savo karių, 2814 tankų, 5696 šarvuotų kovos mašinų, 278 lėktuvų, 261 sraigtasparnių. 

Rusų karo tinklaraštininkai praneša apie susprogdintą Antonivkos tiltą, ukrainiečiai to nepatvirtina

09:46 Atnaujinta 13:12

Rusijos kariniai telegram kanalai skelbia vaizdo įrašą, kuriame užfiksuotas sprogimas, kaip įtariama, ant Antonivkos tilto per Dnipro upę.

Sakoma, kad tiltą susprogdino rusų kariai, pasitraukę į kairįjį Dnipro krantą. Nuotraukoje, kuri, kaip teigiama, daryta iš drono, matyti, kad dalis tarpatramių sugriauta.

Pagal kitą versiją buvo susprogdintas netoliese esantis geležinkelio tiltas.

Ukrainos pusė šios informacijos nepatvirtino. Proukrainietiška žiniasklaida citavo liudininkus, kurie teigė, kad tiltas vis dar stovi.

Sprogimai netoli tilto prie Chersono prasidėjo praėjusią naktį.

Abi pusės taip pat rašo, kad rusų kariškiai naktimis valtimis plaukia per Dniprą apšaudomi. Kai kuriuose pranešimuose yra užuominų ar net tiesioginių įtarimų, kad Ukrainos daliniai ar bent jau priešakinės grupės jau yra netoli Chersono.

Karinis ekspertas Robas Lee, JAV Užsienio politikos tyrimų instituto vyresnysis mokslinis bendradarbis ir buvęs JAV jūrų pėstininkas, socialiniame tinkle „Twitter“ atkreipė dėmesį į prokremliškų „karo korespondentų“ pranešimus apie perkėlų apšaudymą.

 

JAV paskelbė apie 400 mln. JAV dolerių vertės saugumo paramą Ukrainai

09:37

Pentagonas ketvirtadienį pranešė, kad pagal naują 400 mln. JAV dolerių (401 mln. eurų) vertės saugumo pagalbos paketą Jungtinės Valstijos suteiks Ukrainai oro gynybos sistemų ir raketų „žemė–oras“ .

„Rusijai nepaliaujamai ir žiauriai iš oro atakuojant Ukrainos civilinę ir ypatingos svarbos infrastruktūrą, papildomi oro gynybos pajėgumai yra labai svarbūs“, – žurnalistams sakė Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh.

„AP“/„Scanpix“/Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh
„AP“/„Scanpix“/Pentagono spaudos sekretoriaus pavaduotoja Sabrina Singh

Paketą sudaro keturios trumpojo nuotolio itin mobilios oro gynybos sistemos „Avenger“ – Ukrainai suteikiamos pirmą kartą – ir jomis šaudomos raketos „Stinger“.

Į paketą taip pat įtrauktos raketos, skirtos Ispanijos tiekiamoms priešlėktuvinės gynybos sistemoms HAWK, artilerijos ir minosvaidžių sviediniai, amunicija raketų paleidimo įrenginiams HIMARS ir daugiau kaip 20 mln. šaulių ginklų šaudmenų.

HAWK raketos bus atnaujintos Ukrainos saugumo paramos iniciatyvos lėšomis, kuriomis apmokamas gynybos pramonės įrangos įsigijimas.

Kiti paketo elementai bus paimti iš esamų JAV atsargų.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis padėkojo JAV kolegai Joe Bidenui ir Amerikos žmonėms už pagalbą.

„Kartu kuriame oro skydą, kad apsaugotume [Ukrainos] civilius gyventojus. Mes priartiname pergalę prieš agresorių!“, – tviteryje rašė jis.

Šis paketas padidina bendros JAV saugumo pagalbos Ukrainai nuo vasarį prasidėjusios Rusijos invazijos skirtą sumą iki daugiau nei 18,6 mlrd. JAV dolerių (18,7 mlrd. eurų).

Apie paramą saugumui pranešta kitą dieną po to, kai JAV Jungtinio štabų vadų komiteto pirmininkas generolas Markas Milley pareiškė, kad Ukrainoje žuvo arba buvo sužeista daugiau kaip 100 tūkst. Rusijos karių. Manoma, kad Kyjivo pajėgos greičiausiai patyrė panašių nuostolių.

M.Milley taip pat teigė, kad yra galimybė surengti derybas dėl karo užbaigimo ir kad karinė pergalė gali būti neįmanoma nei Rusijai, nei Ukrainai.

Tuo metu Rusija ketvirtadienį paskelbė, kad jos pajėgos pradėjo trauktis iš Ukrainos pietinio Chersono miesto – tai didelis smūgis Maskvos ambicijoms.

„Matome tam tikrus požymius, kad Rusijos pajėgos atsitraukia iš Chersono miesto, tačiau dar per anksti visapusiškai įvertinti... ką tai reiškia“, – sakė S.Singh.

Po žmonų spaudimo mobilizuotieji iš Kursko atitraukti iš fronto

09:18

Mobilizuoti Kursko srities gyventojai buvo perkelti iš Ukrainos Luhansko srities fronto atgal į karinį dalinį po to, kai jų žmonos iš pradžių pareikalavo, kad valdžia išvestų jų vyrus iš fronto linijos, o paskui, nelaukdamos atsakymo, pačios atvyko prie sienos su Ukraina ir pažadėjo tai padaryti savo jėgomis.

Televizijos kanalas „Vremia“ pranešė, kad mobilizuojamų vyrų giminaičiai atvyko į Belgorodo srities Valuikių miestą, kuris ribojasi su Ukraina, ir įrašė vaizdo pranešimą, kuriame teigė, kad yra pasirengę vykti į frontą ir atsivežti mobilizuotus vyrus iki sienos. Jie taip pat teigė, kad šauktiniai buvo „siunčiami į fronto liniją“ be būtiniausios įrangos ir be tinkamo apmokymo.

Telegram kanalo „Sota“ duomenimis, šių vyrų dalinio vadai galiausiai įsakė jiems grįžti atgal ir dabar sprendžia, ar kariai turėtų būti pripažinti dezertyrais.

Rusai apšaudė Mykolajivą, yra žuvusiųjų

09:00

Mykolajive ​​rusai apšaudė gyvenamąjį namą. Dėl surengtos atakos yra žuvusiųjų ir sužeistųjų. Apie tai pranešė Mykolajivo srities karinės administracijos vadovas Vitalijus Kimas.

„Niekšai, reaguodami į mūsų ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimą, atsakė raketos ataka į penkių aukštų gyvenamąjį namą. Du žmonės žuvo, du buvo sužeisti“, – sakė jis.

Vėliau jis patikslino, kad žuvusiųjų skaičius išaugo iki šešių.

Šią informaciją patvirtino miesto meras Oleksandras Senkevyčius.

O.Senkevyčiaus socialinių tinklų nuotr./Apšaudytas namas Mykolajive
O.Senkevyčiaus socialinių tinklų nuotr./Apšaudytas namas Mykolajive

„Nukentėjo penkių aukštų gyvenamasis namas. Sugriauti aukštai nuo pirmo iki penkto. Deja, yra žuvusiųjų ir sužeistųjų. Paieškos ir gelbėjimo darbai tęsiasi“, – rašoma pranešime.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sureagavo į išpuolį prieš gyvenamąjį namą Mykolajive. Naktinį rusų išpuolį jis pavadino cinišku teroristinės valstybės atsaku į ginkluotųjų pajėgų sėkmę fronte.

„Rusija neatsisako savo niekingos taktikos. O mes neatsisakome savo kovos. Okupantai bus atsakingi už kiekvieną nusikaltimą prieš Ukrainą ir ukrainiečius“, – apibendrino V.Zelenskis.

V.Zelenskis neatmeta derybų su V.Putinu galimybės

08:43

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis neatsisakė derybų su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu. Tačiau Ukrainos valstybės vadovas neįžvelgia Maskvos noro sudaryti taiką Kyjivo sąlygomis.

Pasak Ukrainos prezidento interviu CNN, spalį jo pasirašytas dekretas dėl atsisakymo pereiti prie diplomatijos su V.Putinu neatmeta pokyčių Rusijos retorikoje.

„Aš neuždariau durų. Sakiau, kad esame pasirengę kalbėtis su Rusija, bet su kita Rusija. Ta, kuri tikrai pasiruošusi taikai. Ta, kuri yra pasirengusi pripažinti, kad jie yra okupantai“, – sakė V.Zelenskis. .

Ukrainos kariuomė patvirtino informaciją apie 9 išlaisvintas gyvenvietes Chersone, kovos tęsiasi

07:57

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinis štabas penktadienį ryte patvirtino, kad Chersono srityje lapkričio 9 dieną buvo išlaisvintos dar 9 gyvenvietės. 

„Šia kryptimi toliau vykdomi puolamieji veiksmai. Todėl saugumo sumetimais oficialūs rezultatai bus paskelbti vėliau“, – pabrėžiama pranešime. 

AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika Charkivo regione
AFP/„Scanpix“ nuotr./Sunaikinta Rusijos karinė technika Charkivo regione

„Per pastarąją parą Rusijos okupantai surengė vieną raketų ir 17 oro smūgių, atliko beveik 100 atakų iš daugkartinių raketų paleidimo įrenginių. Šie nusikalstami veiksmai paveikė maždaug 20 Charkivo, Luhansko, Donecko, Dnipropetrovsko, Zaporižios ir Mykolajivo sričių gyvenviečių teritorijas“, – nurodo kariuomenė.

VIDEO: Džiaugsmo ašaros – Ukrainos kariai sutinkami išlaisvintose Chersono srities teritorijose

Rusų okupantai toliau plėšia gyvenvietes, iš kurių traukiasi, rašoma toliau. Be to, priešas bando sunaikinti elektros energijos tiekimo linijas ir kitą infrastruktūrą Chersone. 

„Tęsiamas priverstinis vietos gyventojų iškeldinimas iš tam tikrų gyvenviečių laikinai okupuotose Chersono srities teritorijose“, – teigia štabas.

Karo studijų instituto išvados: ugnies nutraukimas būtų naudingas Rusijai

06:38

Pateikiame kelias svarbiausias Karo studijų instituto išvadas, paminėtas naujausiose apžvalgoje. 

  • Lapkričio 10 d. Ukrainos pajėgos žengė į priekį Chersono srityje, nes Rusijos pajėgos pasitraukė į rytinį (kairįjį) Dnipro upės krantą.
  • Rusijos atsitraukimui užbaigti prireiks šiek tiek laiko, o mūšiai tęsis visoje Chersono srityje, nes Ukrainos pajėgos žengia į priekį ir susiduria su iš anksto parengtomis Rusijos gynybos linijomis, ypač aplink Chersono miestą.
  • Karo studijų institutas nemano, kad kovos Ukrainoje sustos ar pateks į aklavietę dėl žiemos orų.
  • Ukraina išlaiko iniciatyvą ir šiuo metu siekia didelės pergalės Chersone. Ugnies nutraukimas suteiktų Kremliui pertrauką, kurios jam labai reikia Rusijos pajėgoms atkurti.
  • „Wagner Group“ įkūrėjas J.Prigožinas vis dažniau kovoja su Sankt Peterburgo pareigūnais dėl „Wagner Group“ verbavimo veiklos išplėtimo mieste.
  • Ukrainos karinių oro pajėgų vadavietės atstovas J.Ihnatas pareiškė, kad Rusijos pajėgos tikriausiai sulėtins savo kampanijos prieš Ukrainos infrastruktūrą tempą.
  • Ukrainos pajėgos toliau vykdė kontrpuolimo operacijas Svatovės-Kreminos linijoje.
  • Rusijos pajėgos tęsė puolamąsias operacijas prie Bachmuto, Avdijivkos ir vakarinėje Donecko dalyje.
  • Rusijos pajėgos pradėjo statyti antrosios linijos įtvirtinimus Kryme ir pietų Ukrainoje.
  • Rusijos piliečiai protestais, nesutikimu socialinėje žiniasklaidoje ir dezertyravimu iš kariuomenės toliau priešinosi Rusijos karui Ukrainoje.
  • Rusijos okupacinės valdžios pareigūnai toliau stengiasi pakirsti ukrainiečių tautinę tapatybę, mobilizuodami Rusijos okupuotų teritorijų gyventojus.

JAV analitikai: iniciatyva – Ukrainos pusėje, kovos tęsis ir žiemą

06:33

Jungtinėse Amerikos Valstijose (JAV) veikiantis Karo studijų institutas naujausioje apžvalgoje pastebi kad Ukrainos pajėgos Chersono srityje žengia į priekį, Rusijos kariams pasitraukus į kairįjį Dnipro upės krantą.

Ukrainos kariuomenės pareigūnai ir geolokacinė medžiaga socialiniuose tinkluose patvirtina, kad per pastarąją parą pasistūmėta į šiaurės vakarus, vakarus ir šiaurės rytus nuo Chersono miesto, kai kuriose vietose – iki 7 km.

„Atrodo, kad Rusijos pajėgos kol kas atsitraukia palyginti tvarkingai“, – rašoma apžvalgoje.

Karo studijų institutas nemano, kad kovos Ukrainoje sustos ar atsidurs aklavietėje dėl prasidėsiančios žiemos. Tiesa, rašoma apžvalgoje, prastos oro sąlygos gali pakenkti prastai aprūpintiems Rusijos kariams, tačiau mažai tikėtina, kad kontrpuolimą stabdys gerai aprūpinti ukrainiečiai. Priešingai – tam tikros užšalusios vietovės taps lengviau praeinamos nei rudenį. 

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte
Ukrainos ginkluotųjų pajėgų generalinio štabo nuotr./Ukrainos kariai fronte

Iniciatyvą išlaiko Ukraina, šiuo metu siekianti svarbios pergalės Chersone, rašoma apžvalgoje. Paliaubos suteiktų Kremliui pertrauką, reikalingą pajėgoms atkurti.

„Žiemos paliaubos būtų naudingos tik Rusijos pajėgoms, kurios pasinaudotų šia galimybe sustiprinti savo silpnėjančią gynybą ir tęsti genocidinę kampaniją, kuria siekiama išnaikinti ukrainiečių tapatybę okupuotose Ukrainos dalyse“, – nurodoma apžvalgoje.

Plačiau skaitykite ČIA.

Vinycioje buvo apgadintas ypatingos svarbos infrastruktūros objektas

05:56

Penktadienį vakare keliuose Ukrainos miestuose vienu metu buvo paskelbtas oro pavojaus signalas. Pranešta apie sprogimus Vinycioje.

Regiono administracijos vadovas Serhijus Borzovas nurodė, kad atakuotas vienas iš infrastruktūros objektų, aukų išvengta.

V.Zelenskis: Pietų Ukrainoje išlaisvinta 41 gyvenvietė

05:52

Prezidentas Volodymyras Zelenskis ketvirtadienį pareiškė, kad 41 gyvenvietė Ukrainos pietuose jau išlaisvinta iš Rusijos okupantų.

Savo vaizdo kreipimesi prezidentas kalbėjo apie kariuomenės laimėjimus pietuose ir ragino prisiminti, kokia kaina buvo pasiektas Ukrainos teritorijų išlaisvinimas iš okupantų. 

„Šiandien iš pietų atėjo gerų naujienų. Ukrainos vėliavos, kurios grįžta į savo teisėtą vietą vykstant gynybinei operacijai, jau skaičiuojamos dešimtimis. Išlaisvinta 41 gyvenvietė. Dėkojame visiems mūsų didvyriams, kurie užtikrina šią pažangą“, – pabrėžė V.Zelenskis. 

„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis
„Zuma Press“/„Scanpix“ nuotr./Volodymyras Zelenskis

Jis sakė, kad reikia nepamiršti, jog kiekvienas gynybos pajėgų žingsnis – tai Ukrainos karių gyvybės.

„Gyvybės, atiduodamos už ukrainiečių laisvę. Viskas, kas vyksta dabar, buvo pasiekta per kelis mėnesius trukusias įnirtingas kovas. Pasiekta ir per drąsą, ir per skausmą, ir per netektis. Ne priešas pasitraukia – tai ukrainiečiai, kurie didele kaina išstumia okupantus“, – pridūrė Ukrainos prezidentas.

V.Zelenskis pažymėjo, kad taip buvo Charkivo srityje, Kyjivo srityje, Sumų srityje, Černihivo srityje.

„Dabar – Mykolajivo, Chersono regionai. Turime nueiti visą kelią mūšio lauke ir diplomatijoje, kad mūsų vėliavos – Ukrainos vėliavos – būtų iškeltos visoje mūsų žemėje, palei mūsų tarptautiniu mastu pripažintą sieną. Ir niekada daugiau jokių priešo trispalvių“, – sakė V.Zelenskis.

Taip pat skaitykite ČIA.

Paskutinis atnaujinimas 2022-11-11 05:52

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Lidl“ parduotuvėse – išskirtinės „UEFA EURO 2024“ kortelės: kviečia surinkti visą kolekciją
Reklama
Lauko baldų ekspertas P.Kelbauskis pataria, kaip lengvai įsirengti lauko terasas ir nepermokėti
Reklama
Sutelktinio finansavimo ir tarpusavio skolinimosi platformos – ką reikia žinoti renkantis, kur investuoti
Reklama
Dantų balinimas: kaip pasiekti greitų ir efektyvių rezultatų?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius